Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha elgendő vizet iszol - 5 tudományos tény!

default user icon
MME
A testünk közel hatvan százaléka víz, így a folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, ám nem mindegy milyen fajta folyadékkal pótoljuk a már elhasznált vízkészletet. Rengeteg pozitív hatása van annak, ha elhagyjuk a cukros üdítőket - az alkoholról nem is beszélve - és kizárólag tiszta vizet iszunk!

Míg szilárd táplálék nélkül akár több hétig is kihúzzuk, víz nélkül legfeljebb három napig bírjuk, a testünk 60%-a ugyanis víz. A  víz segítségével juttatja el szervezetünk a sejtekhez az egészséges működéshez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, illetve szabadul meg a méreganyagoktól. Szükség van rá a vérképzéshez, az emésztéshez, az idegi és hormonális folyamatok szabályozásához, a testhőmérséklet fenntartásához és még egy sor, élettani szempontból nélkülözhetetlen folyamathoz.

Röviden tehát: ha nincs elég víz a szervezetünkben, mert nem iszunk eleget – vagy nem a megfelelő italokat fogyasztjuk –, a test működése összezavarodik, a rendszer összeomlik, és jönnek a betegségek.

 

De mégis, mennyi az "elég"?

Bár a szervezet vízigényét számos tényező befolyásolja, általánosságban elmondható, hogy 10 testsúlykilogrammonként napi 350 ml víz fogyasztása javasolt, vagyis normál hőmérsékleti körülmények között és átlagos fizikai aktivitás mellett egy 70 kg körüli embernek 8-10 alkalommal 250 ml víz elfogyasztása ajánlott, de a nyári melegben ez az igény akár 12 pohárra is nőhet. 

MIKOR, mennyit?

Nem jó délelőtt behörpölni az egész napos adagot, aztán délután egy cseppet sem inni, mert a test csak korlátozott mértékben képes tárolni a vizet. A főétkezések előtt félórával, továbbá evés után két órával érdemes többet inni, így nem hígítja az emésztőnedveket, és kényelmesen elfogyasztható a szükséges mennyiség.

Napi ajánlott folyadékbevitel életkor szerint:

  • 1-3 évesek: 1,1-1,3 liter
  • 4-8 évesek: 1,6 liter
  • 9-13 éves lányok: 1,9 liter
  • 9-13 éves fiúk: 2,1 liter
  • 14 év fölött – nők: 2 liter
  • 14 év fölött – férfiak: 2,5 liter

 

5 jótékony élettani hatás, ha elegendő vizet iszol

  • JAVUL A SZELLEMI TELJESÍTMÉNY
    Az agyunknak legalább annyira szüksége van a vízre, mint az oxigénre. Ha a reggelt rögtön vízivással indítjuk, az segíti az egész napos koncentrációt és a teljesítményünket. Egy korty elfogyasztott víz bejárja a testünket: az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, és szerteáramlik az egész szervezetben. A méreganyagokat a víz felveszi és tovább viszi, így tisztítja a szervezetet. Így biztosítja a testünk egészséges sav-bázis egyensúlyát, kontrollálja a vérnyomást.
  • MEGERŐSÖDIK AZ IMMUNRENDSZER
    A megfelelően hidratált szervezet könnyebben szembeszáll a a kórokozókkal . Ezenkívül segít a vesék és a máj megfelelő működésében, a méreganyagok kiválasztásban, és fájdalomcsillapító hatása is van!
  • ERŐSEBB CSONTOK, ERŐSEBB SZÍV
    A víz megakadályozza a vér besűrűsödését, így segítve a megfelelő keringést. Napi 5 pohár víz 40 százalékkal csökkenti a szívbetegségek lehetséges kialakulását. A csontokban újraépíti azokat az anyagokat, melyek lengéscsillapítóként funkcinálnak járás vagy futás közben, valamint rugalmasabbá teszi az izületeket.
  • SOKKAL KEVESEBB FEJFÁJÁS
    Ha keveset iszunk, a vérünk besűrűsödik, és kevesebb oxigént tud szállítani az agyukba. Elegendő vízfogyasztás esetén a vérünk megfelelő konzisztenciájú marad, így szabadon, és megfelelő tempóban áramlik a kapilláriákban.
  • SÚLYVESZTÉS
    30 napi kizárólafos vízfogyasztással hatalmas segítséget nyújtunk a szervezetünknek, hiszen ez idő alatt könnyen eltávolítja a méreganyagokat és a káros vegyületeket a szervezetünkből. Mindemellett gyakran hajlamosak vagyunk összekeverni az éhségérzetet a szomjúsággal, szóval ha ezt megelőzve minden étkezés előtt iszunk egy pohár vizet, nem lesz olyan hatalmas az étvágyunk, és nem fogjuk úgy teletömni magunkat!

 

A cikket a Mizse természetes ásványvíz támogatta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss