Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak

Forrás: pexels -
borok Nyár
Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak. A hideg téli estéken inkább a testesebb vörösborokat keresik a legtöbben, nem beszélve a fűszeres forralt borokról. Ezzel szemben a melegebb hónapokban inkább a könnyedebb fehér- és rozé borokat részesítjük előnyben.
Forrás: pexels

A nyári időszakban a többség kerüli a nehéz ételeket, ezek helyett inkább a könnyebb, gyorsabban emészthető, friss fogásokra kerül a fókusz. Ezzel párhuzamosan a borfogyasztás is könnyedebb és frissítőbb irányba tolódik el, nagyobb hangsúlyt kapnak a könnyű, frissítő borok, amelyeket akár szörpökkel, ásványvízzel vagy jégkockákkal is fogyaszthatunk.

Nem csoda, hogy a hazai diszkontláncok polcain is változatos, széles a borkínálat, hiszen az áruházak igyekeznek követni a fogyasztói igényeket. Olyannyira, hogy hazánk vezető diszkontlánca azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a magyar borok nemcsak hazai, hanem határon túli ismertségének növelését. Ezért 2014-ben útjára indította a Lidl Wine Expo Hungaryt, hogy a magyar borok minél szélesebb kínálata váljon elérhetővé nemcsak itthon, de külföldön is. Ezen törekvésének köszönhetően a vállalat 2022-ben 14,2 milliárd forinttal járult hozzá a magyar borágazat bel- és külpiaci értékesítéséhez, mely több mint 60 százalékos növekedést jelent az öt évvel ezelőttihez képest.

2022-ben a hazai borászatok az áruházlánc közreműködésével Európa-szerte 16 országba több mint 200 féle hazai bort exportáltak, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot Anglia és Németország jelentette. Eddig is tudtuk, hogy a magyar borok kiemelkedő minőségűek, de azért ezek az adatok igen szívmelengetőek.

A diszkontlánc tapasztalatai alapján a külpiacokon a legnépszerűbb borfajtáknak továbbra is a Szürkebarát, a Királyleányka és a Furmint bizonyultak, melyekből az elmúlt öt évben 44,7 millió palack fogyott.

Forrás: pexels

A hazai fogyasztók leginkább az illatos borokat, a könnyed rosékat és a tradicionális vörösborokat kedvelik, valamint egyre keresettebbek a különféle habzóborok és pezsgők.

Mutatunk is 3 borból készült koktélreceptet:

1. Habzóborból

Hozzávalók:

● 1 üveg habzóbor (pl. pezsgő, prosecco vagy cava)

● 1 friss citrom vagy lime

● 1 evőkanál cukorszirup

● 2-3 friss málna vagy áfonya

● jégkockák

● mentalevél (opcionális, a díszítéshez)

Elkészítés:

1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.

2. Vágjuk fel a citromot vagy a lime-ot, és facsarjuk ki a levét.

3. Adjunk hozzá 1 evőkanál cukorszirupot.

4. Dobjuk bele a friss málnákat vagy áfonyákat.

5. Öntsük bele az üveg habzóbor felét.

6. Jól rázzuk össze az összetevőket, hogy összekeveredjenek.

7. Szűrjük le a keveréket egy pohárba.

8. Töltsük fel a poharat a maradék habzóborral.

9. Díszítsük a koktélt friss mentalevéllel (opcionális).

10. Élvezzük a frissítő, könnyű habzóbor koktélt!

Ezt a koktélt a friss eperszörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével az egyedülálló ízélmény garantált.

2. Fehérborból

Hozzávalók:

● 1 üveg fehérbor

● 1/2 csésze eperszörp

● 1/4 csésze limelé

● 1/4 csésze citromlé

● 1/4 csésze narancslikőr (pl. Cointreau)

● 2 evőkanál cukorszirup

● jégkockák

● friss eper vagy mentalevél (opcionális, a díszítéshez)

Elkészítés:

1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.

2. Öntsük bele az üveg fehérbor felét.

3. Adjuk hozzá az eperszörpöt, a lime és a citrom levét, a narancslikőrt és a cukorszirupot.

4. Rázzuk össze az összetevőket.

5. Töltsük az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.

6. Díszítsük friss eperrel vagy mentalevéllel (opcionális).

Ez a koktél nagyon egyszerűen elkészíthető, és a friss eperszörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével az egyedülálló ízélmény garantált.

3. Vörösborból

Hozzávalók:

● 1 üveg vörösbor

● 1/2 csésze friss narancslé

● 1/4 csésze brandy vagy konyak

● 1 evőkanál cukorszirup

● 1 narancs, félbevágva

● 1 citrom, félbevágva

● 1 lime, félbevágva

● fahéjrúd (opcionális)

● jégkockák

Elkészítés:

1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.

2. Öntsük bele az üveg vörösbor felét.

3. Adjuk hozzá a friss narancslevet, a brandyt vagy a konyakot és az 1 evőkanál cukorszirupot.

4. Jól rázzuk össze.

5. Töltsük ki az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.

6. Díszítsük fel a félbevágott narancs, citrom és limeszeletekkel, valamint egy fahéjrúddal (opcionális).

Ez a koktél az édeskés, friss narancslével, a brandyvel és a fahéjrúddal kiegészülve egyedülállóan finom ízt kölcsönöz a vörösbornak. Aki szereti az erőteljesebb, testesebb vörösborokat, és nem szívesen mond le róluk a nyári időszakban sem, azoknak ez a koktél tökéletes választás..

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.