Amikor a menstruáció gondot okoz

Forrás: Shutterstock -
PMS menstruáció premens2022 menstruációs szegénység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nő számára a menstruáció nem jelent különösebb megterhelést, csak enyhe panaszaik vannak és hamar, kis mennyiségű vérzéssel túlesnek rajta. Ám akadnak olyanok is, akik nem ilyen szerencsések, és már a menstruáció előtti napokban fizikailag és lelkileg is rosszul érzik magukat. Sajnos, rengetegen vannak olyanok is, akiknek komoly anyagi megterhelés a minden hónapban jelentkező „nehéz napok" időszaka.

Amikor a menstruációs gondokról beszélünk, a legtöbb embernek a PMS (premenstruációs szindróma) és a cikluszavar jut eszébe.

Cikluszavar

Cikluszavarról akkor beszélünk, ha 21 napnál gyakrabban vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik a vérzés, de emellett több dolgot is érdemes figyelni. Az sem normális, ha az erős vérzés egy-két napnál tovább tart, vagy a vérzés hét napnál tovább húzódik.
Ideális esetben két egymást követő menstruációs vérzés első napjai között 28 nap telik el. Valakinél ez eltolódhat akár 4-5 nappal is bármelyik irányba. Akkor sincs gond, ha általában mindig 28 napra jön meg a menzesz, de egyszer-egyszer pár nappal előbb vagy később jelentkezik. A menstruációt nagyon sok tényező befolyásolhatja, ezért lehetséges időnkénti eltérés. Ezen tényezők közé sorolhatjuk a stresszes életmódot, az egészségtelen táplálkozást, az evészavarokat, az erőteljes fizikai igénybevételt, az érzelmi megrázkódtatásokat, sőt, bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat változásokat.
Menstruációs problémára utalhat az is, ha a vérzés hónapokra kimarad, vagy ha az állaga megváltozik, esetleg erős fájdalommal jár. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock


A gyakori menstruáció hátterében állhat gyulladás, ciszta, daganat vagy hormonális változás. Ilyen esetekben a fokozott vérveszteség is veszélyes lehet: a gyakori menstruáció vagy az elhúzódó vérzés vérszegénységhez vezethet, így mindenképpen fel kell keresni a nőgyógyászt, és ha szükséges, pótolni kell a vasat. Ha kimarad a menstruáció, azt általában a hormonháztartás zavara okozza. Ilyenkor nem következik be a peteérés és a tüszőrepedés. Ha babát szeretnénk, a ritka menstruáció miatt mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A megszokottnál erősebb vérzés hátterében állhat jóindulatú daganat, polip, a méhnyálkahártya túlburjánzása, esetleg rosszindulatú daganat. Az erős menstruációs vérzést okozhatják véralvadási problémák is. A vér állagának megváltozása vagy a ciklusközi pecsételés összefügghet az ösztrogénhormon szintjének ingadozásával.

A nagyon erős görcsökkel járó vérzés endometriózisra is utalhat. Az említett vérzészavarok esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy kizárják vagy éppen diagnosztizálják a háttérben húzódó betegséget, és annak megfelelő terápiát indítsanak.

PMS (Premenstruációs szindróma)

A havivérzés előtti napok sok nő életét megkeserítik. Az ekkor jelentkező, változó intenzitású tünetek összességét PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik. Van, aki szinte meg sem érzi, hogy közeleg a menzesze, mások erős közérzetromlásról számolnak be. A PMS magában foglalja az enyhe, a mindennapokat csak alig befolyásoló tüneteket éppúgy, mint a rendkívül erős, a szokásos mindennapi tevékenységeket korlátozó panaszokat. A tünetek, amelyek a ciklus 14. napja után kezdődhetnek, és a menstruáció kezdete után egy napig tarthatnak, a következők: puffadás, szédülés, alhasi fájdalom, a mellek fájdalma, székrekedés, hasmenés, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, szorongás, depresszió.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Sajnos nem csupán fizikai vagy lelki megterhelésről beszélhetünk a havivérzés kapcsán, vannak, akiknek anyagi gondot is okoz.

A menstruációs szegénység

A „piros betűs napok" bizony többletkiadással járnak, hiszen a nőknek minden hónapban betétet vagy tampont kell vásárolniuk. Magyarországon is akadnak olyan lányok és fiatal nők, akik ezeken a napokon nem mennek sehova, mert egyszerűen nem telik nekik betétre vagy tamponra. Akik pedig nem tudják megoldani, hogy a munkájuktól vagy az iskolából ennyi időre távol maradjanak, kényszermegoldásokat kénytelenek alkalmazni: zsebkendőt, vattát, WC-papírt, esetleg zoknit, rongyokat tömködnek a fehérneműjükbe, de akad olyan is, aki az egyszer használatos betétet mossa ki. Az érintett lányok a legtöbbször beszélni sem mernek ezekről a gondokról, és a nővé érés rémálommá válik számukra. Nekik ITT és ITTsegíthetsz.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.