Így küzdöttem le a menstruáció előtti édességvágyat és értem el az álomalakot

fogyás premens2022 premenstruációs szindróma
Kamaszkorom óta megkeserítette az életemet a túlsúly. Persze, nem arról van szó, hogy hatalmas súlyfelesleget cipeltem, de a sportolás és a diéta ellenére mindig volt rajtam néhány pluszkiló, amit sehogy se tudtam eltüntetni. Nem kertelek, voltak olyan napok, amikor nem bírtam magammal, és csak úgy tömtem magamba az édességet.

A környezetem akaratgyengének tartott, és én is rengeteget ostoroztam magamat, de egy barátnőmmel való beszélgetés után felnyílt a szemem, és rádöbbentem: a kontrollálhatatlan sóvárgás mindig a menstruációt megelőző napokban tör rám. Persze, hallottam már a premenstruációs szindrómáról és arról is, hogy ilyenkor a nők jobban kívánják a szénhidrátban és cukorban gazdag ételeket, de évekig valahogy mégsem állt össze a kép.

Ekkor találkoztam Emesével, akire öröm volt ránézni. Amióta nem láttam, legalább öt kilótól megszabadult és majd kicsattant az egészségtől. Belőlem pedig csak ömlött a panasz, kövérnek láttam és fáradtnak éreztem magam, a menstruációmat megelőző napokban pedig a lakást sem volt kedvem elhagyni, és a tükröket is messziről elkerültem. Persze, mindezt Emese nyakába zúdítottam, aki elmesélte, pontosan így érezte magát ő is korábban, és mivel ő már utánaolvasott, elmondta nekem, mi lehet a baj és mit tehetek ellene.

Tőle tudtam meg, hogy a menstruáció előtti cukoréhség teljesen normális, ugyanis a hormonok szintjével együtt a vércukorszint is ingadozhat. A legtöbben ilyenkor ösztönösen a csoki után nyúlnak, és miután megették, a pillanatnyi boldogság elmúltával csak nő bennük a feszültség és a lelkiismeret-furdalás. Pont akkor, amikor az ember amúgy is szorongósabb és érzékenyebb.

A találkozásunk után nem hagyott nyugodni a dolog, és én is mélyebben beleástam magam a témába. Kiderült, hogy a hormonok változása mellett a tápanyagok hiánya is okozhatja a falási rohamokat. Naná, hiszen én állandóan koplaltam, hogy végre elérjem az álomsúlyomat, de az eredmények csak nem jöttek. Mókuskerékben éreztem magam, 3 hét koplalás, 1 hét zabálás után ott voltam, ahonnan indultam.

Forrás: Shutterstock

Ekkor azonban már tudtam, mi a baj, és nem a kifogásokat, hanem a megoldást kerestem. Addig kutattam, amíg rá nem találtam egy gyógynövényeket tartalmazó termékre, amely azt ígérte, csökkenti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket, a hangulatingadozást, a szorongást, a puffadást. Reméltem, hogy a számomra legfontosabban is segíteni fog, és csökken majd az édességek iránti olthatatlan vágyam. Eleinte nem hittem benne, de azt tudtam, nincs vesztenivalóm. Elkezdtem szedni és izgatottan vártam a következő menstruációmat és az azt megelőző szenvedéssel teli napokat. Az első hónap után egy kicsit csalódott voltam, mert bár kevesebb csokit ettem, mint addig, de egy-egy kis bűnözést megengedtem magamnak. A következő hónapban azonban arra lettem figyelmes, hogy sokkal több az energiám a piros betűs napok előtt is, mint korábban. Az önsajnálat helyett most volt erőm lemenni az edzőterembe, és az is feltűnt, hogy egyre kevesebbet gondolok az édességre.

De itt nem álltam meg, a diétámat is teljesen átalakítottam, már nem koplaltam, tápanyagokban gazdagabb élelmiszereket fogyasztottam, és nem ostoroztam magam, ha egy-egy kocka vagy kis szelet csoki is lecsúszott. Így, hogy volt erőm a legnehezebb hetekben is edzeni, az a pár falat édesség nem állhatott a sikeres fogyásom útjába. Fél év után végre elégedetten néztem a tükörbe, és azóta a sorstársaimnak is elmondom: nem kell, hogy beletörődjenek abba, hogy a menstruáció előtti napokban szenvedni kell. Van megoldás, a tünetek enyhíthetők – és erről szerintem minden nőnek tudnia kell.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.