A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas

Forrás: Shutterstock -
felfázás hólyaghurut Urzinol2023
Sok nő abban a tudatban él, hogy csak hűvös időben, a hideg kövön ülve, esetleg túlságosan lenge ruhában vagy vizes fürdőruhában fázhat fel. Ez azonban nem így van: a hólyaghurutnak számos oka lehet. Nézzük, melyek ezek!

Sok tévhit él a köztudatban a hólyaghuruttal kapcsolatban. Valószínűleg azért, mert a betegséget a hétköznapi kommunikációban felfázásnak nevezzük, így azt hihetjük, a hideg az egyedüli okozója. Ám a kellemetlen tünetekért leginkább a bélrendszerben és a hüvelyben előforduló baktériumok a felelősek. Könnyen feljutnak a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba; ha ott elszaporodnak, akkor kellemetlen fertőzést, hólyaghurutot válthatnak ki.

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei közé tartozik a sűrű vizelési inger, az égető, csípő érzés vizeléskor, a kellemetlen szagú vizelet és az alhasi fájdalom. Összegyűjtöttük a hólyaghurut leggyakoribb kiváltó okait, hogy tudatosan kerülhessük el a betegséget.

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása

A hólyaghurut elkerülése szempontjából fontos tényező az egészséges hüvelyflóra megőrzése. Ha elhanyagoljuk vagy túlzásba visszük az intimhigiéniát, esetleg hormontartalmú gyógyszereket szedünk, túl sok finomított szénhidrátban gazdag ételt fogyasztunk, könnyen felborulhat a hüvely kényes egyensúlya. Csökkenhet a hüvelyflórában a jótékony Lactobacillusok száma, és a kialakuló bakteriális hüvelyfertőzés a húgyhólyagot is könnyedén érintheti.

Forrás: Shutterstock

Veszélyforrás lehet a szex is

A hüvelybemenet a végbélnyílás és a húgycső nyílása között, azoktól néhány centiméterre helyezkedik el. Szexuális együttlét alkalmával a végbél környékéről a baktériumok könnyen bekeveredhetnek a hüvelybe és akár a húgycsőbe is. A hímvessző mozgása a hüvelyben még segíti is a kórokozókat a felfelé haladásban. A szex utáni fertőzés megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy az együttlétet követően ürítsük ki a hólyagunkat, és ezzel esélyt sem adunk a kórokozók elszaporodásának.

Kevés folyadékfogyasztás

A rendszeres folyadékfogyasztás az egészségünk megőrzése mellett a hólyaghurut elkerülése érdekében is elengedhetetlen. Erősen ajánlott a napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvíz bevitele, ellenkező esetben csökken a vizeletürítések száma, ezáltal a kórokozóknak több idejük marad a húgyhólyag falán megtapadni és elszaporodni. Ha azt veszed észre, hogy nagyon ritkán mész a mosdóba, valamint sötétsárga a vizeleted, akkor bizony nem iszol eleget.

Nem mindegy, milyen ruhát hordasz

Bár arról már esett szó, hogy a hólyaghurutért nem feltétlenül a hideg a felelős, mégis ajánlott az időjárásnak megfelelően öltözködnünk. Amikor túl lengén öltözünk, könnyen lehűlhet az altestünk, aminek következtében összeszűkülnek a kapillárisok a kismedencében, romlik a húgyhólyag keringése, ezáltal pedig nem jutnak oda az immunrendszer azon sejtjei, amelyek felvehetnék a harcot a kórokozókkal szemben. Ha túlságosan sok ruhát veszünk magunkra, könnyen megizzadunk, ami nagyon lehűtheti a testünket. Sportolás után ne időzz sokáig az átizzadt ruhában, és vízparton, fürdés után is célszerű szárazra cserélni a vizes fürdőruhát.

Ha már megvan a baj, és érezzük a hólyaghurut első, jellegzetes tüneteit – a gyakori vizelési ingert, a pisiléskor jelentkező csípő érzést –, enyhíthetjük azokat a patikában kapható, gyógynövénykivonatot tartalmazó szerrel, és így akár egy antibiotikumkúrát is megúszhatunk. A tünetek súlyosbodása esetén azonban (lásd: vér jelenik meg a vizeletünkben vagy belázasodunk) azonnal forduljunk orvoshoz!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.urzinol.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.