Szokatlan ütközés lesz az űrben

Hétfőn ütközik neki szándékosan a NASA egy űrszondája a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidának, hogy megváltoztassa annak pályáját.

Forrás: ORIGO.HU2022. 09. 24. 19:41
A NASA első éles bolygóvédelmi tesztje óriási jelentőségű FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH
A NASA első éles bolygóvédelmi tesztje óriási jelentőségű (FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH) Forrás: NASA/JPL-CALTECH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási jelentőségű lesz a teszt a bolygóvédelem szempontjából

A művelet kulcsfontosságú tesztje annak, képesek vagyunk-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet. A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrhajó tavaly novemberben indult Kaliforniából, és hamarosan eléri célpontját, amelybe nagyjából 23 000 kilométer/órás sebességgel fog becsapódni – olvasható az Origo cikkében.

 

A NASA első éles bolygóvédelmi tesztje óriási jelentőségű (Forrás: NASA)

Valójában a 800 méter átmérőjű Didymos nevű aszteroida és a körülötte keringő kisebb, Dimorphos aszteroida sem jelent veszélyt a Földre, mivel a páros a Nap körül kering, és a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíti meg. A NASA azonban fontosnak tartotta, hogy még azelőtt elvégezzen egy ilyen kísérletet, mielőtt tényleg szükség lenne rá. A DART űrszondát 2021. november 24-én indították útjára a kaliforniai Vanderberg űrbázisról a SpaceX Falcon–9 rakétájával.

A Dimorphos méretét szemléltető ábra (Forrás: ESA/European Space Agency)

A kisautó nagyságú szonda 10 hónap alatt tette meg a 11 millió kilométert, hogy összeütközzön a 160 méter átmérőjű Dimorphos aszteroidával. A két aszteroidát két évtizede fedezték fel.

A páros először az ikrek (Didymos) nevet kapta, később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak nevezték el, amelynek jelentése kettős alak, és arra utal, hogy ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában fog megismerni: a becsapódás előtt, ahogy a DART látja, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később.

Élőben fogják közvetíteni a történelmi jelentőségű becsapódást

A kutatók azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változást is sikernek tartanának. Jelenleg a Dimorphos 11 óra és 55 perc alatt kerüli meg a Didymost. Egy több millió kilométerre lévő égitest esetében már egy kis lökés is elég lehet ahhoz, hogy röppályáját biztonságossá változtassák.

A kettős rendszerű aszteroidapáros művészi ábrája. A kisebbe csapódik hétfőn a NASA űreszköze (Forrás: NASA)

Azért esett a választás a Dimorphosra, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidákhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Földnek.

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan kisbolygóról sem, amely belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint tízezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezenkívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

Ez egy izgalmas időszak, nemcsak az űrhivatal számára, hanem az űr és az emberiség történetében is

– mondta Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelemért felelős munkatársa csütörtökön újságíróknak. Ha minden a terveknek megfelelően történik, a becsapódás közép-európai idő szerint hétfőn 23 óra 14 perckor történik meg, és a NASA élőben közvetíti.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép forrása: NASA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.