Álmodtál már arról, hogy elhajózol a naplementébe? Akkor irány Horvátország!

Az adriai szigetvilág irreális szépsége, festői öblök, tengerparti kisvárosok, mediterrán konyha, napérlelte szőlőből készült borok – Horvátországnál nem is találhatnál tökéletesebb helyszínt, ha az ideális nyaralást a vízen ringatózva képzeled el. Mutatjuk, miért!

SikiricaForrás: CNTB / Aleksandar Gospić

Horvátország a vezető hajózási úti célok közé tartozik világszinten, és ebben közrejátszanak természeti adottságai. Partjainál 1244 kisebb és nagyobb sziget sorakozik, amelyek különlegessége nem is annyira a számukból ered, inkább abból, hogy számtalan öblöt, kristálytiszta kék vizű strandot, barlangot, sziklát, szakadékot rejtegetnek. A csoda szép, érintetlen természet mellett pedig egymás után sorakoznak a lenyűgöző tengerparti városok is, amelyeknek egyszerűen lehetetlen ellenállni.

MljetForrás: Aleksandar Gospić

Ha hajón vagyunk, megtehetjük, hogy minden nap más helyen kötünk ki

A szigetvilágban enyhe mediterrán éghajlat uralkodik, ami miatt a hajózás kellemes és szórakoztató, a 6278 kilométer hosszú partszakasz mentén pedig több ezer száraz és nedves dokk és modern kikötő várja a hajózás szerelmeseit egész évben. A számtalan marina biztonságos kikötést biztosít, kísérő szolgáltatásaik pedig kényelmessé teszik a nyaralást, de a marinákon kívül is majdnem minden kis tengerparti településen lehorgonyozhatjuk a hajónkat.

RovinjForrás: Shutterstock

Akik jórészt a vízen ringatózva képzelik el az ideális nyaralást, azok számára természetesen adott a vitorláshajó-bérlés. Csak vidd magaddal a vitorlástudásod, az ezer szigetet pedig már Horvátország garantálja. De ha esetleg még sosem vitorláztál, lehetőséged van professzionális vitorlás-tanfolyamokon való részvételre is. Sőt, más hajótípusokat is bérelhetsz, mint például családi hajót, motoros hajót, jachtot, katamaránt, gumicsónakot, valamint kajakot - kinek mi illik leginkább az életstílusához.

Dugi sziget, SakarunForrás: Hrvoje Serdar

Ami csak hajózva ismerhető meg

A szigetvilágban számos felfedeznivaló vár minket. A Brijuni, Kornati és Krka nemzeti parkok, a horvát turizmus gyöngyszemei, a helyi kikötők csodálatos hálózatának köszönhetően könnyen elérhetőek a hajósok számára.

A horvát tengerpart már a neolitikumban lakott volt, történelme pedig az antik és a középkori időkön át vezet, így a nyugati civilizáció szinte minden fejlődési korszakából találunk itt maradványokat, UNESCO oltalom alatt lévő műemlékeket. Számos jól megörződött kulturális emlék pedig csak hajózva ismerhető meg, az ilyenfajta kultúrtörténeti hagyaték nem érhető el fürdőruhában.

Római amfiteátrum PulábanForrás: Shutterstock

Rovinj középkori emlékekben gazdag sármos kisvárosa tökéletes helyszín a hajózás megkezdésére, majd az Isztria nemzeti parkja, a gyönyörű Brijuni-szigetcsoport felé vehetjük az irányt. Ha már itt vagyunk, semmiképp se hagyjuk ki az ókori római emlékeket őrző Pulát, és a világ hatodik legnagyobb amfiteátrumát, a Pulai Arénát!

Kornati, Tajer világítótoronyForrás: Andrija Carli

Az Isztriai-félsziget felől könnyen elhajózhatunk a Kvarnerig. Az arisztokratikus hangulatú Opatija és Karlobag között kiváló marinák helyezkednek el a tengerparton és a közeli szigeteken. Az egyik legszebb mind közül a Krk-sziget, melynek különösen a déli része vonzó a gazdag növényvilágának köszönhetően. De ez csak néhány útvonaltipp az ezernyi lehetőség közül. Hajóval bejárhatod az ország egyik nemzeti parkjában lévő Kornati szigetcsoport szigeteit, lehorgonyozhatsz számos öbleinek egyikében, horgászhatsz a Pakleni szigetek közelében, vagy ellátogathatsz a szárazföldtől legmesszebb fekvő sziget, Palagruža híres világítótornyához is.

PalagruzaForrás: Shutterstock

A horvát tengerparton hajózva az autentikus, helyi alapanyagokból készülő, mediterrán konyha titkait is megismerheted, melyhez kiválóan párosulnak a napot és a tengert szerető szőlőből készült helyi borok. Naplemente után pedig számos szórakozási lehetőség, klasszikus és modern zenei fesztivál vár minket a partokon.

A cikk a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatásával készült.

További információk

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek