Német autógyárak állnak le

23:30 A Volkswagen-csoport március elején több napra leállítja a termelést két német gyárában, az indoklás szerint, az ukrán beszállítók irányából akadozik az ellátás az orosz invázió miatt. Zwickauban március 1-től 4-ig, Drezdában pedig március 2-tól 4-ig szünetel a termelés - közölte az AFP.

Életbe léptek a légi szankciók

23:09 Bulgária megtiltja az orosz légitársaságok által üzemeltetett járatok leszállását, és lezárja légterét minden orosz gép előtt szombattól – jelentette be péntek este a bolgár közlekedési minisztérium a Reuters szerint. Ugyanígy döntött Lengyelország és Csehország is, amely péntek éjféltől megtiltja az orosz légitársaságoknak, hogy leszálljanak a cseh repülőtereken – közölte a cseh rádió. A cseh kormány további szankciók bevezetését tervezi Oroszországgal szemben.

Budapesten lehet az orosz–ukrán béketárgyalás

22:43 Az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este. 

Kijev kész a békéről tárgyalni 

22:38 Volodimir Zelenszkij szóvivője jelezte, Ukrajna kész a tűzszünetről és a békéről tárgyalni – írja a Sky News. Az ukrán elnök korábban elutasította, hogy újrakezdjék a minszki béketárgyalásokat, Zelenszkij ehelyett azt javasolta: üljenek tárgyalóasztalhoz Varsóban. Az ukrán államfő szóvivőjének bejelentésével egy időben az orosz csapatok Kijevet támadták, a városban szóltak a légvédelmi szirénák, és robbanásokat jelentettek több helyszínről is. Minél gyorsabban elkezdődnek a tárgyalások, annál nagyobb az esély, hogy visszatérjünk a normális élethez– írta Szergej Nikifotov, az elnök szóvivője, aki elmondta azt is: ezekben az órákban is zajlanak az egyeztetések arról, hol és mikor találkozzanak a felek.

 

Putyint és Lavrovot is megbünteti Biden

22:19 Ukrajna lerohanására válaszul az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vet ki az orosz elnökre, valamint a moszkvai külügyminiszterre. Ritka, de nem egyedülálló, hogy Washington szankciókat vessen ki egy államfőre – hívja fel a figyelmet a Reuters tudósítása, hozzátéve, hogy az elnök szóvivője közölte: Joe Biden Ursula von der Leyennel folytatott egyeztetést követően döntött úgy, hogy az EU-hoz hasonlóan közvetlenül Vlagyimir Putyint és Szergej Lavrovot is megbüntesse az Ukrajna elleni agresszióért. Az Egyesült Államok csütörtökön, válaszul Ukrajna megtámadására, szankciókkal sújtotta a két legnagyobb orosz bankot, valamint több, az orosz államfőhöz közel állónak tartott magánszemélyt. A mostani a büntetőintézkedések negyedik köre az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Oroszország már Finnországot és Svédországot is fenyegeti

22:10 Az orosz külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Finnország bármilyen NATO-csatlakozási kísérlete „katonai és politikai következményekkel” járna.

Új csapatok indulnak az ukrán határhoz

21:12 A katonai szövetség beveti harcképes válaszcsapatait, szárazföldi, légi és tengeri gyorsreagálású erőket, és továbbra is küld fegyvereket, valamint légvédelmi eszközöket. Jens Stoltenberg főtitkár elmondta: több ezer katonáról van szó, akiket a NATO most először vet be a kollektív védelemmel összefüggésben. A NATO aktiválja többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét, amely a tagországok 40 ezer magasan képzett katonájából áll, de Stoltenberg elmondta, hogy a haderőnek csak egy részét hívták be.

NATO főtitkár: a Kremlnek nem Ukrajna az egyetlen célja

21:03 Jens Stoltenberg szerint Oroszország agresszivitása intő jel a többi európai ország és az egész világ számára – tudósított a Sky News. Megerősítette: a NATO újabb katonai csapatokat és fegyvereket küld az ukrán határhoz.

Zelenszkij és Biden 40 percet tárgyaltak telefonon

20:48 A találkozót követően Zelenszkij azt tweetelte, hogy „a szankciók megerősítéséről, konkrét védelmi támogatásról és egy háborúellenes koalícióról” tárgyaltak.

Parragh László: a háború minden magyar vállalkozást érinteni fog

20:46 Az orosz-ukrán háború minden magyar vállalkozást érinteni fog, van, amelyiket közvetlenül, másokat közvetett módon – mondta a VG-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A külkereskedelmi kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy a korábbi nyereségességi szintet több helyen egy időre biztosan el kell felejteni. A károk gyorsan láthatóvá válnak, akár az agráriumban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a bankszektorban is.

Orbán Viktor: Magyarország biztonságát garantálni kell

20:29 A miniszterelnök a NATO-csúcs után jelentkezett be, ahol személyesen tárgyalt a NATO főtitkárával. Hangsúlyozta: nem engedik, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba. Az országba Ukrajnából érkező menekülteknek pedig minden segítséget megadnak.

 

OECD: nem tárgyalnak többet Oroszország tagságáról

20:24 Végleg befejeződtek a 2014 óta felfüggesztett tárgyalások Oroszország csatlakozásáról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez.

A légiközlekedési ágazatot is megviseli az ukrán konfliktus

20:19 Oroszország ukrajnai inváziója következtében az ukrán légtér lezárása csak az első lépés volt. Számos légitársaság már a múlt héten felfüggesztette oroszországi járatait. Az orosz légitársaságok összesen 980 utasszállító repülőgépet üzemeltetnek, amelyek közül 777-et bérelnek.

Itt a legnehezebb most a katonai helyzet

20:14 Ukrajna második legnagyobb népességű városa, a közel 1,5 milliós Harkov környékéről, a Szumi régióból, valamint Ukrajna déli részéből jelentették, hogy szorul a hurok.

Evakuálják a magyar nagykövetség munkatársait

19:49 Kijevben már hallani lehet a fegyverropogást és érezni a lőpor szagát. A kijevi magyar nagykövetség, az EBESZ és az Európa Tanács munkatársainak egy részét családtagjaikkal együtt egy közös evakuációs akció keretében menekítették ki az ukrán fővárosból. A magyar kormány humanitárius folyosót nyit az Ukrajnának jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok részére. A legutóbb 25 cseh diplomatának segítettek és folyamatban van 950 indiai állampolgár átléptetése Magyarországra.

NATO: a világ Oroszországot és Fehéroroszországot is felelősségre fogja vonni 

19:40 A világ Oroszországot és Fehéroroszországot is felelősségre fogja vonni tetteikért. Felszólítjuk az összes államot, hogy fenntartás nélkül ítéljék el az Ukrajna elleni lelkiismeretlen támadást. Senkit sem szabad becsapni az orosz kormány hazugságáradatával – hívták fel a figyelmet közös nyilatkozatukban a NATO-tagállamok vezetői pénteken. Ahogy fogalmaztak:

Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen szörnyű stratégiai hiba, amelyért Oroszország súlyos árat fog fizetni éveken keresztül, mind gazdasági, mind politikai értelemben.

Klicsko: súlyos a helyzet Kijevben

19:37 Kijev már a védelem szakaszába lépett, lövések, robbanások hallatszanak egyes kerületekben, a helyzet súlyos, az ellenség meg akarja semmisíteni a fővárost – jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Klicsko arra kérte a kijevieket, különösen a város északi részén lévő Obolony kerületben lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat vagy az óvóhelyeket. Azt tanácsolta minden fővárosinak, hogy 

készítsenek össze vizet, élelmet, meleg ruhát, takarót, tisztálkodási szereket ara az esetre, ha óvóhelyre kell vonulniuk. 

A polgármester tájékoztatott még arról, hogy négyen sérültek meg egy lakóházban, amelyre rázuhantak az ukrán légvédelem által lelőtt rakéta darabjai. Egy idős férfi pedig, aki Obolony kerületében sérült meg reggel a városba behatolt orosz katonai járművek és az ukrán fegyveres erők összeütközése közben, súlyos állapotban az intenzív osztályon van. A Klicsko testvérek képesek fegyvert ragadni Ukrajnáért.

Ukrajna elvesztette az ellenőrzést egy fontos átkelőjénél

19:26 Az orosz megszállókkal folytatott heves harcok után az ukrán hadsereg elvesztette az ellenőrzést a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál fekvő ukrán kikötővárosba, Herszonba vezető átkelő felett, és ezzel megnyílt az ellenséges erők előtt a városba vezető út. Az orosz ellenfél jelentős erőkkel és súlyos veszteségekkel kerekedett felül a város védelmén.

Nincs veszélyben az ország energiaellátása

19:13 Magyar szempontból fontos volt, hogy az elfogadott szankciós csomag ne veszélyeztesse az ország energiaellátását és a rezsicsökkentés vívmányainak a fenntartását. Jó hír, hogy a csomag nem sodorja veszélybe a magyarországi energiaellátás biztonságát – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Elfogadta a szankciókat a Külügyek Tanácsa

18:49 Erős és robusztus szankciós csomagot fogadtak el az uniós külügyminiszterek, amely öt fő pontból áll:

  • Tartalmaz pénzügyi korlátozásokat oroszországi vállalatokkal, és elsősorban bankokkal szemben, akiktől megvonják az uniós forrásokat.
  • Az energiaszektort is korlátozzák, az olajfinomításban felhasznált áru és a szenzitív technológia orosz felhasználásra történő exportjára vonatkoztatva.
  • A légiközlekedési ágazatban szigorítják az ipari tevékenységet, megtiltják a termékek és technológiák exportját.
  • Tilos a kettős felhasználású termékek exportja is.
  • Személyeket listáztak, amelyre az orosz elnök és a külügyminiszter is rákerült a vagyonbefagyasztás tekintetében.

 

Erősítést küld a NATO Kelet-Európába

18:24 Az Észak-atlanti szövetség pénteki rendkívüli ülésén arról döntött, hogy további erősítést küld a térségbe.

Senkit ne tévesszen meg az orosz rezsim hazugságáradata

– olvasható a NATO által kiadott közleményben, amelyben arról is tájékoztatnak, hogy jelentős utánpótlást küldenek a szövetség keleti szárnyára.

 

Szakértő: újabb hidegháború küszöbén állunk

17:50 Ukrajna megtámadása Oroszország minden szomszédja számára rossz hír – állítja Tomas Ries, a stockholmi Nemzeti Védelmi Egyetem, a Försvarshögskolan docense. A professzor szerint az oroszok által indított offenzíva egyértelmű jele annak, hogy Vlagyimir Putyin semmibe veszi az európai normákat.

Bármit kinézek Putyinból azután, amilyen érvekkel indokolta Ukrajna megtámadását – nyilatkozta a szakértő a finn Helsingin Sanomat nevű lapnak. Hozzátette:

ez különösen aggasztó Finnországra és Oroszország balti szomszédaira nézve. 

Ha Putyin Ukrajnával szemben kész volt ilyen érvrendszert bevetni, mi tartaná vissza attól, hogy ugyanezt tegye Finnországgal és a Baltikummal szemben – tette fel a kérdést Ries, aki szerint Európa jelenleg egy újabb hidegháború küszöbén áll. Finnország szerencséje, hogy katonailag már most is az egyik legfelkészültebb európai ország, hogy kivédjen egy orosz támadást.

Finnország egyetlen pillanatra sem vette félvállról az orosz fenyegetést

– hívta fel a figyelmet a szakértő, aki megjegyezte azt is: a hidegháború végét követően Svédország hosszú időre felhagyott hadserege fejlesztésével, amit csak azt követően kezdett újra, hogy az oroszok 2014-ben elfoglalták a Krím-félszigetet, de a svéd kormány még mindig nem tanúsít kellő komolyságot az orosz fenyegetéssel szemben.

Ries úgy véli, a jelenlegi svéd kormány alatt az ország nem fog csatlakozni a NATO-hoz, de Finnország fontolóra veheti a csatlakozását.

Mindkét skandináv országot meghívták a NATO pénteki, rendkívüli ülésére. Az orosz külügyminisztérium a tanácskozás kezdetén kiadott közleményében nyíltan megfenyegette Svédországot és Finnországot, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha csatlakoznak az Észak-atlanti katonai szövetség.

Óriási tömeg a kijevi vasútállomáson, nincs hely a vonatokon

17:20 Az ukrán főváros utcái péntek délutánra nagyjából kiürültek, ahogy az ukrán fegyveres erők felvették a védelmi pozíciókat, készülve az oroszok újabb támadására. A kijevi főpályaudvaron azonban egy gyufát nem lehet elejteni. A Meduza tájékoztatása szerint a Lembergbe tartó, ingyenes vonatra nem férnek fel az emberek, akkora a tömeg.

Egy a közösségi médiában terjedő felvételen az látszik, amint az emberek hiába próbálnak felkapaszkodni egy induló járatra. 

Az ukránok is nyitottak a tárgyalásra

17:09 Ukrajna is nyitottnak tűnik a minszki békefolyamat újraindítására, de visszautasítják Moszkva ajánlatát, hogy a fehérorosz fővárosban tárgyaljanak az orosz delegációval. Az orosz híradások szerint arra hivatkoznak, hogy Fehéroroszországban orosz csapatok állomásoznak, Minszk helyett egy semleges területet, Varsót javasolják helyszínnek a tárgyalások újrakezdésére. Hivatalos ukrán források egyelőre nem erősítették meg a hírt, hogy Ukrajna hajlandó lenne az oroszok által szabott feltételek mellett újraindítani a minszki folyamatot. Oroszország ugyanis előfeltételként szabta Ukrajna teljes lefegyverzését.

Volodimir Zelenszkij legutóbbi televízió beszédében azt üzente Moszkvának: vessen véget a vérontásnak.

Vlagyimir Putyin közben felszólította az ukrán hadsereg tagjait, hogy döntsék meg a kijevi kormányt.

Könnyebb lesz megállapodásra jutnunk, ha a kezetekbe veszitek a hatalmat

– üzente az orosz elnök az ukrán katonáknak.

Két oldalról indult meg az offenzíva Kijev ellen

16:30 A BBC brit hírtelevízió tudósítása szerint az orosz hadsereg két irányból halad Kijev belvárosa felé. A haderő egy része északról, Obolon negyedénél, a másik pedig keletről nyomul előre. Az ukrán védők az északi városrészben felrobbantottak egy hidat, hogy így akadályozzák meg az előrenyomulást. Az orosz erőknek keleten is másik útvonalat kellett találniuk Kijev felé a brit védelmi minisztérium szerint, mert nem sikerült elfoglalniuk Csernyihiv városát. Ott már csütörtökön is heves harcok dúltak. 

Kijev belvárosában közben fekete füst gomolyog, feltehetően eltalálhattak egy épületet, amely kigyulladt. Twitteren terjedő videók szerint a biztonsági szolgálat épülete ég. 

 

Hivatalos: Ukrajna nem tárgyal Putyinnal

15:52 Az ukrán külügyminisztérium hivatalosan is tájékoztatta Moszkvát a csütörtöki döntéséről, miszerint minden diplomáciai kapcsolatot megszakít az orosz vezetéssel – közölte Marija Zaharova. Az orosz külügyi szóvivő sajnálatát fejezte ki Kijev döntése miatt, majd hozzátette:

a történelem mindent a maga helyére tesz majd.

Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője ezzel párhuzamosan közölte: Vlagyimir Putyin kész újraéleszteni a minszki megállapodást, ennek érdekében delegációt küldene a fehérorosz fővárosba. 

Az oroszok a moszkvai védelmi miniszter, valamint Szergej Lavrov külügyminiszter mellett az elnök közvetlen tanácsadóit is elküldenék Minszkbe, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területek sorsáról egyeztessenek a kijevi vezetéssel. 

Ferenc pápa az orosz nagykövetségre ment 

15:41 Fittyet hányt a diplomáciai protokollra, bejelentkezés nélkül jelent meg pénteken Ferenc pápa a római orosz nagykövetségen, hogy kifejezze aggodalmát az ukrajnai háború miatt. Matteo Bruni vatikáni szóvivő szerint a szentatya nagyjából 40 percet tartózkodott a nagykövetségen. A hírt a TASZSZ orosz hírügynökség is megerősítette, a nagykövetre hivatkozva azt írták, Ferenc pápa a gyermekek védelmében szólalt fel a követségen. 

Hasonló látogatásra egyébként nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

Elkezdődött a NATO rendkívüli ülése

15:35 Zárt ajtók mögötti tanácskozik az Észak-atlanti szövetség 30 tagállama, amely ezúttal kiegészült az Európai Bizottság elnökével, aki az érdekeit képviseli a tanácskozáson. A tanácskozásra két nem NATO-tagállamot, Finnországot és Svédországot is meghívták.

A hírre a Kreml az orosz állami hírügynökségen keresztül reagált. Azt írták: Moszkva megtorló válaszlépéseket tesz, ha két skandináv ország csatlakozik az Észak-atlanti katonai szövetséghez. 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára rendkívüli virtuális konferenciára hívta össze az Észak-atlanti szövetség tagállamait. Zárt ajtók mögött tárgyalnak az orosz-ukrán háborúról.Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

 Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatóján leszögezte: a katonai szövetség kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Szakít a Manchester Untd az orosz állami légitársasággal

15:21 A Manchester United visszavonta az Aeroflot orosz légitársaság szponzori jogait, miután Oroszország megszállta Ukrajnát - közölte pénteken a Premier League-ben szereplő klub. A döntéssel 40 millió fonttól esik el az angol futballklub.

Az ukrajnai események fényében döntöttünk az Aeroflottal kötött szponzori szerződés megszüntetéséről. Osztozunk a világszerte élő szurkolóink aggodalmában, és együttérzésünket fejezzük ki az érintetteknek

– mondta a klub szóvivője.

Folyamatosan érkeznek a magyar alakulatok a határra

15:16: Pénteken is tovább nőtt a keleti országrészbe átirányított magyar katonai egységek száma. Erről a magyar kormány Facebook-oldalán számoltak be. Leszögezték: továbbra is az a legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon ebből a konfliktusból. 

 

A volt ukrán elnök is fegyvert fogott

15:00: Miközben az orosz hadsereg Kijev felé tart, a volt ukrán elnök, Petro Porosenko azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy fegyverrel várja az oroszokat a fővárosban. Háromszáz fős csapatával, akik közt civil jelentkezők is vannak, az utcán gyülekeznek. Itt nézheti meg a videót a volt elnökről. 

Több ezer csecsen katonát küldenek Ukrajnába

14:41: A Vlagyimir Putyinhoz hű csecsen vezető, Ramzan Kadirov több ezer katonáját küldi Ukrajnába, hogy az inváziós orosz erőket segítség. Kadirov látványos ünnepségen bocsátotta útjára az alakulatokat, akik pénteken elindultak Ukrajna felé. 

 

Áder Varsóban, Szijjártó Brüsszelben

14:32: Összehívta az ukrán helyzet miatt a Bukaresti 9-eket Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken Varsóba. A Bukaresti 9-ek azok az európai országok, amelyek lerázták magukról a Szovjetunió láncait és független államokká váltak. A tömörülést 2015-ben alapították, amikor Oroszország megszállta a Krímet. Von der Leyen egy videót is megosztott az eseményről, ezen jól látható, hogy Magyarországot az államfő, Áder János képviseli a találkozón. 

Közben pedig Szijjártó Péter is tárgyalásra indult. A külügyminiszter a közösségi oldalán osztotta meg, hogy nemrég landolt Belgium fővárosában, ahol az európai külügyminiszterek rendkívüli ülését tartják épp. 

 

Megállították az oroszokat az északi fronton

14:14 A Fehéroroszország felöl Ukrajnába betörő orosz csapatokat sikerült feltartóztatni Csernyihiv megyében – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán szárazföldi erőkre hivatkozva. A híradás szerint az ukránok húsz orosz harckocsit és 15 egyéb haditechnikai eszközt semmisítettek meg.

 Csernyihiv térségében az ukrán katonák tartják védelmi állásaikat

– közölték.

Az ukrán védelmi minisztérium péntek reggeli helyzetjelentése szerint az ukrán fegyveres erők mintegy nyolcszáz orosz katonával végeztek Ukrajna területén. A tárca adatai szerint péntek hajnali három óráig az orosz csapatok hét repülőgépet, hat helikoptert, több mint harminc harckocsit és 130 egyéb páncélozott harcjárművet veszítettek.

Az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet által közzétett térkép jól mutatja, hogy az orosz haderők négy fronton indítottak támadást Ukrajna ellen, de jelentős előrenyomulást egyetlen oldalról sem értek el. (A térképen vörössel jelezett területeken csütörtökön élénk harcok folytak. A frontvonal péntek reggelre egyedül Kijevtől északra módosult érdemben, az orosz csapatok itt jelentős előrenyomulást értek el.)

A Fehéroroszország felől Kijev felé előretörő orosz egységek sikertelen kísérletet tettek a főváros szomszédságában található Hoszomeli repülőtér elfoglalására. Az északkelet felől betörő csapatok Szumi és Harkov városát támadják, utóbbi utcáin már tegnap feltűntek az orosz harckocsik, ám a legfrissebb jelentések szerint jelenleg is tart a csata a város körül.  Az orosz csapatoknak egyedül a Dnyeper mentén sikerült érdemben előrenyomulniuk, ott, a szakarádok által még 2014-ben megnyitott front vonalán. Mariupol még ukrán kézen van.

Zelenszkij minden haditapasztalattal rendelkező európait arra kért, harcoljon Ukrajnáért

14:00 Az ukrán elnök újabb közleményében már nem csak az ukránokat szólította fegyverbe, de minden "harci tapasztalattal rendelkező" európait arra kért, hogy harcoljon Ukrajnáért.

Ha van harci tapasztalatod, és nem akarod tétlenül nézni a politikusok döntésképtelenségét, eljöhetsz az országunkba, és csatlakozhatsz hozzánk, akik Európát védjük. Most van szükségünk rád.

ET-elnök: készülnek az újabb szankciók

13:50 Készül a harmadik szankciós csomag Oroszország ellen – közölte az Európai Tanács elnöke pénteken. Charles Michel sajtótájékoztóján elmondta: az újabb büntetőintézkedésekről Volodimir Zelenszkijt is tájékoztatta, és ismételten felszólította Oroszországot, hogy haladéktanul vessen véget az erőszaknak.

Az értelmetlen szenvedésnek és a civil áldozatoknak véget kell vetni 

– közölte az ET elnöke, hozzátéve, hogy a szankciók csütörtökön elfogadott, második körének súlyos hatása lesz az orosz  gazdaságra. A büntetőintézkedések harmadik köréről még folynak az egyeztetések, azokat még a miniszterek tanácsának is jóvá kell hagynia. 

A csütörtökön bejelentett szankciók az orosz bankrendszert sújtják, elzárják a kulcsfontosságú orosz állami vállalatokat a fejlesztésükhöz szükséges eszközöktől – közölte Ursula von der Leyen.  Az orosz pénzintézetek nemzetközi fizetési rendszerből (SWIFT) történő kizárására várhatóan most sem számíthatnak az ukránok, miután Olaf Scholz német kancellár előző este közölte: ezt a lehetőséget tartogatni kell arra az esetre, ha a helyzet súlyosbodik.

De az újabb szankciók már személyesen Vlagyimir Putyint is sújthatják – közölte a Reuters.

Sajtóhírek szerint a német kancellár hétfőn Párizsba utazik, ahol Emmanuel Marcon francia államfővel, valamint az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel egyeztet az oroszok elleni összehangolt fellépésről. Scholz másnap az Európai Központi Bank elnökével, Christine Lagarde-dal is tárgyal. 

A hírek szerint a franciák álláspontja változott csütörtök hajnal óta; míg a francia elnök korábban a Moszvkával való tárgyalásokat erőltette, az orosz elnökkel folytatott péntek hajnali telefonbeszélgetés Marcon számára csalódás volt. Mint mondta:

Szándékos kétszínűség jellemezte az egyeztetést; Putyin tudatosan a háborút válaszotta már akkor is, amikor a béketárgyalások lehetősége még nyitva volt előtte.  

Így érhet véget az orosz-ukrán háború

13:05 A Sky News brit hírportál összegyűjtött négy lehetséges forgatókönyvet, hogyan végződhet az orosz-ukrán háború. Ezek alapján még az sincs teljesen kizárva, hogy Ukrajna képes lesz megvédeni magát és kiűzni az inváziós seregeket, de egy Putyin féle bábállam létrehozásának még komolyabb esélyei vannak. A lehetséges végkifejletekről itt olvashat bővebben.

Az oroszok is tiltakoznak az ukrajnai háború ellen

12:40 Több oroszországi nagyvárosban tartottak demonstrációkat az ukrajnai aggresszió ellen. Ezrek vonultak utcára Szentpétervárott és Moszkvában, de a Politico beszámolója szerin összesen 53 városban szerveztek kisebb-nagyobb megmozdulásokat. Az orosz hatóságok ezúttal is keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben, több mint 1700 embert vettek őrizetbe.

Pénteken összeül az orosz biztonsági tanács

12: 10 Vlagyimir Putyin rendkívüli ülésre hívta össze a moszkvai kormány nemzetbiztonsági tanácsát az ukrán helyzet miatt – közölte a BBC hírtelevízió.

Heves harcok folynak Mariopolban

11:46 A délkelet-ukrajnai kikötővárost csütörtökön is heves támadások érték, amelyek a legfrissebb hírek szerint pénteken is folytatódtak.

Minden oldalról támadják a várost

– közölte Mariupol polgármestere az Interfax hírügynökséggel. Vadim Bojcsenko hangsúlyozta:

ma nem kizárólag a saját földünket védjük, hanem egész Európát.

Kutyáját viszi egy férfi az utcán egy tüzérségi találatot kapott ház mellett a délkelet-ukrajnai Mariupolban.Fotó: Jevhen Maloletka / MTI/AP

Lavrov: a jelenlegi ukrán kormányt nem ismerjük el

11:30 Az orosz külügyminiszter kijelentette: senki nem akarja elfoglalni Ukrajnát. Szergej Lavrov egy levegővel feltétel nélküli megadásra szólította fel az ukránokat, és közölte: Oroszország nem lát esélyt arra, hogy elismerje a jelenlegi ukrán kormány legitimitását. Az orosz külügyminiszter sajtótájékoztatóján arról beszélt: minden ukrán állampolgárnak esélyt adnak arra, hogy hazatérjen, és demokratikus úton válasszon új vezetést magának.

Szergej Lavrov elmondta azt is: pénteken Moszvkában fogadják az Oroszország által függetlenként elismert, szakadár Donyekci és Luhanszki Népköztársaságok politikai vezetőit, hogy biztosítsák őket Oroszország támogatásáról.

Közben a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról írt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelezte: kész tárgyalásokba kezdeni Oroszországgal Ukrajna semlegességének biztosításáról. Az ukrán Interfax hírügynökség egyelőre nem erősítette meg a hírt.

Oroszország világhatalmi pozícióját próbálja visszaszerezni

11:10 Vlagyimir Putyin célja az Ukrajna ellen indított háborúval, hogy Oroszországot újra világhatalommá tegye – állítja Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. A politológus az M1 48 perc című műsorában tegnap este arról beszélt: Oroszország másik célja, hogy a még megnyerhető országokat integrálja.

Szentpétervár helyett Párizsban lesz a BL-döntő

10:54 Hivatalosan is bejelentette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy Szentpétervárról Párizsba helyezik át az idei Bajnokok Ligája sorozat döntőjét. A szervezet az Ukrajnát érintő orosz invázió miatt döntött így. 

Szükség esetén bármikor lekapcsolhatók az orosz atomreaktorok

10:46 Azzal, hogy orosz csapatok elfoglalták a csernobili létesítményeket, kényszerűen átvették az ezek fizikai biztonságáért viselt felelősséget is – mutat rá Aszódi Attila egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, a BME TTK dékánja. Helyzetértékelésében egyebek mellett jelezte: az ukrajnai atomreaktorok nincsenek katonai támadásra méretezve. 

Már Kijevben sincs senki biztonságban

10:28 Az ukrán hatóságok megerősítették: az orosz fegyveres erők betörtek az ukrán fővárosba.

Az ellenség 9 kilométerre van a kijevi parlamenttől

– olvasható az ukrán védelmi miniszter mikroblogján közzétett tájékoztatóban. A minisztérium felszólította a város lakóit, hogy aki nem akar harcolni, vonuljon fedezékbe, a többieket pedig arra kérte, hogy készítsenek gyújtóbombákat a bevonuló orosz csapatok fogadására.

A BBC tudósítója szerint Kijev belvárosában is hallani a fegyverropogást és a robbanásokat. A helyiek bezárkóztak otthonaikba, vagy a kijevi metróállomásokon kerestek menedéket a rakétatámadások elől. A légvédelmi szirénák már hajnalban szóltak Kijevben.

Az ukrán védelmi minisztérium újra fegyverbe szólította a tartalékosokat és mindenkit, aki hajlandó szembeszállni az oroszokkal.

Molotov-koktélokkal mennének a harckocsik ellen

9:58 A kijevi védelmi minisztérium azt tanácsolta az ukránoknak, hogy házi készítésű gyújtóbombákkal vegyék fel a harcot az orosz páncélozott járművekkel szemben, ha azok megjelennek Kijev utcáin. 

A Molotov-koktélok a gerilla-hadviselés tipikus eszközeinek számítanak a huszadik század második fele óta. Az üvegpalackokba töltött, motorolajjal vegyített benzint, illetve alkoholt egy a palack nyakába gyömöszölt ruhadarab segítségével gyújtják meg, ezután dobják el. Ha célt ér, az üvegből szétspriccelő alkohol mindent begyújt.

Az ukrán védelmi erők tartalékosai a gyújtóbombák használatát gyakorolják egy Kijev melletti raktárépületben február elején, az orosz invázióra készülve.Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Sajtóbeszámolók szerint Kijev északi városrészében heves harcok folynak, robbanásokat és fegyverropogást is jelentettek az ukrán főváros Obolonszkij városrészéből.

Ukrajna katonai potenciáljának kiiktatása a cél

9:45 Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel kiadott tájékoztatása szerint előző nap 118 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg az orosz fegyveres erők. Oroszország továbbra is fenntartja állítását, hogy civil célpontokat nem támad Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök csütörtökre virradóra arról beszélt, hogy Moszkva célja Ukrajna lefegyverzése és náci-mentesítése.

Az ukrán belügyminisztérium ennek ellentmondó tájékoztatása szerint azonban az elmúlt 24 órában az orosz csapatok 33 civil célpontot támadtak meg. Volodimir Zelenszkij péntek reggel arról beszélt: az orosz inváziónak eddig 137 halottja van, és többszáz sérültje, köztük sok civil is.

Andrzej Duda: terrorcselekmény Kijev bombázása

09:01: Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását Andrzej Duda elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A telefonbeszélgetésre hivatkozva Duda a Twitterre azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg. 

"B.... meg" üzenték az ukrán védők az orosz csatahajónak

8:54: Egy aprócska fekete-tengeri sziget védőit ünneplik hősként Ukrajnában, miután bátran szembeszálltak az orosz túlerővel és végül életüket adták a brutális támadásban. A Odesszától nem messze található Kígyó-sziget ugyan csak pár száz méteres, stratégiailag rendkívül fontos. 

Az oroszok elszámolták magukat

8:29: Az invázió első napján több mint 450 orosz katona halt meg – állitja a brit védelmi miniszter. Ben Wallace szerint Moszkva elszámolta magát, nem számított ilyen heves ellenállásra az ukrán hadsereg részéről – írta a Sky News.

Wallace szerint Putyin haditerve már az első napon felborult, egyetlen stratégiai fontosságú objektumot sem sikerült elfoglalniuk az orosz haderőknek. A brit védelmi miniszter szerint Moszkva célja Ukrajna teljes lerohanása.

Oroszország egyetlen célját sem érte el, a hosztomeli repteret támadó különleges alakulatokat is visszaverték.

A kelet-ukrajnai szakadárok által még 2014-ben megnyitott donyec-medencei frontot sem sikerült áttörniük az orosz csapatoknak, így elhúzódó háborúra lehet számítani. 

Wallace kitért arra is, hogy Putyin bolondot csinált a vele tárgyalni kívánó Emmanuel Macron francia elnökből, aki várhatóan nem bocsátja ezt meg neki. Diplomáciai megoldásról jelenleg felesleges beszélni - jelentette ki a brit védelmi miniszter.

 

Zelenszkij a nyugatot hibáztatja

8:10: Az ukrán elnök felrótta a nyugati országoknak, hogy nem reagáltak kellő határozottsággal az orosz invázióra. Volodimir Zelenszkij pénteki televíziós beszédében elmondta: ő Kijevben, családtagjai pedig Ukrajnában maradnak, annak ellenére, hogy mindannyian az oroszok kiemelt célpontjai.

Kijevet is lövik

7:30: Kijev belvárosában két robbanás zaját lehetett hallani pénteken kora reggel – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Robotrepülőgépekkel vagy ballisztikus rakétákkal mérhettek csapást Kijevre. Két hatalmas robbanást hallottam

– írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegram-oldalán. 

Később azonban pontosította bejegyzését, mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Hozzátette: az eltalált repülőeszköz a város egyik kerületében zuhant le. A törmelék eltalálhatott a Dnyipro partján egy kilencemeletes lakóházat, amely kigyulladt. Három ember megsérült.

Két lakóépület is megsérült Kijevben a péntek hajnali rakétatámadások során. Az orosz haderők a katonai célpontok mellett civileket is lőnek Ukrajnában. A harcoknak egy nap alatt 137 halottja volt.Fotó: AFP / Ukraine Emergency Ministry press service

 

Volodimir Zelenszkij péntek reggeli televíziós beszédében azt mondta, a rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra, és kiemelte: a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Dimitro Kuleba szintén "szörnyű orosz rakétacsapásokról" írt mikroblogján. Az ukrán külügyminiszter azt írta 

Utoljára fővárosunk 1941-ben tapasztalt ilyet, amikor megtámadta a náci Németország. Ukrajna legyőzte azt a rosszat, és le fogja gyűrni ezt is.

Miért támadta meg Oroszország Ukrajnát? Ez állhat a háttérben

Bár Putyin hónapokig tagadta a támadást, mégis elindította azt csütörtök hajnalban. A háború oka elég homályos.

 

137 halott, több mint százezer menekült

7:00: A harcoknak már 137 halottja van ukrán részről, és több mint százezer ember kényszerült a háború miatt elhagyni otthonát. A menekülők befogadására minden szomszédos ország, így hazánk is felkészült.

Orbán Viktor: nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba

05:40: 

Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett 

fogalmazott a magyar kormányfő Brüsszelben.

Magyarország védelmet nyújt az Ukrajnából menekülőknek

A KTK közleményében kiemelte: Magyarországnak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia.

 

Ez történt az orosz-ukrán háború első napján

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők azonban Ukrajna teljes területén, nem kizárólag katonai célpontok ellen indítottak támadásokat a háború első napján. Elfoglalták Csernobilt, heves harcokat folytattak Mariupolnál és Harkovban is.

Az ukrán vezetés csütörtökön hadiállapotot vezetett be. A 18-60 év közötti ukrán férfiaknak megtiltották, hogy elhagyják hazájukat. 

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat jelentett be Moszkva ellen.

Ez történt csütörtökön, az orosz-ukrán háború első napján

Oroszország több oldalról is megtámadta Ukrajnát, miután Vlagyimir Putyin beszédet mondott csütörtök hajnalban. Szinte egész Ukrajna területén folytak a harcok, éjszakába nyúlóan.