Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? Ezért illegális a kindertojás Amerikában

default user icon
MME
Szó szerint a gatyátok is rámehet, ha megpróbáltok Amerikába csempészni akár csak egyetlen kindertojást is. Legyen rá bármilyen nyomos indokotok, a törvény nem kegyelmez és azonnal legombolhatnak rólatok akár 2500 dollárt is, ami közel egymillió forintnak felel meg.

Annak ellenére, hogy a Kinder az egyik legnépszerűbb gyerekeknek szánt édesség világszerte, az Amerikai Egyesült Államok mégis tiltólistára tette. Akik esetleg még nem ismernék a csemegét, – bár ez szinte lehetetlen – azoknak annyit kell tudniuk a Michele Ferrero által gyártott termékről, hogy a tojás formájú csomagolás a csokoládé mellett egy aprócska játékot is rejt.

Nos, Amerikának pont ezzel a pici meglepetéssel van problémája, hiszen egy 1938-as törvény szerint minden olyan édesség, ami ehetetlen részeket is tartalmaz, illegálisnak minősül az USA teljes területén.

Korábban még Mike Milne, a fogyasztóvédelem képviselője azt mondta, hogy hasonló törvények vonatkoznak a kindertojásra, mint amilyenek a kábítószerekre is. Így ha a hatóságok akár csak egyetlen ilyen csemegére is bukkannak, azonnal elkobozzák, a csempészt vagy a forgalmazót pedig simán megvághatják 2500 dollárra, ami magyar fizetőeszközre átszámolva közel egymillió forintot jelent.

Mint ahogyan azt a nagy multik teszik hasonló esetekben, a Kinderrel is igyekeztek rést találni a szigorú piaci törvényen és 2017-ben Kinder Joy néven mégis piacra dobhatták a csokoládét. A különbség az eredeti tojással szemben az, hogy a Joy esetében különválasztották az ehető és a nem ehető részeket. Ennek ellenére további buktatókba futhat a termék, hiszen az Európai Unió területén olyan szabályozások lépnek életbe, melyek értelmében 2021-től fokozatosan kitiltják az eldobható műanyagokat.

Chilében is tiltólistás a kindertojás, ugyanis a dél-amerikai állam minden játékkal „manipuláló” édesség forgalmazását blokkolja a gyerekkori elhízás megakadályozása érdekében.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss