Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

Forrás: Shutterstock -
bakteriális vaginózis vitagyn2022 hüvelyfertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges hüvelyflóra fenntartása minden nő számára elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában az újra és újra megjelenő hüvelyfertőzések megkeseríthetik a mindennapjainkat, legyen szó gombás vagy bakteriális fertőzésről. Sokan még mindig úgy vélik, hogy megfelelő testhigiénia mellett és monogám kapcsolatban ilyesmi nem fordulhat elő, bár az élet gyakran rácáfol ezekre a tévhitekre. Bár a monogám kapcsolat valóban csökkenti a fertőzésveszélyt, így is van néhány dolog, amelyre oda kell figyelnünk.

Nézzük, mitől borulhat fel az intim egyensúlyunk!

A hüvelyflóra megváltozását nagyon sok tényező okozhatja. Egy antibiotikum-kúra, az elégtelen vagy túlzásba vitt intim higiénia (a túl gyakori irrigálás) és a helytelen toalettetikett mindegyike felboríthatja a kényes egyensúlyt. A női szervezetben zajló jelentős hormonális változások (fogamzásgátlók szedése, várandósság, változókor), bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő, illatosított vécépapír) és krónikus betegségek is hatással lehetnek a hüvelyflóránkra.

Hoppá, a szex is lehet a ludas!

A hüvelyflóra harmóniája gyakran már attól felborul, ha idegen tárgy kerül bele, amely idegen baktériumokat hoz magával. Az érzékenyebb, sérülékenyebb hüvelyflórájú nőknél a sperma, a spermicidek, a síkosító és néha maga a latex (amely az óvszer alapanyaga) is kiválthat bakteriális vaginózist. Ráadásul az intenzív szexuális élet megváltoztathatja a hüvely pH-értékét, azaz ilyenkor nem arról van szó, hogy a partnertől kapnánk el valamilyen fertőzést, hanem az „idegen anyagra" reagált a hüvelyünk a kellemetlen tünetekkel.

A hüvelyflóra harmóniája gyakran már attól felborul, ha idegen tárgy kerül bele, amely idegen baktériumokat hoz magával Forrás: Shutterstock

Mint azt említettük, az ondó is képes megváltoztatni a hüvely pH-ját, mivel lúgos kémhatása van. Ezzel biztosít védelmet a hímivarsejteknek, hogy azok képesek legyenek eljutni a petesejtig. Az óvszer spermicid anyaga szintúgy felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

Teljesen kockázatmentes megoldás nem létezik, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi okoz nála problémát.

Miből jövök rá, hogy baj van?

A bakteriális hüvelyfertőzés minden esetben bőséges, híg, szürkésfehér, meglehetősen kellemetlen szagú folyással jár, és az intim együttlét során fájdalom jelentkezhet. A bőségesebb, de a bakteriális fertőzéstől eltérő jellegű folyás, a bőrpír és a viszketés inkább a hüvely gombás eredetű fertőzésére jellemző. Érdemes a panaszokat komolyan venni, ugyanis a kezeletlen bakteriális fertőzés felfelé terjedve akár meddőséget is okozhat.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Vitagyn C® savas pH-értékű hüvelykrém a bakteriális hüvelyfertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.