Hüvelyfolyás gyulladás nélkül: erről ismerheted fel a bakteriális vaginózist

Forrás: Shutterstock -
bakteriális vaginózis hüvelyfolyás vitagyn2022 gyulladás hüvelyi fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bakteriális vaginózis a fogamzóképes korú nők körében a rendellenes hüvelyi folyás leggyakoribb oka. Sokan nem tudják, hogy nem minden esetben jár fájdalommal és gyulladással. Sokkal inkább a kellemetlen szagú nedvedzés vagy a bőséges, híg, szürkésfehér savószerű folyás a legjellemzőbb tünete.

Minden ember különböző, mindenkinek másképp reagál a szervezete a bakteriális fertőzésekre. Van, akinél súlyosabbak a tünetek, másoknál enyhébbek. Az enyhe tünetek esetében nem is gondoljuk, hogy komolyabb betegség állhat a háttérben. Ha a hüvelyi folyás a szokásosnál bőségesebb, kellemetlen halszagú, esetleg kicsit csíp is odalent, nagy valószínűséggel bakteriális hüvelyfertőzéssel, azaz bakteriális vaginózissal van dolgunk. A folyás ilyenkor lehet áttetsző, fehér vagy szürkés színű. Ezekhez a tünetekhez csak ritkán társul a gyulladásra jellemző fájdalom, bőrpír, duzzanat vagy viszketés. Akadnak olyan esetek is, amikor valaki teljesen tünetmentes. Az enyhe nedvedzést és a gyenge tüneteket is érdemes komolyan venni, ugyanis a fertőzés a kismedencei szervekre terjedve akár meddőséget is okozhat.

A bakteriális vaginózis a fogamzóképes korú nők körében a rendellenes hüvelyi folyás leggyakoribb oka Forrás: Shutterstock

A hüvely nem steril szerv, benne számos hasznos baktérium és potenciális kórokozó is található. Utóbbiak szaporodását azonban a hüvely savas pH-ja meggátolja. Ha a pH lúgos irányba változik, a hüvely bakteriális egyensúlya felborul. A hasznos baktériumok nem lesznek már túlsúlyban, és a kórokozók elszaporodhatnak. A bakteriális vaginózis nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek közé.

Több dolog is okozhatja:

  • A különböző intim mosakodók, spray-k, az irrigálás túl gyakori használata is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.
  • Az intim együttlétek alkalmával nagy mennyiségű idegen baktérium kerül a hüvelybe, ami nem feltétlenül okoz problémát. Mégis előfordulhat, hogy a kényes egyensúly megbolygatása következtében a kórokozó baktériumok jutnak előnyhöz, amit a kellemetlen szagú folyás jelez. Az óvszer nemcsak a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől véd meg, de az idegen baktériumokat is távol tartja, így fennmarad a hüvelyi harmónia.
  • Egy-egy antibiotikum-kúra nem csupán a kórokozókat pusztítja el, de a védő hatású baktériumokat ugyancsak megtizedelheti, ezáltal a hüvely harmóniáját is könnyedén lerombolja. A fogamzásgátló tabletta szedése szintén megbonthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, továbbá a helytelen táplálkozás, túlzott stressz, dohányzás is hajlamosíthat a bakteriális hüvelyfertőzésre.

A bakteriális hüvelyfertőzés hatással van a komfortérzetre, a párkapcsolatunkra és a szexuális életünkre, és komoly szövődményekkel is járhat. Érdemes az első, enyhe tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni, hogy elkerüljük a kismedencei gyulladás kialakulását, terhesség esetén a koraszülést vagy a vetélést. A pontos diagnózis felállítása és az annak megfelelő kezelés elindítása minden esetben az orvos feladata.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Vitagyn C® savas pH-értékű hüvelykrém a bakteriális hüvelyfertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.