Berlin újabb meghívót küldene a bevándorlóknak

Bár 2017 óta nem nyújtottak be annyi menedékkérelmet Németországban, mint tavaly, az új szociáldemokrata belügyminiszter még inkább ösztönözné a bevándorlást. A befogadásra hajlandó uniós tagállamok koalíciójának ötletét azonban éles bírálatok érték a németországi konzervatívok és Bécs részéről egyaránt.

2022. 01. 18. 17:00
null
Uniós és német zázsló a Reichstag előtt Fotó: MTI/AP

Bár 2017 óta nem nyújtottak be annyi menedékkérelmet Németországban, mint tavaly, az új szociáldemokrata belügyminiszter még inkább ösztönözné a bevándorlást. A befogadásra hajlandó uniós tagállamok koalíciójának ötletét azonban éles bírálatok érték a németországi konzervatívok és Bécs részéről egyaránt.

Komoly tiltakozást váltott ki az ellenzékbe került konzervatívok részéről az új német kormány arra irányuló terve, hogy koalíciót építsen ki azon európai uniós tagállamok között, melyek hajlandók a menedékkérők befogadására. 

A Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetség tagjai szerint az EU integritását veszélyezteti, ha néhány tagország külön döntéseket hoz. 

– Leginkább a kelet-európai tagállamok azok, melyek nem szeretnének menekülteket befogadni. Ezt ellensúlyozhatná azon tagállamok koalíciója, amelyek készek beengedni a menedékkérőket – jelentette ki Nancy Faeser, Németország belügyminisztere a múlt héten, miután Ylva Johansson uniós belügyi biztossal tárgyalt. A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: a szövetséggel véget vethetnének az uniós menekültügyi politikában fennálló patthelyzetnek. Elmondása szerint Franciaországgal és Olaszországgal is jól sikerültek a befogadásra készek szövetségéről szóló tárgyalások.

Nancy Faeser továbbá megemlítette, a cél az lenne, hogy az illegális migráció visszaszorításával egyetemben elősegítsék a legális migrációt az EU-ban. Kijelentésével az új német kormánykoalíció álláspontját is hangoztatta, Berlin ugyanis engedélyezné a kettős állampolgárságot és azt, hogy a Németországban élő külföldiek öt év után kérhessenek német állampolgárságot. Mindez hatalmas változást idézne elő az országban élő bevándorlócsoportok, így például a nagy létszámú török közösség esetében.

– Németországnak felelőssége, hogy a megosztás helyett összehozza Európát a lényegi kérdésekben. Bárki, aki egyoldalúan hoz lépéseket a migráció ösztönzése érdekében, veszélyezteti az unió egységét és a nyitott határokat

– kritizálta a belügyminiszter ötletét Alexander Dobrindt, a bajor delegáció vezetője a CDU/CSU-frakción belül. A kereszténydemokrata Christoph de Vries pedig arról számolt be a Bild német lapnak, hogy Németország már így is hosszú évek óta viseli magán Európa legnagyobb humanitárius terhét. A CDU-s politikus ezzel a 2015-ös menekültválság következményeire utalt, amelynek során több mint egymillió menedékkérő telepedett le az országban.

2021-ben ráadásul ismét megemelkedtek a számok: a szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint

2017 óta tavaly nyújtották be a legtöbb menedékkérelmet Németországban, összesen 190 800-at.

A menekültek nagy része, több mint hetvenezer fő – az előző évek tendenciájához hasonlóan – Szíriából érkezett, de több mint 31 ezerre nőtt az afgán bevándorlók száma is a tálib hatalomátvétel következtében.

– A német belügyminiszter legfőbb feladata most az lenne, hogy leállítsa a migrációt ahelyett, hogy újabb meghívót küldene a bevándorlóknak

– tette hozzá Christoph de Vries.

Nancy Faeser kezdeményezése ráadásul nemcsak hazájában váltott ki ellenérzéseket: osztrák kollégája, Gerhard Karner szintén a Bildnek nyilatkozott arról, hogy teljes mértékben ellenzi az efféle erőfeszítéseket.  

– Egy ilyen koalíció téves üzenetet közvetítene a bevándorlóknak, és hamis elvárásokat ébresztene bennük

– közölte az osztrák belügyminiszter. Hozzáfűzte: az EU keleti tagállamai is el fogják utasítani ezt a koalíciót mindaddig, amíg az Európába irányuló illegális migrációt nem sikerül megfékezni.

Borítókép: Egy német és egy európai zászló lobog a szélben a német parlament épülete, a Reichstag előtt Berlinben 2020. július 1-jén (Fotó: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.