Tömeges halált okozó atomlövedéket adnak a britek az ukránoknak

conflict army war TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tank lövi az orosz állásokat a luhanszki régióban
Vágólapra másolva!
Újabb lépést tenne az Egyesült Királyság a világháború felé: a szigetország most atomlövedékeket adna Ukrajnának, legalábbis ezt állítja a brit védelmi miniszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

Raymond Hervey Jolliffe brit politikus a Lordok Házának tagjaként ugyanis hétfőn egyenesen arra volt kíváncsi, hogy a brit kormány tervez-e szegényített urániumot tartalmazó fegyvereket küldeni Ukrajnába.

Annabell Goldie védelmi miniszter-helyettes hivatalos válaszában azt írta:

Csakhogy az ilyen urántartalmú lövedékek nem csak a harckocsikban és páncélokban tesznek kárt - írja a V4NA.

Egyre valószínűbb, hogy összefüggés van a boszniai és a koszovói háború idején használt lövedékek és a helyszíneken szolgált katonák rákos megbetegedései között.

Ukrán tank lövi az orosz állásokat a luhanszki régióban. Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Boszniában tízezer tonna ilyen lőszert használtak fel, Koszovóban csaknem 31 ezer tonnát, és ezekkel a bombákkal és lőszerekkel támadták a jugoszláv városokat és falvakat is, ezrek halálát okozva.

Jugoszláv szakértők szerint az ország egész lakossága így a NATO 78 napig tartó légitámadása alatt óhatatlanul is a radioaktív szennyeződés tíz kilométeres hatósugarán belülre kerülhetett, és vonatkozik ez a szomszédos országok – Magyarország, Horvátország, Bosznia, Románia, Bulgária, Macedónia és Albánia – határvidékeire is, és ezek a lakosok most az onkológiai osztályok potenciális betegei.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy korábban a Daily Telegraph brit lap birtokába került egy okmány a Koszovóban szolgáló egységek számára, amely a szegényített urántartalmú lövedékek esetleges hosszú távú egészségügyi veszélyeire figyelmeztet.

A dokumentumban egyebek között elrendelték, hogy a katonák csak akkor közelíthetik meg azokat a helyeket és eszközöket, amelyeket szegényített uránt tartalmazó lövedék talált el, ha életmentés céljából cselekednek, vagy ha az missziójuk végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges.

A parancs értelmében sem az ilyen lőszert vagy más szennyezett anyagokat nem érinthetik meg a katonák, mivel feltételezhető, hogy az uránlövedékkel megsemmisített páncélos járművek belseje és a környezetében lévő térség is szennyezett

Az Öböl-háború francia áldozatainak szövetsége szerint az 1991-es Sivatagi Vihar hadműveletben ugyanazokat az eszközöket próbálták ki, amelyeket a Balkánon vetettek be a NATO-erők amerikai egységei, ezért ugyanazok a hatások mutatkoznak. A gyengített urániumlövedékeket előállító országok – az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia – azonban nem akarják elismerni ezeknek a fegyvereknek egészségkárosító hatásait.