Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Együk vagy ne együk? – Tojásfogyasztási kisokos

default user icon
MME
Bár a tojás egész évben elérhető élelmiszer, a húsvéti időszakban egészen biztosan többet eszünk belőle, mint általában. Most kiderül, hogy az egészségünk érdekében hol kell, ha kell egyáltalán, meghúznunk a határt, ha tojásfogyasztásról van szó.

Főtt tojás, tojáskrém, rántotta, omlett, tojásmuffin… csak néhány azok közül az ínycsiklandó fogások közül, melyeket szívesen fogyasztunk a reggeli vagy a vacsora részeként. Utánajártunk, mi fér bele a kiegyensúlyozott étrendbe.

A koleszterinmítosz

Egy korábbi kutatás során felállított hipotézis szerint a nagy mennyiségű tojássárgája elfogyasztása a magas koleszterintartalma miatt növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, az érelmeszesedés és a stroke bekövetkeztének kockázatát. Valóban igaz, hogy a tojások sárgája bővelkedik koleszterinben, ám később bebizonyosodott, hogy önmagában nem tehető felelőssé a magas koleszterinszint következményeként előforduló megbetegedésekért. Persze ha rendszeresen fogyasztunk magas zsír- és koleszterintartalmú állati eredetű élelmiszereket, akkor a tojásevés hab lesz a tortán. De önmagában nem fog gondot okozni. Így aztán, mivel nincs egyértelmű bizonyíték ellene, hiba lenne pusztán feltételezésekre alapozva száműznünk az étrendünkből, azonban itt is, mint minden egyéb esetben, nem árt a mértéktartás.

Naponta egy-két egész tojás elfogyasztása belefér egy egészséges felnőtt ember étrendjébe. Azoknak viszont, akiknek már eleve magas a koleszterinszintjük, vagy szív-ér rendszeri problémákkal küzdenek, inkább a heti négy-öt tojás, vagy még inkább csak a tojásfehérje fogyasztása ajánlott.


A tojásevés előnyei

Az ajánlott napi egy tojás beiktatása számos jótékony hatással lehet a szervezetünk működésére. A tápanyagdús tojás például bővelkedik gyorsan felszívódó fehérjében. Ezenkívül magas az antioxidánstartalma, amivel védi a sejteket a szabad gyökök okozta káros hatástól. D-vitaminban gazdag, ami az immunrendszer normál működésében van nagy segítségünkre, valamint bőségesen található benne B-vitamin és szelén, melyek az immunerősítő hatásuk mellett a pajzsmirigy normál működéséhez járulnak hozzá. Továbbá fontos és gazdag forrása a kolinnak, ami egy, a máj és az agy megfelelő működésében, az idegrendszer és az izmok egészségességében és a normál anyagcsere fenntartásában kiemelkedő szerepet játszó makrotápanyag.

 

Összességében tehát pozitív irányba billen a mérleg, és nagyon úgy tűnik, hogy érdemes a tojásfogyasztás mellett letennünk a voksunkat. Ha egészségesek vagyunk, akkor mindenképpen. Persze a húsvéti főtt-tojás-dömpingben azért ügyeljünk a mértékletességre!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss