Extra

Humanoid robot állt munkába a Mercedes kecskeméti gyárában

A munkaerőhiány enyhítése, illetve a már meglévő munkaerő jobb felhasználása érdekében a Mercedes humanoid robotok alkalmazását teszteli. Az Apptronik robotikai cég által fejlesztett Apollo robotok egyike megkezdte a munkát Kecskeméten a Mercedes gyárban, ahol kisebb képzettséget igénylő, monoton és fizikailag megterhelő feladatokat lát el – egyelőre próbajelleggel.

Az alacsonyabb képzettséget igénylő, ismétlődő feladatok elvégzéséhez a Mercedes humanoid robotokat használna. Az autógyártó az Apptronik gépét teszteli, hogy képesek-e az alkatrészeket a gyártósorokhoz szállítani, ezzel támogatva az emberi munkaerőt.

apollo robot
Tesztelés céljából állt munkában a humanoid robot a Mercedes kecskeméti gyárában.
Fotó: Apptronik

A teszt a magyarországi, kecskeméti gyárban zajlik.

A robotok bevetésére azért lenne szükség, hogy a monoton, fizikailag megterhelő munkafolyamatokat kiváltsák – írta meg a Verge. A kísérletben az Apptronik robotikai cég Apollo névre keresztelt humanoid robotját állítják munkába. Ez egy 160 kilogrammos, két lábú, humanoid robot, amelyet úgy terveztek, hogy részt vegyen az üzemi gyártásban. Azt nem tudni, hogy hány Apollo állt munkába Kecskeméten.

A BMW már januárban elkezdett kísérletezni a robotokkal.

Az Apptronik közölte, hogy a Mercedes gyárában Apollónak jelenleg az a dolga, hogy az alkatrészeket a gyártósorokhoz vigye az ott dolgozó munkásoknak.

Ki kell tapasztalnunk a robotikában és az autógyártásban rejlő lehetőségeket. A munkaerőhiányt csökkenteni kell az alacsonyabb képzettséget igénylő munkafolyamatokban, hogy a dolgozóink a fontosabb feladatokra koncentrálhassanak

– mondta a Mercedes gyártási vezetője, Jörg Burzer.

Kiderült, ezek a robotok vehetik el az emberek elől a munkát

A Figure AI humanoid robotjai a nemkívánatos és nem biztonságok munkahelyeket vehetik el az emberektől.

Az Apptronik szerint a robotjaikkal 

úgy lehetne automatizálni a járműgyártást, hogy közben nem kellene átépíteni a már meglévő üzemeket. 

A 160 kilogrammos Apollo majdnem 173 centiméter magas és nagyjából 25 kilogrammot képes megemelni. A robotot úgy tervezték meg, hogy a testfelépítése hasonlítson az emberére, illetve „kedves, barátságos” arcot adtak neki, hogy bizalmat keltsen a dolgozókban.

A Mercedes és az Apptronik együttműködésről részleteket vagy számokat nem árultak el.

 

 

humanoid robot autógyártás Mercedes Kecskemét
Kapcsolódó cikkek