Így változik a hazai borfogyasztás a meleg idő beköszöntével

fehérbor
Vágólapra másolva!
Egy borkedvelő számára nincs is talán kedvesebb program, mint borozni és beszélgetni a szabadban; legyen az egy hangulatos terasz, vagy egy varázslatos kert, azonban a nyár beköszöntével borfogyasztási szokásaink változnak, hiszen míg a hűvösebb hónapokban inkább a testesebb vörösborokra vágyunk a legtöbben, a jó idő közeledtével inkább a könnyedebb fehér- és rozéborokat részesítjük előnyben. Cikkünk végén bemutatjuk egy üdítő, nyári borkoktél receptjét is.
Vágólapra másolva!

A borfogyasztási- és étkezési szokásaink kéz a kében járnak, így nyáron – miután a legtöbben ebben az évszakban kerüljük a nehéz ételeket - főként a könnyedebb, gyorsabban emészthető, frissebb fogások- és ezzel párhuzamosan a könnyedebb és frissítőbb borok felé tolódik el.

Sokunk kedvenc hónapjaiban ily módon tehát nagyobb hangsúly kerül a könnyű, frissítő borokra, amelyeket szörpökkel, ásványvízzel, de jégkockákkal is fogyaszthatunk.

Az említett változásokat természetesen a hazai diszkontláncok is ki kívánják szolgálni, hazánk vezető diszkontlánca például azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a magyar borok nemcsak hazai, hanem határon túli ismertségének növelését is, ezért 2014-ben útjára indította a Lidl Wine Expo Hungaryt, hogy a magyar borok minél szélesebb kínálata váljon elérhetővé nemcsak itthon, de külföldön is.

A nyári hónapokban a fogyasztói szokások a fehér-és rozéborok felé mutatnak. Forrás: Thinkstock

Ezen törekvésének köszönhetően a vállalat 2022-ben 14,2 milliárd forinttal járult hozzá a magyar borágazat bel- és külpiaci értékesítéséhez, mely több mint 60 százalékos növekedést jelent az öt évvel ezelőttihez képest. 2022-ben a hazai borászatok az áruházlánc közreműködésével Európa-szerte 16 országba több mint 200 féle hazai bort exportáltak, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot Anglia és Németország jelentette.

A hazai fogyasztók leginkább az illatos borokat, a könnyed rozékat, és a tradicionális vörösborokat kedvelik, valamint egyre keresettebbek a különféle habzóborok és pezsgők, de meg kell említenünk, hogy még a borászok körében is az egyik legnépszerűbb nyári borfogyasztási módnak számít a fröccs, amelynek receptje persze régióról régióra eltér.

A közismert borból és szódavízből álló elegy mennyiségi megoszlásától függően számos fröccstípus létezik (hígítási arány szerinti sorrendben, azonosság esetén összmennyiségi sorrendben).

Fehérbor-koktél

Hozzávalók:

  • 1 üveg fehérbor
  • 1/2 csésze eper szörp
  • 1/4 csésze lime lé
  • 1/4 csésze citrom lé
  • 1/4 csésze narancslikőr (pl. Cointreau)
  • 2 evőkanál cukorszirup
  • jégkockák
  • friss eper, vagy mentalevél (opcionális, a díszítéshez)

Elkészítés:

  1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.
  2. Öntsük bele az üveg fehérbor felét.
  3. Adjuk hozzá az eper szörpöt, a lime és a citrom levét, a narancslikőrt és a cukorszirupot.
  4. Rázzuk össze az összetevőket a shakerben.
  5. Töltsük le az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.
  6. Díszítsük az italt friss eperrel vagy mentalevéllel (opcionális).

Ez a koktél nagyon egyszerűen elkészíthető, és a friss eper szörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével, az egyedülálló ízélmény garantált.

Minden évszaknak megvan a maga bora - vélik a fogyasztók. Forrás: Getty Images/iStockphoto/Robynmac

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta