A Covid-járvány alatt is folyamatos volt a hazai gyógyszerellátás

Vágólapra másolva!
A Covid-járvány minden eddiginél jobban felerősítette azt az igényt, hogy határainkon belül képesek legyünk előállítani olyan termékeket, amelyek a mindennapi minőségi élet fenntartásához szükségesek. A koronavírus járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy az országban több mint 120 éves történelme van a gyógyszergyártásnak, a régió egyik legfelkészültebb szakembergárdájával rendelkezik, így biztos lábakon áll a termelés komoly kihívásokkal teli helyzetben is. Szükség is volt erre, hiszen a magyar alapellátásban minden második páciens magyar gyógyszerrel gyógyul. Abban kérdésben, hogy mi számít magyar gyógyszernek, sokat segíthet a „Magyar Gyógyszer" védjegy, melynek használatára – megfelelően benyújtott védjegyigénylés esetén – a MAGYOSZ ad engedélyt a Magyarországon készült vagy kutatott, fejlesztett gyógyszerek esetében.
Vágólapra másolva!

A védjegy használatára kizárólag a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) adhat engedélyt, elsősorban azért, hogy segítse a szakemberek és a laikusok eligazodását a gyógyszerek megismerése során. Jelenleg 10 tagvállalat helyezheti el termékein a védjegyet.

Magyar családoknak segítenek

A magyar gyógyszeripar rendkívüli potenciállal rendelkezik: a nemzet- és külgazdaság fontos húzóágazata, az ország versenyképességének egyik kulcsszereplője, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Az iparág teljesítményét, termelékenységet, hozzáadott értéket és az exportot tekintve is kiemelkedő, a világ több mint 100 országában gyógyulnak magyar gyógyszerrel. A magyar gyógyszergyártók az ország legjelentősebb beruházói, foglalkoztatói között vannak és számos hazai vállalatnak, vállalkozásnak adnak folyamatosan munkát. Az ágazat emellett élen jár az innovációban: a MAGYOSZ hazai gyógyszergyártó tagvállalatok 2021-ben már 80-90 milliárd forintot költenek évente kutatás-fejlesztésre.

A koronavírus járvány is felhívta a figyelmet a hazai gyógyszeripar fontosságára. Ráadásul megannyi, napjainkban ismert betegség esetén rendelkezésre állnak hazai gyógyszergyártó által forgalmazott gyógyszerek, amelyek mögött magyar teljesítmény, sikeres kutatás, világszínvonalú gyártás és minőségbiztosítás áll. A hazai gyógyszeripar számos betegségre kínál terápiát, de elsősorban olyan egészségügyi panaszokra, amelyek a magyar társadalmat leginkább sújtják: szív- és érrendszeri-, idegrendszeri megbetegedésekre, anyagcserezavarokkal kapcsolatos kórképek kezelésére. Három betegből kettő magyarországi gyártó által forgalmazott gyógyszert szed szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. A vérképzőszervek betegségeire használt gyógyszerek közül négy betegből háromnak írnak fel hazai készítményt, míg a tápcsatorna – és anyagcsere betegségben szenvedők közül minden második beteg kap magyar gyógyszert.

„A Covid-járvány rávilágított arra, hogy a betegellátás szempontjából is stratégiai fontosságú a helyi gyártói kapacitás léte, a magyar gyógyszer pedig igazi értéket jelent az országnak. Jelenleg 56 százalék körül van a magyar gyógyszerek dobozforgalma a hazai piacon, vagyis szinte minden második beteg ilyennel gyógyul. A termékeink nagy része krónikus betegségek kezelésére szolgál. Szeretnénk, ha a lakosság tudná, és ismerné, hogy milyen értéket jelent a magyar gyógyszer a hazai gazdaság számára is. Ezt már több ágazatban ismerik, a legtöbb mezőgazdasági termék esetében ez az emberek többségének számít. A házi- és szakorvosok, valamint a patikákban dolgozó gyógyszerészek ismerik, és elismerik a Magyar Gyógyszer Védjeggyel ellátott készítményeket" – mondta Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke.

Magyar Gyógyszer Védjegy

MAGYAR GYÓGYSZER VÉDJEGY

Érték a betegnek, érték az országnak

• A magyar gyógyszeripar: több mint 120 éve a hazai orvosok és gyógyszerészek partnere a gyógyításban.
• A hazai gyógyszeripar egyesíti az évszázados tapasztalatot, a naprakész szaktudást és a modern technológiát.
• A magyar gyógyszer mögött hazai értékteremtés, a magyar betegek iránti elkötelezettség, és hazai tudás áll.
• A magyar gyógyszeripar évente 80-90 milliárd forintot költ kutatásra és fejlesztésre, ezáltal betegek milliói számára teszi elérhetővé a korszerű terápiákat.
• Az alapellátásban minden 2. beteg magyar gyógyszerrel gyógyul.
• A magyar gyógyszerek immár a világ 100 országában érhetők el.
• A hazai gyógyszergyártás több, mint 14 ezer munkavállalót foglalkoztat.

https://magyargyogyszer.org