Minden innováció létkérdés a 21. század agráriumában

2022. december 09. 00:00

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) második alkalommal rendezte meg az Agtech SUMMIT – Konferencia az agrárium jövőjéről című nagyszabású rendezvényét.

2022. december 09. 00:00
null

Megannyi nehézséggel kell szembesülniük az agráriumban tevékenykedőknek, elég ha a klímaváltozásra, illetve az idei évi, Európa számos országát sújtó nagyon erős aszályra gondolunk. Továbbá a háborús szankciók okozta energiaár-ugrás, az inputanyagok árának markáns emelkedése, összességében a termelési költségek jelentős növekedése is komoly kihívás. A hatékony, minőséget előállító, egyúttal jövedelmező munkavégzéshez a gazdáknak komplex, technológiailag és agrárökonómiai szempontból is tesztelt és bizonyított, költséghatékony megoldásokra van szükségük.  

A különböző kihívások enyhítésére a NAK számos eszközt alkalmaz, kiemelten fókuszál a magyar mezőgazdaság megújítására. Ezek egyik eleme a 2019-ben elindított, jövőbe mutató NAK TechLab program, amely eddig már több mint 70 agrártechnológiai startup megoldásainak fejlesztésében segédkezett különböző szakmai programelemekkel és eseményekkel. 

Számos esetben bebizonyosodott, hogy más szektorok ötletei, fejlesztései átültethetőek az agráriumba is. A kamara ezért elkezdte felkutatni és gondolkodásra serkenteni a különböző ágazatokból érkező startupokat. Megteremtve egy kreatív műhely hátterét, kereteit, rendelkezésükre bocsájtva a kamara agrárszakértő munkatársainak kiterjedt szaktudását, mentorokat rendelve melléjük segítségül, és összehozva őket nagyvállalatok képviselőivel.

Lévai Zsolt/NAK
Lévai Zsolt/NAK

Igenis érdemes foglalkozni azzal, hogy a klasszikus agrártudáson kívüli tudományágakat is bevonjuk abba, hogy a mezőgazdaság kihívásaira jó válaszokat tudjunk adni. Ebben a digitalizáció egy olyan, már bizonyítottan jó eszköz, amit az agráriumnak ki kell használni. Nekünk az a feladatuk, hogy a gazdálkodóikat minél hamarabb hozzá juttassuk a lehető legmodernebb megoldásokhoz, ezért is indítottuk el a TechLab programot.” – emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A november 24-i Agtech SUMMIT eseményen a NAK TechLab program eredményeinek bemutatásán túl kerekasztal-beszélgetések, előadások ölelték fel a napot; többek közt startupperek, agrárszakértők, döntéshozók, befektetők, fiatal gazdálkodók, vállalati vezetők osztották meg egymással gondolataikat az agrárium aktuális kihívásaival és az azokra adható digitalizációs válaszokkal, megoldásokkal kapcsolatban. 

Az eseményen szó volt az adatalapúságról, a robotokról, a drónokról, a képelemzésről. Továbbá a mesterséges intelligencia állattartásban való használatáról, a víz, az öntözés kiemelt szerepéről, illetve a műholdképek, az űradatok hasznosításáról. A nap zárásaként a NAK TechLab idei háromhónapos nagyvállalati–startup program résztvevői mutatták be fejlesztéseiket. A rendezvényt ez évben is megtisztelte jelenlétével Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az agrárium kihívásain startupok is dolgoznak, újszerű gondolkodást és lehetőségeket behozva. A cél, hogy ezek a megoldások mihamarabb és széles körben elterjedjenek, hatékonyabbá és versenyképesebbé téve a termelést.

Lévai Zsolt/NAK
Lévai Zsolt/NAK

Szeretnénk versenyképesebbek lenni, szeretnénk a globális piacokon eredményeket elérni. Nagyon komoly versenytársaink vannak szerte a világban, mindenki szeretne minőségi terméket, nagyobb mennyiséget produkálni, és a leggyorsabban választ adni a kihívásokra” - hangsúlyozta Nagy István.

Mint kiemelte, ma már nem tehetik meg a termelők, hogy ne kövessék folyamatosan a változásokat, hiszen a felgyorsult technológiai fejlődés mellett már egy rövid kiesés is behozhatatlan hátrányt okozhat. Ezért is üdvözölte, hogy a magyar gazdatársadalom felismerte a technológiai újítások jelentőségét, és rájött arra, hogy az újítások hozzájárulnak a termelés hatékonyságához. A digitálizációt a 2023–2027-es Közös Agrárpolitika is fontosnak tekinti, hiszen az adatgyűjtés, az információfeldolgozás, az automatizálás, a robotizálás javítja a mezőgazdaság jövedelmezőségét, erősíti a termelés biztonságát, csökkenti a munkaerőigényt, hozzájárul a környezeti erőforrások, a tápanyagok, a növényvédő szerek hatékony felhasználásához, és közben a környezetterhelést is visszafogja.

 

(X)

Fotók: Lévai Zsolt/NAK

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik