Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban

Forrás: Shutterstock -
szexuális együttlét szex CIKATRIDINA2023 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden ötödik nő él át életében legalább egyszer fájdalmas szexuális együttlétet. Ennek több oka is lehet a párkapcsolati problémáktól kezdve a hormonszintbeli változásokig. Utóbbi leginkább a menopauza idején bekövetkező hüvelyszárazságot okoz, a fiatalabbaknál pedig a terhesség és szoptatás alatti hormonszintváltozás vagy hüvelyi trauma, mint például a hüvelyi szülés lehet a kiváltó oka az időszakos hüvelyszárazságnak.

A hüvelyszárazság a mindennapjainkra is negatívan hat, de kétségtelen, hogy a szexuális életünkre van a legnagyobb befolyással. Kellemetlenné, kényelmetlenné és fájdalmassá is válhat az intim együttlét, ennek a rossz élménynek pedig komoly következményei lehetnek. A fájdalomtól való félelem miatt csökken a vágy, ami egy ördögi kör kialakulását eredményezi, a libidó visszaesése ugyanis a hüvely nedvességének a csökkenésével is jár. Ráadásul az ilyen „száraz" szexuális aktusok során apró sérülések keletkezhetnek a hüvely falán, ami fogékonyabbá teszi a különböző fertőzések kialakulására. Fontos, hogy merjünk róla beszélni, ugyanis a hüvelyszárazsággal nem kell együtt élnünk.

A hüvelyszárazság a közhiedelemmel ellentétben minden nőnél előfordulhat, és nemcsak akkor, ha már a változókorba léptünk. Természetesen a hormonális változások váltják ki a leggyakrabban, de különböző betegségek, gyógyszerek, daganatellenes kezelések vagy stressz hatására is kialakulhat. A hüvely nem megfelelő nedvessége pedig égő, viszkető érzéssel járhat a mindennapokban, és fájdalmas szexuális életet eredményezhet. Nézzük, mik vezethetnek a kialakulásához!

Terhesség utáni hormonszintváltozások

A várandósság és a szoptatás során gyakran tapasztalhatják a nők, hogy a szexuális aktus kellemetlen érzéssel jár. A fájdalom többnyire a hüvelynyílásnál vagy a méhszájnál jelentkezik, aktus közben vagy utána. Ennek oka pedig sokszor a hüvelyszárazság, amely a szervezetben zajló hormonális változások miatt alakul ki. A panaszok idővel, a hormonrendszer működésének helyreállásával elmúlnak, addig pedig az aktus során különböző síkosító készítmények segíthetik az intim együttlétek élvezetét, illetve hüvelyi hidratáló, regeneráló készítményekkel ellensúlyozhatjuk az átmenetileg csökkent hormontermelés hatását.

Változókori ösztrogénszint-csökkenés

Alapesetben a hüvely falát egy vékony, átlátszó folyadékréteg síkosítja, amelyért az ösztrogén nevű hormon felel. Szintjének csökkenése – ami a változókorban kezdődik – a hüvely váladékképzését, nedvességét is hátrányosan befolyásolja. Ez pedig kezelés nélkül nemcsak sérülékenyebbé, de fertőzésekre is hajlamosabbá teszi az intim területet. Ezért a változókorú nőknél meglehetősen gyakori húgyúti fertőzés ugyanúgy következménye lehet a hüvelyszárazságnak, mint a vizeletürítés közben jelentkező égő, viszkető érzés és a szexuális aktus közben érzett enyhébb vagy erősebb fájdalom.

Nemcsak az idősebbek, a fiatalok is küszködhetnek hüvelyszárazsággal Forrás: Shutterstock

A hormonális fogamzásgátlók mellékhatása is lehet


A fogamzásgátlásra használt tabletták a hormonrendszerre hatnak, és több kellemetlen mellékhatással is járhatnak. Szedése során gyakran előfordulhat a libidó, vagyis a nemi vágy csökkenése, ugyanakkor hüvelyszárazságot is okozhat, amely végképp romba döntheti a szexuális életet.

A helytelen táplálkozás is felboríthatja a hormonális egyensúlyunkat

Az egészséges és változatos étrend biztosítja a szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és energiaszintet, ez a testünk működésének alapja. Amennyiben hosszú ideig nagyon keveset eszünk, táplálékcsoportokat hagyunk ki, az bizony könnyen felboríthatja a szervezet belső egyensúlyát, a hormonháztartással együtt. A koplalással elért hirtelen súlyvesztés is rendkívül veszélyes, több káros következménye mellett eredményezheti a női nemi hormonok működésének zavarát, ez pedig egyebek között hüvelyszárazsághoz vezethet.

Betegségek is állhatnak a hüvelyszárazság mögött

A daganatos megbetegedések kezelésére alkalmazott kemo- vagy sugárterápia ugyancsak okozhat hüvelyszárazságot, de nem ez az egyetlen betegség, amelynek kezelése ilyen következménnyel járhat. A depresszióra szedett gyógyszereknek szintén lehet ilyen mellékhatásuk, a libidó csökkenésével együtt. Egyes allergiára szedett pirulák mellett is kialakulhat hüvelyszárazság vagy akár vizelési nehézség. Az endometriózis – amely során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik és gyulladást okoz – kezelésére alkalmazott gyógyszerek szintén eredményezhetnek hüvelyszárazságot.

A stressz a szexuális életünket is tönkreteheti

A szervezetünkre rendkívül káros stressz az életünk része, és sajnos nagyon nehéz kikerülni. Testünk egész működésére, így a hormonrendszerünkre is kihat. Könnyen megborítja ezt az érzékeny egyensúlyt, ami rengeteg fizikai tünettel járhat. A stressz – sok egyéb, egészséget érintő probléma mellett – a hüvelyi váladékképződésért is felelős ösztrogén termelődésének zavarához, következésképpen hüvelyszárazsághoz is vezethet.

A folyamatos stressz is intim problémákhoz vezethet Forrás: Shutterstock

Hogyan kezelhető?

A probléma súlyosságától függően szerencsére nagyon sok lehetőség van a hüvelyszárazság kezelésére. Ha felismertük, vagy gyanítjuk, hogy ez állhat a fájdalmas szexuális élet hátterében, fontos szakorvos tanácsát kérni, aki segít a megfelelő terápia kiválasztásában. Jó tudni: a vizes bázisú síkosítók, bár azonnali segítséget nyújtanak a gördülékenyebb szexuális együttléthez, nem jelentenek tartós megoldást. Persze, amíg fel nem térképezzük a problémát, és meg nem találjuk a legmegfelelőbb kezelési módot, érdemes bevetni a síkosítót, hogy addig se kelljen lemondanunk az intim pillanatokról. A hüvelyhám helyreállításához nagyon jó választás a hüvelyhidratáló krémek és kúpok használata, amelyek hormonmentesek és változatos összetételűek – például hialuronsavat, gyógynövényeket, tejsavat tartalmazhatnak –, így elősegítik a kiszáradt szövetek nedvességgel való feltöltését és helyreállítását, ezáltal tartósabb megoldást nyújtanak. Ezeket a készítményeket nem a szexuális együttlétkor, hanem esténként, kúraszerűen kell alkalmazni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

(x)

A Cikatridina hüvelykúp patikában kapható gyógyászati segédeszköz:

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.