Március 29. Péntek, Auguszta

Gyomorégés: Mi okozza és hogyan enyhíthetjük? (x)

Érdekesség
2023. június 02. 14:05
null

PR-tartalom

Mar a torkunk? Fájdalmas a nyelés? Aki tapasztalt már ilyet, nagyon jól tudja, hogy az egészséges emésztés és a kellemetlen tünetek enyhítése kulcsfontosságú a mindennapi életminőségünk javításában. A gyomorégés sajnos szinte mindenki számára ismert tünet, amivel akkor szembesülünk – olykor kifejezetten fájdalmas formájában –, amikor gyomorsavunk szabadon visszaáramlik nyelőcsövünkbe. Gyomrunk savassága okozza ezt a kellemetlen – sokszor kifejezetten fájdalmas, vagy fojtogató – érzést, ami nem ritkán akut vagy krónikus formában is jelentkezhet. De mit tehetünk megakadályozása érdekében? Erről szól a Golden Tree alábbi cikke.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

Ha tisztában vagy az okok lehetséges forrásaival, könnyebben tudsz olyan változtatásokat bevezetni az életmódodban, amelyek enyhítik a tüneteket és akár végleg meggyógyíthatnak a rendszeresen visszatérő gyomorégésből.

Valószínűleg senki sem lepődik meg, ha azt mondjuk, hogy az életmód és az étrend szerepe kiemelkedő, amikor az okok feltárásáról van szó. Az alábbiakban megvizsgáljuk a leggyakoribb tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a kellemetlen tünetegyüttes kialakulásához:

Gyomorsav túltermelődése

A túlzott mennyiségű gyomorsav a nyelőcsőbe visszaáramolva irritálja a nyálkahártyát. Bizonyos ételek és italok, például fűszeres ételek, koffein, alkohol vagy szénsavas italok fogyasztása tovább fokozhatja a gyomorsav termelését.

Gyengülő záróizom

A nyelőcső alsó záróizmának a megfelelő működése fontos a sav visszaáramlásának megakadályozásához. Ha ez az izom meggyengül, könnyebben alakulhat ki savas, maró érzés torkunkban.

Dohányzás

Köztudott, hogy a dohányzás számos egészségügyi problémát okozhat. Kevesen tudják azonban, hogy ezen problémák között a gyomorégés is megtalálható. A dohányzás ugyanis irritálhatja a gyomornyálkahártyát, csökkentheti a nyelőcső záróizmának működését, és hozzájárulhat a savas tartalom visszafolyásához.

Elhízás és túlsúly

A súlyfelesleg nyomást gyakorol a gyomorra, ez pedig hozzájárulhat a gyomor savas tartalmának visszaáramlásához a nyelőcsőbe.

Stressz és szorongás

Valószínűleg ez a legkevésbé ismert kiváltó ok, ezért érdemes bővebben foglalkozni vele.

Mindennapi életünk során sok stresszforrással találkozunk. Ezek az érzelmi tényezők azonban nemcsak hogy hatással vannak az általános jólétünkre, hanem befolyásolhatják az emésztőrendszer működését is.

Az idegrendszerünk és az emésztőrendszerünk összekapcsolódik, emiatt lehet az, hogy bármilyen mértékű stressz vagy szorongás negatívan befolyásolhatja az emésztésünket. A stressz és szorongás fokozottabb működésre készteti az emésztőrendszerünket, beleértve a gyomrot is, ami túlzott gyomorsavtermeléshez vezethet.

Az emelkedett stressz hatására a testben a stresszhormonok, ilyen például kortizol, felszabadulnak. Ezek a hormonok befolyásolják a gyomor mozgékonyságát és a gyomornedv termelését. A megnövekedett gyomorsavtermelés és az emésztőrendszer aktivitása a savas tartalom nyelőcsőbe történő visszafolyásához vezethet, ami pedig sosem kellemes érzés.

A stresszkezelés és a szorongás csökkentése tehát kiemelten fontos a megelőzésben.

Kisebb étkezések_1928278418
Kisebb étkezések_1928278418

Mit tehetünk a megőrzés érdekében?

  • Egészséges étrend: Kerüljük a fűszeres, zsíros és savas ételeket. Fogyasszunk inkább rostdús ételeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket.
  • Kisebb étkezések: Nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása helyett próbáljunk kisebb adagokat enni, és lassan, alaposan rágva fogyasszuk el az ételeket.
  • Ne feküdjünk le közvetlenül az étkezés után: Várjunk legalább két órát, mielőtt lefeküdnénk, hogy ne terheljük a gyomrot és ne engedjük a savat visszaáramolni.
  • Kerüljük a dohányzást: Ez talán nem szorul részletesebb magyarázatra.
  • Magasított párna alváskor: Ha gyakran érezzük reggelente, hogy mar a torkunk, esetleg hányingerünk van, érdemes a párnánkat magasabbra emelni, ezzel is csökkentjük a sav visszaáramlásának esélyét.

Mi a legjobb gyógyszer gyomorégés elmulasztására?

Számos gyógyszer áll rendelkezésre a panaszok kezelésére:

Antacidok: Az antacidok gyors enyhülést nyújtanak a tünetekre. Ezek a gyógyszerek semlegesítik a gyomorsavat, és csökkentik az irritációt. Többnyire rágótablettaként vagy folyadék formájában szedhetők.

H2-receptor antagonisták: Ez a gyógyszercsoport csökkenti a gyomorsav termelését. Hosszabb távú enyhülést biztosítanak a reflux tüneteire. Általában tablettaként szedhetők, és előzetes orvosi konzultációra van szükség a megfelelő adagolás érdekében.

Protonpumpa-gátlók (PPI-k): Ezek a gyógyszerek hatékonyabban csökkentik a gyomorsav termelését, mint a H2-receptor antagonisták. Hosszú távú fogyasztásra ajánlottak és csak orvosi felügyelet mellett szedhetők.

Alginsav-készítmények: Az alginsav egy természetes összetevő, amely egy vékony, gélszerű réteget képez a gyomornedv felszínén, megakadályozva a sav visszaáramlását a nyelőcsőbe, ezáltal enyhíti a tüneteket. Rágótabletta vagy folyadék formájában érhető el.

Gyomorégés terhesség alatt

A terhesség alatt leginkább a hormonális változások azok, amik kedvezőtlenül hatnak emésztésünkre és babavárás közben gyakrabban alakulhatnak ki a reflux tünetei is a kismamák körében. Fontos azonban megfelelő kezelést választani, mivel a kismamáknak korlátozott lehetőségeik vannak a gyógyszerek szedésére. Konkrétan ezt a két tanácsot érdemes követni:

  • Gyógynövényes tea: Néhány gyógynövényes tea, például a kamilla vagy az édeskömény tea, enyhítheti a tüneteket a terhesség alatt.
  • Beszélj orvosoddal: Ha tüneteid súlyosak vagy gyakoriak, fontos, hogy konzultálj orvosoddal. Ő segíthet megfelelő kezelést előírni, amely biztonságos és hatékony a terhesség alatt. A gyógynövényes teát is említsd meg neki.

Amint láthatjuk, a megfelelő étkezési és életmódbeli változtatásokkal, valamint megfelelő gyógyszerek és természetes kezelések alkalmazásával enyhíthetjük a tüneteket és megelőzhetjük a gyomorégést. Azonban ne felejtsük, hogy fontos lehet egy orvos tanácsát is kikérni, ha panaszaink tartósak vagy súlyosak, hogy kizárhatók legyenek más, komolyabb problémák és a megfelelő kezelést kaphassuk.

Képek forrása: Shutterstock

sav visszaáramlásemésztőrendszerstresszgyomorsav