Kiderült: az ukránok rakéta-sorozatvetővel támadták a Nova Kahovka-gátat

Oroszország, Ukrajna, orosz - ukrán, háború, Kahovka, gát, robbanás, szétrobbantott gát, 2023. 06. 06.
This handout satellite image courtesy of Maxar technologies shows the Kakhovka Hydroelectric Power Station on June 5, 2023. A Russian-held dam in southern Ukraine was damaged on June 6, with Kyiv and Moscow accusing each other of blowing it up while locals were forced to flee rising waters. (Photo by Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Andrij Kovalcsuk ukrán vezérőrnagy a Washington Postnak korábban megerősítette, hogy HIMARS rakéta-sorozatvetővel támadták a Nova Kahovka-gátat, melynek eredményeképpen a Dnyeper vízszintje emelkedni kezdett. A napokban hasonló támadás történt az orosz ellenőrzés alatt álló gát ellen, melynek következtében számos települést elárasztott a víz. A támadással az orosz és az ukrán fél egymást vádolja.
Vágólapra másolva!

Ötvenmérföldes hatótávolságú HIMARS rakéta-sorozatvetővel támadta az ukrán hadsereg a Nova Kahovka-gátat – derül ki a herszoni offenzívát vezető Andris Kovalcsuk ukrán vezérőrnagy decemberi nyilatkozatából. Mint ismeretes, a napokban újabb végzetes robbantásos támadás érte a Nova Kahovka-i víztározó gátját, amely miatt tömeges evakuálásokra került sor a régióban.

A Dnyeper folyó, melyen a gát épült, jelenleg az orosz-ukrán front vonalát képezi, a gát maga orosz fennhatóság alatt áll.

Az ukránok – mint arról Kovalcsuk beszámolt – a gát megrongálásával korábban szándékosan akarták elárasztani a Dnyeper vizével a környező régiót annak érdekében, hogy az oroszokat lelassítsák az előrenyomulásban.

„Próbacsapást" hajtottak végre HIMARS rakétavetővel a gát egyik zsilipjén, amit több ponton is megrongáltak. Andrij Kovalcsuk szerint a „teszt" sikeres volt, a vízszint jelentősen megemelkedett, a terv működött.

Forrás: AFP/Handout

A mostani robbantással Moszkva és Kijev egymást vádolja; fontos kérdés, hogy a borzalmas károk okozása melyik háborús félnek állt érdekében.

Mint ismeretes, a víztározó több mint egy éve az oroszok kezén van, ahogy a vízzel elárasztott települések nagy része is. A tározó fontos szerepet játszik a Krím édesvízzel való ellátásában is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy fogalmazott: a robbantás „szabotázs volt az ukrán fél részéről", részben azért, hogy elzárják a Krímet az ivóvíztől. A keddi drámai események ráadásul egybeestek azzal az időszakkal, amikor az ukrán harci tevékenység fokozódott a keleti fronton, és amely az ukránok szerint a régóta várt ellentámadás előzetes fázisa volt.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy az áradás hogyan befolyásolja majd a csapatmozgásokat. Egyes katonai szakértők szerint a katasztrófa elsősorban az oroszoknak okoz nehézséget azáltal, hogy elmossa az ottani orosz védelmet, de a folyón való átkelést is megnehezíti.