Lassul a gazdasági globalizáció

Vágólapra másolva!
A lassuló globalizáció a szénlábnyom csökkentését is hozhatja
Vágólapra másolva!

A davosi Világgazdasági Fórum Kongresszusi Központjában megrendezett panelbeszélgetésen a globalizáció jövője volt a kiemelt téma, és a nagyvállalatok vezetői arra figyelmeztettek, hogy a globális ellátási lánc megszakadása és a geopolitikai feszültségek befektetési stratégiáik újrakalibrációjához vezethetnek. Az orosz-ukrajnai háború széleskörű következményei, a világgazdasági kilátások borúsabbá válása és a globális ellátási láncokban a Covid-19 világjárvány okozta zavarok arra késztetik a vállalatokat, hogy újraértékeljék globális lábnyom-stratégiáikat.

Forrás: P&G

"Most még fontosabbá vált az ellátási lánc költségeinek és rugalmasságának figyelembe vétele. A számítások rámutattak, hogy a korábbinál regionálisabb ellátási láncot keresünk" – mondta a Loic Tassel, a P&G európai elnöke. A tengeri konténerszállítás jelentős fennakadásai – különösen Kína legnagyobb kikötőjéből, Sanghajból, amely továbbra is zárva van a Covid-19 fertőzések közelmúltbeli megugrása miatt – felgyorsították a vállalatok azon terveit, hogy régióssá tegyék ellátási láncukat. A P&G célja, hogy az általa Európában értékesített termékek több mint 90%-át a kontinensen belül állítsa elő.

Tassel ugyanakkor üdvözölte a globalizációt, mondván, hogy enélkül fogyasztók milliárdjai nem juthattak volna hozzá kiváló minőségű, megbízható és innovatív termékekhez. A jelenlegi klímát figyelembe véve azonban elmondta, hogy a globalizáció átmenetileg megtorpanhat, és megjegyezte, hogy a vezetők felelőssége továbbra is annak biztosítása, hogy a globalizáció a fogyasztók alapvető érdekeként folytatódjon. Hozzátette, hogy a fenntarthatóság szempontjából is számottevő jelentőségű, ha a fogyasztás közelebb kerül a termeléshez, ami jelentősen kisebb szénlábnyomot jelent.

Az ökológiai lábnyom csökkentése és a fenntartható jövő volt a téma a Fórum egy másik nagy jelentőségű panelbeszélgetésén, amelyen a vezetők rámutattak, hogy a hulladékipar forradalmasításához az értékláncoknak innovatív koncepciókat és körkörös tervezést kell magukévá tenniük – az intelligens válogatástól és a digitális vízjelektől az újrafelhasználható csomagolásig és a szénlábnyom csökkentéséig.

Jacob Duer, az Alliance to End Plastic Waste elnöke hangsúlyozta, hogy a hulladékgazdálkodással kapcsolatban azonnali sürgős intézkedésekre van szükség, amely magában foglalja a tőke katalizálását egyrészt a körforgásos megoldásokhoz szükséges jelentős finanszírozási hiányok megszüntetésére, másrészt a gyors és nagyszabású piacra jutásra. Ide tartoznak olyan megoldások, mint a digitális vízjelek bevezetésére indított kezdeményezés, a HolyGrail 2.0 projekt.