Reflux-diéta: a savas refluxot enyhítő ételek

A savas refluxszal együtt élni nehéz és gyakran érezhetjük úgy, hogy csupán néhány egyszerű ételen kell élnünk, amelyek nem súlyosbítják tovább az állapotunkat. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy vannak bizonyos ízletes ételek, amelyek nemhogy nem váltják ki a tüneteket, de még segíthetnek is enyhíteni azokat?

Család-otthonPR cikk2023. 01. 13. péntek2023. 01. 13.
Reflux-diéta: a savas refluxot enyhítő ételek

Ételek egész sora létezik, amelyet megpróbálhatsz beépíteni étrendedbe, hogy az ízlelőbimbók is örülhessenek és az emésztőrendszered is egészséges maradjon. Ha megérted az étrend és a savas reflux közötti kapcsolatot, akkor a napi étkezéseiden végrehajtott apró változtatások hosszú távú enyhülést hozhatnak, még a súlyosabb esetekben is. Ebben a cikkben megosztunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan is alakítható ki egy hatékony reflux diéta – mindezt úgy, hogy közben gasztronómiai igényeidet is kielégíthesd!

Mi a reflux és milyen tünetekkel jár?

A savas reflux egy viszonylag gyakori gyomor-bélrendszeri állapot, amikor is a gyomorból származó sav a nyelőcsőbe emelkedik. Gyakran velejárója egy savas íz a torokban, illetve kellemetlen, égő vagy szorító érzés a mellkasban, amelyet gyomorégésnek nevezünk. A savas reflux további tünetei közé tartozhat a teltségérzet kis mennyiségű étel elfogyasztása után, az étel vagy folyadék nyelőcsőbe való visszakerülése túlzott böfögés vagy köhögés révén. Szerencsére a savas reflux könnyen kezelhető életmódbeli változtatásokkal, étrendi módosításokkal és bizonyos esetekben gyógyszerekkel. A kezeletlen savas reflux más, súlyosabb emésztési problémákhoz is vezethet. Mindenesetre fontos, hogy konzultálj orvosoddal, ha úgy gondolod, hogy savas reflux betegségben szenvedsz.

Milyen ételek fogyasztása javasolt savas reflux esetén?

A reflux kezelése során kulcsfontosságú az étrendre való odafigyelés. Bizonyos ételek fokozhatják a reflux tüneteit, míg más ételek segíthetnek csökkenteni a fellépésekor érzett kellemetlenségeket. A reflux tüneteit enyhítő ételek közé tartozik a zabpehely, a banán, az almaszósz és a zsírszegény joghurt. A legjobb, ha kerüljük a zsíros és sült ételeket, a koffein tartalmú italokat és a szénsavas üdítőket, valamint a citrusféléket és a gyümölcsleveket. Ideális lehet például a mediterrán diéta. Valamint több, kisebb adag lassabb elfogyasztása a nap folyamán szintén segíthet a reflux megfékezésében. Mindenképpen konzultáljon egy profi táplálkozási szakemberrel személyre szabott étrendi tanácsokért, ha a reflux a fenti tippek betartása után is fennáll.

A savas reflux egy viszonylag gyakori gyomor-bélrendszeri állapot. Fotó: Shutterstock

Egy napi mintaétrend reflux diétához

Egy napi étkezés lehet például a következő: reggelire zab mandulatejjel, ebédre római salátából, paradicsomból, paprikából, káposztából és uborkából álló saláta, vacsorára pedig édesburgonya párolt brokkolival. A napközbeni nassolnivalók lehetnek diófélék, például dió vagy mandula, valamint alacsony savtartalmú gyümölcsök, például alma vagy áfonya. Ezeket betartva könnyedén készíthetsz finom, refluxbarát ételeket, amelyek csökkentik a gyulladást, miközben biztosítják az alapvető tápanyagokat.

Recept ajánlat

Az egyik recept, amely figyelembe veszi a fent említetteket és amely valóban változást hozhat. Ehhez a reflux diétás csirkesalátához főtt, kockára vágott csirkemellre, zellerre, zöld és piros paprikára, szőlőre, kesudióra, mandulára, sima görög joghurtra, citromlére, fokhagymaporra és mézre van szükségünk egy pikáns salátához. Egyszerűen dobd ezeket a hozzávalókat egy tálba és máris kész a könnyen elkészíthető étel, amely kétségkívül kiváló ízélményt nyújt. Fogyaszd a refluxdiétás csirkesalátát piritóssal vagy magában!

Az alábbi lazac recept egy egyszerű, finom és teljes mértékben refluxbarát étel, amelyet könnyedén el tudsz készíteni. A recept két főre készült. Az alábbi összetevőkre lesz szükség:

- 2 darab lazacfilé

- 1 evőkanál olívaolaj

- ½ csésze zöldborsó

- ½ csésze főtt zeller

- ½ csésze paradicsom apróra kockázva

- 1 evőkanál frissen őrölt bors

- 2 evőkanál balzsamecet

- só és bors ízlés szerinti mennyiségben

- ¼ csésze apróra vágott petrezselyem

Először melegítsük elő a sütőt 200°C -ra. A lazacfiléket mossuk le hideg vízzel. Keverjük össze az olívaolajat, a borsot és a balzsamecet egy alacsony falú tálban az öntethez. Tegyük bele a lazacfilét és alaposan kenjük meg vele minden oldaláról. A zöldborsót és a zellert főzzük puhára, majd tegyük őket a tepsibe helyezett lazac mellé. Helyezzük rá a paradicsomdarabokat is. Kenjük meg néhány csepp olívaolajjal, hogy ne tapadjon le sütéskor. 200°C -ra előmelegített sütőben 25 percig süssük, vagy addig, ameddig szép aranybarnára nem pirul. Amikor az étel már majdnem elkészült, apríts össze petrezselymet, keverd el friss citromlével és kend meg a lazacot minden oldaláról, hogy a reflux diétás ételünk igazi finomság lehessen. Helyezd tányérra és díszítsd petrezselyemmel, majd tálald édesburgonyapürével vagy salátával!

 

Ezek is érdekelhetnek