Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy a hüvelygomba tönkretegye a párkapcsolatodat

párkapcsolat szomorú hüvelygomba
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
szponzorált tartalom hüvelygomba párkapcsolat egészség
A hüvelygomba megjelenése a párkapcsolatban is gondot okozhat. A fertőzés első tüneteinek megjelenésével felütheti a fejét a féltékenység: a nők gyakran gyanakodnak arra, hogy a partnerük félrelépett, visszatérő fertőzés esetén pedig arra, hogy a férfi fertőz folyton vissza. Az ilyen esetekben ajánlott az őszinte és nyílt kommunikáció, mert ennek hiányában csökkenhet az intimitás, a felek eltávolodhatnak egymástól.

Az egészséges hüvelyflóra fenntartása elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában újra és újra meg kell küzdenünk a hüvelyfertőzések kellemetlen tüneteivel. A Candida minden nő hüvelyflórájának része, ám az egészséges hüvely kémhatása pont annyira savas, hogy gátolja a gomba szaporodását, így kordában tudja tartani. Csak akkor okoz megbetegedést, ha megváltozik a hüvely mikrobiológiai egyensúlya, és kedvezőek lesznek a feltételek a gomba elszaporodásához. A Candida semleges pH-hoz közeli hüvelyi környezetben tud elszaporodni. A savasság csökkenésének oka lehet a túlzásba vitt tisztálkodás, a sok stressz, a helytelen táplálkozás, a szűk, műszálas fehérnemű használata, és akár egy antibiotikumos kezelés is kiválthatja a fertőzést.

Hirdetés

Általában az alábbi tünetek jelentkeznek hüvelygomba esetén:

  • szagtalan, fehér, túróra, szétázott zsebkendőre vagy aludttejre emlékeztető folyás
  • viszketés, irritáció
  • a hüvelybemenet és a szeméremajkak kivörösödése, duzzanata
  • fájdalmas közösülés
  • égő, csípő érzés vizeléskor

A párkapcsolatban élők számára kellemetlen pillanatokat okozhat a hüvelygomba megjelenése. Ebben az esetben is a legfontosabb a nyílt és őszinte kommunikáció. Ha valaki visszatérő hüvelyfertőzéstől szenved, akkor nem a párja hűségét kell megkérdőjeleznie, inkább a saját életmódjában kell keresnie az okokat. A Candida a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése miatt válhat kórokozóvá, tehát nem szexuális úton terjedő betegség.

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy a hüvelygomba tönkretegye a párkapcsolatodat     Forrás: Shutterstock

Ne tekintsünk tabuként a problémára, hanem beszéljünk erről a partnerünkkel, és ne hibáztassuk magunkat a tünetek megjelenése miatt. A hüvelygomba a szexuális életünkre is hatással lehet, emiatt is célravezető, ha őszintén a partner elé állunk és elmondjuk neki, hogy az intimitás, a szexuális együttlétek nem más, csakis a tünetek fennállása miatt szünetelnek. Ha a férfi tisztában van azzal, hogy milyen akadályokkal, problémákkal kell szembenéznie a nőnek, akkor sokkal könnyebben tud támogató, együttműködő társként fellépni. A titkolózás helyett sokkal előremutatóbb, ha közös megküzdési stratégiákat alakítunk ki. A nőknek nincs okuk szégyenkezni a hüvelygomba miatt.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.micovag.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.