Új fegyver több vírus ellen egyszerre: RapiChek kombinált légúti gyorstesztek

Vágólapra másolva!
Együtt támad az influenza, a Covid–19 és az RSV. Így lehet együttesen védekezni ellenük, megkülönböztetni és szűrni őket!
Vágólapra másolva!

Miközben Magyarországon a virológusok arra figyelmeztetnek, hogy elkerülhetetlenül közeleg a téli influenzajárvány, az Egyesült Államokban már a szokottnál erőteljesebben van jelen egy eddig kellő figyelmet nem kapó, szintén légzőszervi megbetegedést okozó vírus, az RSV (Respiratory Syncytial Virus). Ráadásul a Covid–19 is itt kering körülöttünk, a hivatalos kormányzati statisztika szerint átlagban hetente 4 ezer és 9 ezer között alakult az új betegek száma, és a szennyvizekben továbbra is országosan emelkedett a koronavírus koncentrációja.

canva.com

A megelőzés, illetve az egyes betegségek felismerése, kezelése, a további fertőzések magakadályozása érdekében jó lenne tudnunk, hogy rossz közérzetünk, légúti panaszaink esetén mely betegségben is szenvedünk, melyik vírus támadott meg minket. Ennek felismerése, vagyis az elkülönítés a Covid–19, az influenza és az RSV esetében nehéz, mert a fertőzések tünetei rendkívül hasonlóak, gyakran majdnem teljesen azonosak. Az is lehetséges, hogy egyszerre több vírussal is megfertőződtünk.

Közös tünetek lehetnek a láz, a torokfájás, a száraz köhögés, az orrfolyás, a fejfájás, a hirtelen kezdetű levertség, fáradtság, a légzési nehézség.

A-Lab Pharma

Sok ember viszont nem tudja magáról, hogy megfertőződött, mert tünetmentes. Az influenza valamelyik vírusát hordozó emberek több mint fele nincs is tisztában a fertőzőképességével, de a Covid–19 omikron-vállfaja esetében is a tünetmentes vírushordozók aránya meghaladhatja az 50 százalékot, és az RSV esetében is a legalább 40 százalékot. Bár utóbbi vírus elsősorban az öt év alatti gyermekekre, közülük is leginkább az 1-2 éves kor alattiakra lehet igazán veszélyes, de a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az idősebb embereknél is súlyosabb lefolyású lehet. Az Egyesült Államokban közülük évente 14 ezer 65 év feletti személy hal bele a fertőzésbe.

canva.com

Nem szabad elfelejtenünk: ha valaki tünetmentes, attól még vírushordozó, vagyis terjesztheti a betegséget!

A tripledemia, azaz a három hasonló tüneteket felmutató vírus hatására kialakuló együttes járványhelyzet miatt ma már észszerűbb kombinált teszteszközt használni, hiszen, ha tüneteink vannak, és csak egy vírust vizsgálunk négy közül, akkor igen nagy lesz az esélye a tévedésnek. Az éppen vizsgált vírusra ugyanis nagy eséllyel negatív lesz az eredmény, miközben a tényleges vírust esetleg egyáltalán nem mutatjuk ki.
Szerencsére már a magyar patikákban és a kiskereskedelmi forgalomban is megjelentek a brit RapiChek márka kombinált gyorstesztcsalád termékei, melyek képesek kimutatni négy légúti vírust, azaz az influenza – A, az influenza B –, a Covid–19 vírusokat és az RSV-t is.

A-Lab Pharma

Ez áttörést jelent az otthoni gyorsdiagnosztikában, mivel ezek az önellenőrzésre regisztrált eszközök fájdalommentesen,15 percen belül kimutatják, megfertőződtünk-e, és ha igen, akkor mely vírussal, vagy akár többel.

„Járványügyi aspektusból igen fontos tudni, milyen vírus fertőzött meg valakit. Emellett természetesen sem a kezelés-gondozás, vagy az esetlegesen kialakuló szövődmények, sem a fertőzés hosszú távon fennálló tünetei miatt nem elhanyagolható, hogy ismerjük a pontos diagnózist" – hívja fel a figyelmet dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvosszakértője. Az A-Lab Pharma az a cég, mely Magyarországon korábban elsőként jelent meg az elérhető árú lakossági Covid–19, valamint a majomhimlő kimutatására alkalmas antigéntesztekkel, most pedig szintén elsőként kezdett kombinált lakossági antigén tesztcsaládot forgalmazni Magyarországon, a RapiChek otthoni kombinált gyorstesztek európai vezérképviseleteként.

RapiChek Influenza A/B+COVID–19/RSV kombinált antigénteszt
A légúti vírusok közös tüneteinek jelentkezésekor a RapiChek a vírusok együttes és egyidejű kimutatására alkalmas (influenza A, influenza B, Covid–19, RSV). Használata főképp azon időszakokban ajánlott, amikor egyszerre terjed mind a négy vírus. Különösen fontos ez a kisgyermekek, szüleik, a családtagok, az idősek, valamint más, nagy kockázatnak kitett csoportok számára. Ha csak egyetlen olyan közös tünet is megjelenik a szűrést végző személynél, amely mind a négy vírusra jellemző, akkor ezt a tesztet érdemes használni. Márpedig ez a leggyakoribb eset.

RapiChek SARS-Cov-2 & Influenza A/B antigén kombinált gyorsteszt
Akkor javasolt, ha csak a jellegzetes közös influenza- és Covid–19-tünetek közül tapasztalunk egyet vagy többet magunkon, a mindhárom vírusra jellemző közös tünetek közül egy sem jelentkezett, és az RSV-fertőződés lehetősége alacsony, vagy nem áll fenn.

RapiChek SARS-COV-2 antigén gyorsteszt
A család harmadik tagja hagyományos gyorsteszt koronavírus kimutatására. Azoknak ajánlható, akik biztosan kapcsolatban álltak Covid–19 fertőzöttekkel, vagy akiknek a SARS-CoV-2 vírusra jellemző tüneteik vannak, és minimális az esélye annak, hogy influenza vagy RSV-fertőzés alakulhat ki bennük az adott földrajzi térség vagy időszak jellemző adatai alapján.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!