Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így grillezed a marhahúst és a zöldségeket, te leszel a kerti sütögetés mestere!

default user icon
(x)
A késő tavaszban és a nyárban az egyik legjobb dolog a grillezés, természetesen baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűs bor vagy sör. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Balázs Zsolt grillmester most videón mutatja meg nekünk, hogyan is grillezzünk tökéletes marhahúst, cukkinit, karfiolt, burgonyát és gombát.

Álljon rendelkezésünkre akár tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély, grillezni bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, halat, zöldséget. A grillezve készült étel ugyanakkor nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is.

Balázs Zsolt grillmester, a Grilltársaság egyik alapítója most olyan fogásokat mutat nekünk, melyek elsajátításával mi magunk is a grillezés guruivá válhatunk. Nézd meg videón, hogy készül az ínycsiklandó baconnel göngyölt marhasaslik grillezett cukkinivel, karfiollal, burgonyával és juhtúróval töltött gombával.

Baconnel göngyölt marhasaslik grillzöldségekkel

A baconnel göngyölt marhasaslikhoz:
2 db marha vesepecsenye
1 csomag bacon
2 ek olívaolaj

A grillezett cukkinihez:
1 db cukkini
1/2 db citrom reszelt héja
1 ek szójaszósz

A grillezett karfiolhoz:
1 db karfiol
4 ek olívaolaj
1 csipet só
1 csipet bors
1 csipet fokhagymasó
1 csipet fűszerpaprika
10 dkg cheddar sajt

A grillezett burgonyához:
1 db burgonya
pár csepp olívaolaj
1 csipet só

A juhtúróval töltött gombához:
1/2 db kaliforniai paprika
10 dkg juhtúró
olívaolaj
1 csipet só
1 csipet bors
4 db csiperkegomba
5 dkg cheddar sajt

A gombanyárshoz:
3 db csiperkegomba
2 ek salátaöntet balzsamecettel és olívaolajjal
pár csepp szójaszósz
1 csipet só
1 csipet bors

A tálaláshoz:
1 db paradicsom
friss bazsalikom

Tippek grillezéshez

  • Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot ne tegyünk a tűzre. A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemetekből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye mérgező vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs.
  • Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és legalább fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes. Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst. 
  • A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.
  • A zöldségeket - mint a cukkini és a padlizsán - szeletelve, olívaolajjal megkenve 4-5 percig grillezzük, vagy húzzuk őket nyársakra, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetünk; fűszeres vajjal, szalonna- vagy kolbászdarabkákkal megszórva ízletes köret.

A videó elkészítését az Auchan támogatta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss