Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válassz húsvéti sonkát, és így főzd meg, hogy csodálatosan omlós legyen - szakértői tippek!

default user icon
MME
A húsvéti menü kötelező eleme Magyarországon a főtt-füstölt sonka: nincs olyan ünnepi asztal, ahol ne kerülne terítékre. Mivel sonka vásárlásánál nem látunk bele a termékbe, bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk. A csalódást elkerülendő, nem árt, ha tudjuk, mire figyeljünk vásárláskor.

A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd több hónapig tartó érleléssel. Ez a hagyományos elkészítési mód, de a boltok polcain másként készített sonkákkal is találkozhatunk" – kezdi a sonka-ügyi fejtágítót Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa a Hír tv.hu-n.

Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, azzal rövidítve a gyártáshoz szükséges időt.

A gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka. A gyorspácolt termékek kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják.

 

  • A húsvéti sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy nem látunk bele a termékbe, bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk. Ha biztosra akarunk menni, célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja.
  • A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített.
  • A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény.
  • A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat.

árulkodó címke

A termék címkéjét minden esetben ellenőrizzük! Ez nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagról nyújt információt, hanem a sonka előállításának módjáról is. A termék megnevezésében erre utalni kell. Így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk.

 

A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele.

Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Tippek az elkészítéshez

sonka főzése nem ördöngösség, így kezdők is megpróbálkozhatnak vele.

  • A sonkát a főzés megelőző este hideg vízbe beáztatjuk. A főzéshez friss vizet forralunk, majd abban főzzük a sonkát, pontosan annyi órán át, ahány kilót nyom a sonka.
  • A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik benne. A főzővizet ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöld fűszerekkel (kakukkfű, zsálya) is tovább variálhatjuk.
  • A főzésből visszamaradó sonkalevet nem szabad kidobni, hiszen tökéletes alapja egy jóféle bablevesnek, krumplilevesnek, vagy bármilyen más tartalmas ragulevesnek. Ha nem szeretnénk rögvest felhasználni, akkor nyugodtan le is fagyaszthatjuk.

Oktatóvideó a sonkafőzésről mészáros balázs séf közreműködésével:

MÉG TÖBB ÜNNEPI RECEPT ÉS TIPP A MINDMEGETTE HÚSVÉT ROVATÁBAN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss