nőgyógyászat hüvely vitagyn2023 intim higiénia nőiség hüvelyfertőzés
Lányos anyukaként kötelességemnek érzem, hogy a lányommal mindent átbeszéljek, ami a nőiséggel kapcsolatos, beleértve a kínosabb dolgokat is. Persze, nem mondom, hogy nem vagyok zavarban, amikor előhozakodok egy-egy ilyen témával, de kivel beszélgessen a kamasz lányom például a hüvelyszárazságról vagy a kellemetlen tünetekkel járó fertőzésekről, ha nem velem?

Az anyukák örök dilemmája, hogyan beszélgessenek a lányaikkal intimebb kérdésekről. Emlékszem, én is pironkodva mertem csak megkérdezni anyukámtól, mi hogyan működik, és volt, hogy inkább nem is erőltettem a dolgot, pedig számos dologra kíváncsi lettem volna. Az első menstruáció, a tamponhasználat, a szex közbeni fájdalom, a folyás állaga, színe, mennyisége és a hüvelyi tájékon érzett kellemetlen, már-már fájdalmas tünetek... Nos, akár tetszik, akár nem, ezek is a női lét részei, és életünk során mindannyian szembesülünk valamennyivel.

Már jóval Szofi érkezése előtt megfogadtam, hogy ha lányom lesz, nyíltan fogok beszélni vele ezekről a témákról is, és biztosítom afelől, hogy tőlem mindig mindent megkérdezhet, akár cikinek érzi, akár nem. Mivel ebben a szellemben neveltem már kiskora óta, közöttünk nincs tabutéma, sőt, volt, hogy a barátnői is kihasználták a nyitottságomat, mivel (az ő szavaikkal élve) „a szüleik túl prűdek" ahhoz, hogy ezekről beszéljenek.

Így volt ez a két ünnep között is, amikor átjöttek hozzánk Szofi barátnői, és igazi csajos pizsipartit tartottak. Én persze csak annyira voltam jelen, amennyire kellett, de vacsorázás közben a könnyed témák mellett az intimhigiénia kérdése is felmerült, miután kuncogva elmesélték, hogy januárban felvilágosítás lesz az iskolában, és egy banánra fognak óvszert húzni.

Mivel 13 éves lányokról beszélünk, fontosnak tartottam átdumálni velük azokat a dolgokat is, amikről egy védőnő nem feltétlenül beszél, mert az intimhigiénia – az őket foglalkoztató sminkelési és hajápolási témák mellett – nagyon fontos.

Forrás: Shutterstock

Intimhigiénia tabuk nélkül, a mosakodástól a tangabugyiig

A megfelelő intimhigiénia kapcsán elmondtam nekik, milyen könnyedén felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és melyek azok a szabályok, amelyeket a saját érdekükben jobb, ha betartanak.
Kitértem a különböző szappanokra, amelyek az intim tájékon könnyedén megváltoztathatják a hüvely pH-értékét, pláne, hogy a tinilányoknak nagyon vonzóak a csilli-villi, illatos tusfürdők... Fontosnak tartottam, hogy tudják, az egészségestől eltérő pH viszketést, irritációt, fájdalmat és kellemetlen szagot is okozhat. Ahogy azt is, hogy a hüvely képes tisztán tartani magát, ezért jobb, ha nem juttatnak oda semmilyen szert.

Beszéltem az elölről hátrafelé törlés szabályára is, ami kimondva tényleg elég furán hangzik, pedig szerves része az intimhigiéniának, hiszen így lehet elkerülni, hogy a káros baktériumok a hüvelybe jussanak.

A fehérnemű választásánál a szexiség mellett mindenképp figyelembe kell venni a kényelmet és azt, milyen anyagból készült. A pamut bugyi lehetővé teszi, hogy a bőr lélegezni tudjon, míg a műszál, a szűk nadrág, a szoros bugyi épp az ellenkező hatást éri el, a nedves környezet pedig ideális terepet biztosít a bacik szaporodásához.

Mivel kamaszlányokról beszélünk, én is tudom, hogy pár éven belül ők is aktív szexuális életet fognak élni, így a szex is szóba került. Elmondtam, hogy együttlét után célszerű a mosakodás, és bármennyire is kívánják a másikat a menstruáció ideje alatt, a piros napokon történő közösülés a fertőzésekkel szemben fokozott kockázattal járhat,

az óvszerhasználat pedig mindig, minden körülmények között ajánlott, ahogy az is, hogy ne cserélgessék a partnereket túl gyakran.

Szóba jött a tamponhasználat is, ugyanis – bár a többi lányról nincs ilyen infóm – a 13 éves lányom pár hónapja már menstruál. Mivel én is azt gondolom, hogy a tampon kényelmesebb, mint a betét, felhívtam a figyelmüket a gyakori tamponcsere fontosságára, és azt tanácsoltam, hogy éjszakánként, ha tehetik, inkább használjanak betétet.

Mivel a bakteriális hüvelyfertőzés cseppet sem kellemes, a megelőzés mellett nagyon fontos tisztázni azt is, mit kell tenni, ha már megvan a baj. Ha nem kezeljük jól a kialakult problémát, rövid időn belül visszatérhetnek a kellemetlen tünetek.

Egy szó, mint száz, elmondtam nekik, hogy ha úgy érzik, valami nincs rendben odalent, akkor forduljanak nőgyógyászhoz, aki megállapítja a probléma forrását, és felírja a megfelelő terápiát. Megnyugtattam őket, hogy ezek teljesen normális dolgok, ráadásul ma már számos olyan tejsavtartalmú készítmény kapható, amely természetesen segít visszaállítani a hüvely enyhén savas pH-értékét, miközben táplálja testünk saját baktériumait, így pánikra semmi ok! Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy képbe legyenek a saját testük jelzéseivel.

Kedves lányos anyukák, kérlek beszélgessetek a lányaitokkal ezekről a dolgokról is!

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.