Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

A reprezentatív kutatás alapján ezt gondolják a magyarok.

Forrás: Nézőpont Intézet2024. 03. 19. 5:30
Budapest, 2023. augusztus 1. A német megszállás áldozatainak emlékmûve a budapesti Szabadság téren. A szoborkompozíció Párkányi Rab Péter alkotása. MTVA/Bizományosi: Balaton József Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok többsége szerint, ha nem lett volna német megszállás, kevesebb rombolással járt volna a második világháború Magyarországon, és nem deportálták volna a magyar zsidóságot – közölte a Nézőpont Intézet, a német megszállás 80. évfordulója alkalmából készített közvélemény-kutatásának eredményeit. 

A magyarok többsége pártállástól függetlenül is úgy gondolja, hogy hazánk nem szenvedett volna ekkora áldozatokat, ha megőrzi szuverenitását.

– hangsúlyozták.

Március 19-én van a 80. évfordulója annak, hogy a náci Németország megszállta Magyarországot a második világháborúban, ez az esemény emlékeztet bennünket, mekkora értéket jelent hazánk szuverenitása. Ezen a napon ugyanis Magyarország elveszítette állami önrendelkezését, a megszállók pedig korlátlanul érvényesíthették akaratukat: hazánk hosszú időre pusztító hadszíntérré vált, és megkezdődött a magyar zsidóság addig elkerült deportálása is – emlékeztettek. 

A megszállás évfordulója alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a magyarok a szuverenitás elvesztésének történelmi következményeiről.

Fotó: Nézőpont Intézet

A német megszállást követően Magyarország már nem tudta elkerülni, hogy a világháború hadszínterévé váljon. A magyarok 71 százaléka azonban egyetért azzal az állítással, hogy ha nem lett volna német megszállás, kevesebb rombolással járt volna a második világháború Magyarország számára, és mindössze 14 százalék gondolja úgy, hogy a háború nem járt volna kevesebb pusztítással hazánk számára. 

Pártálláson túlmutató egység mutatkozik ebben a kérdésben,

hiszen nem csak a kormánypárti (75 százalék), de a baloldali szavazók (69 százalék) többsége is úgy gondolja, hogy kevesebb rombolás történt volna az önrendelkezését megőrző, szuverén Magyarországon – ismertették.

A német megszállást követően példátlan tragédiasorozat kezdődött a magyar zsidóság deportálásával. A magyarok kétharmada (65 százalék) szerint azonban erre nem került volna sor, ha hazánk megőrzi állami önrendelkezését, és csupán 19 százalék gondolja úgy, hogy a megszállás nélkül is ugyanúgy megtörtént volna. A kormánypárti (73 százalék) és a baloldali szavazók (60 százalék) körében is többségben vannak azok, akik szerint nem deportálták volna a magyar zsidóságot, ha nincs német megszállás, igaz, 

a baloldaliak körében (27 százalék) a kormánypártiaknál (11 százalék) nagyobb azok aránya,

akik szerint a magyar zsidóság tragédiája akkor is megtörtént volna, ha a magyar állam nem lett volna közvetlen német irányítás alatt – közölték.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Balaton József )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.