Járvány

2022.01.28. 07:27

Orbán Viktor: ha megkapjuk a bizalmat, újabb családtámogatási intézkedéseket vezetünk be – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, több esetben túl messzire ment a baloldal a járványkezelés bírálatában. Persze lehet mindent jobban csinálni, de ha az ellenzék túl messzire megy, akkor félreérti a helyzetét – tette hozzá. A kormányfő szerint a pártoknak tudniuk kell, hogy az egész nemzetet szolgálják. Orbán elmondta, amikor úgy támadják a járványkezelést, hogy lebeszélik az embereket arról, hogy ők is a védekezés részesei legyenek, akkor az egész ellen tesznek.

– Egy bizonyos határon nem lehet túlmenni

– fogalmazott a kormányfő. 

A miniszterelnöki interjút itt nézheti vissza:

Az Operatív Törzs lassan kétéves lesz, és nagyon sokan dolgoznak azon, hogy megmentsék az emberéleteket, és nem érdemlik meg ezeket a támadásokat – mondta Orbán Viktor, aki úgy látja, a vírus elleni védekezés kérdését ki kellene vonni a választási kampányból.

Minden kormányzati döntést a magyar emberek biztonsága vezet

– Minden kormányzati döntést a magyar emberek biztonsága vezet – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, mindig kell tartalék vakcinából, de ráhagyással dolgoznak, és a készletek egy része elveszíti a szavatosságát. Éppen ezért egy részét odaadják azon országoknak, amelyeknek szükségük van rá, és nem semmisítik meg – tette hozzá.

– A lejárathoz közelítő vakcinákat megpróbáljuk értelmesen felhasználni.  

 

A beszélgetést itt meghallgathatja:

 

Nekünk több lábon kell állnunk

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vakcinát gyárakban gyártják, és a gyáraknak tulajdonosaik vannak, akik profitot szeretnének elérni. A gyógyszergyárak nagyon fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat ilyen gyáraknak – tette hozzá.

Vakcinabeszerzés szempontjából nem állhatunk egy lábon. Nekünk több lábon kell állnunk.

Orbán szerint nem szabad lemondani arról, hogy megmaradjon a kapcsolat azon országokkal, amelyek képesek jó vakcinát előállítani.

Vannak rendkívüli helyzetek

Orbán Viktor az élelmiszerárstopról azt mondta, normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árakba.

Vannak rendkívüli helyzetek, és akkor a kormány nem mondhatja, hogy a gazdasági szereplők majd megoldják a helyzetet.

A kormányfő szerint a világgazdaság belépett a magas inflációs korszakba, és ekkor a kormány nem várhatja a piaci szereplőktől az árak kiegyenlítését. Amíg nem kerülnek vissza a dolgok a megfelelő kerékvágásba, addig is élni kell – tette hozzá.

Mindnyájunknak be kell menni a boltba, és ki kell fizetni a termékeket, és jobb a korábbi, alacsonyabb áron fizetni. 

 

Brüsszel elhibázott politikája megbukott

Ezen a szinten nem lehet komolyan beszélni – mondta a kormányfő arról, hogy egyes ellenzéki szereplők szerint ő tehet az inflációról. Orbán úgy látja, az energiaárak növekedése miatt ugrottak meg az árak. Az energiaárak esetében Brüsszel politikája megbukott, mert a klímavédelem szempontjából magas árakat akar – tette hozzá. Ennek az eredménye lett a magas infláció. Zsákutcába jutott ez a politika.

A szociális szempontnak érvényesülnie kell az energiaárakban is.

Brüsszel további áremelést szeretne, és az autókat is, a házakat is meg akarják adóztatni. A családokat meg kell védeni az elszabaduló árakkal szemben, így Spanyolország és Franciaország most vezeti be a rezsicsökkentést – mondta a kormányfő. Hozzátette: pont a rezsicsökkentés terén lehetne egyezség a politikában. 

Orbán Viktor szerint akármit is mond a baloldal, a rezsicsökkentés mellett ki kell tartani. A nagy szennyezőknek kell fizetniük és nem az embereknek 

– tette hozzá. 

Minden eleme fenn fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek

 

Orbán Viktor közölte, hogy az elmúlt 12 évben sok dolog épült fel Magyarországon, így lett egy stabil politikai és gazdasági rendszer, ami a számok alapján működik. Kiépült egy új adó- és bérrendszer. Kiépült a családtámogatási rendszer, de persze van még munka.

– Új elemeket is be kell építeni a családtámogatási rendszerbe, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha kapunk még négy évet.

Mi a bevándorlást nem akarjuk követni, és azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek, hogy merjenek az emberek gyereket vállalni – tette hozzá. – Minden eleme fenn fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek, ha bizalmat kapunk. 

2021-ben a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített

 

A fő cél, hogy a gyermekvállalás ne teremtsen nehezebb helyzetet egy adott család esetében, sőt anyagi előny legyen azokkal szemben, akik nem vállalnak gyermeket – mondta Orbán Viktor. Mindennek a legvégén az szerepel, hogyha nincs gyerek, akkor nincs jövő – tette hozzá. Az utóbbi kijelentés pedig már az 1998-as kormányprogramban is szerepelt.

2021-ben a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített, miközben sokakat meggyötört a járvány – mondta a kormányfő, kiemelve: 6 százalék feletti volt a növekedés. 

Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben

 

Orbán Viktor elmondta, hogy mindig is vissza akarták adni a baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíjat. – Ugyanígy gondolkoztunk a személyi jövedelemadó visszaadásáról és a családok segítéséről – tette hozzá.  

A jövő heti, oroszországi látogatásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, „minket nem lehet sehová sem odarendelni, mi mindig a nemzeti érdeket tartjuk a legfontosabbnak a külpolitikában is”.

– Szeretném növelni a magyar–orosz gázmegállapodásban szereplő gázmennyiséget az ország biztonsága érdekében.

Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben – mondta, hozzátéve: „Folyamatosan egyeztetek a szövetségesekkel, és úgy megyek Moszkvába.” 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában