Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válassz húsvéti sonkát: 7 dolog, amire mindenképp figyelj oda vásárláskor

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült finom sonkát beszereznie. Pedig csak egy kis odafigyelésre és körültekintésre van szükség, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

Ha valóban tökéletes húsvéti sonkát szeretnél, segítünk! Íme, a legfontosabb tudnivalók, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani a vásárláskor. Így egészen biztosan nem nyúltok mellé, és nem lesz csalódás a sonka. 

1. Vákuumba zárva

Noha a nyers sonkát jellemzően alapos hőkezelésnek vetjük alá a fogyasztás előtt, érdemes csomagoltat választani, mivel ez védelmet biztosít a terméknek a külső szennyeződések ellen. Amennyiben a csomagolása sérült, levegőt kapott, már nem takarja olyan feszesen a terméket, természetesen ne vásároljuk meg. Ellenben hívjuk fel a forgalmazó figyelmét, aki az árut leselejtezi.

2. Nem minden húsvéti sonka igazi

Bár a gyorspácolt sonkák olcsóbbak, de sajnos sok adalékanyagot tartalmaznak, ezért hamarabb elveszítik a szavatosságukat. Víztartalmuk is magasabb, így a megfőzés után csalódottan tapasztalhatjuk a sonka méretcsökkenését. Nem mellesleg az ízük sem olyan, mint a hagyományosan érlelt sonkáké. Utóbbi pácolásához sót és nitriteket használnak, és akár hónapokig tárolják ebben a formában a fogyasztás előtt, így finomabb lesz a végeredmény, ráadásul ennek a sonkának a szavatossági ideje is hosszabb.

3. Minőség rovására

Vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg a címkén, hogy a sonkán „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Ha a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményét keressük, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzőkkel ellátott termékek választása. Ezeknél ugyanis a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. 

4. Híg a leve

Vásárlásnál a lejárati idő mellett érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet. Ez ugyanis a legtöbbször azt jelzi, hogy nem megfelelően pácolták, de utalhat rossz minőségű húsra vagy éppen valamilyen romlási folyamatra is.

5. Omlós és szaftos sonka

Ha a hagyományoknak szeretnénk élni, és omlós szaftos sonkát készítenénk húsvétra, akkor a nyers, keményfán füstölt sonkát válasszunk. De ha nem szeretnénk a főzéssel bajlódni, nézzük meg a címkét. A legtöbb füstölt áru konyhatechnológiai eljárás nélkül is fogyasztható, de van, ami hőkezelés után, főzve kerül forgalomba. Általában ezeknek rövidebb az eltarthatósági idejük, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.

6. Zsákbamacskát árul

Ha attól tartunk, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takar, akkor keressünk olyan kötözött sonkát, amelyet félbevágtak és úgy zsugorfóliáztak. Így nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem a termék minőségét is láthatjuk: akkor jó, ha színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatóak véraláfutások.

7. Van bőr rajta

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá. Csak olyat vegyünk meg, amelynek a felszíne egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. Érdemes hentesnél vásárolni, ahol elmondják a javasolt főzési időt, azt is, hogy mennyi ideig áztassuk a sonkát a főzés előtt.


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss