Itt van Oroszország váratlan és rémisztő döntése az atombombákról

győzelem napja, ünnep, Oroszország, május 9.  history army war Horizontal panoramic
Russian Yars intercontinental ballistic missile launchers parade through Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország felfüggesztette az orosz atomfegyverek leszereléséről Japánnal kötött együttműködési megállapodást - közölte az orosz kormány hivatalos internetes oldalán csütörtök éjjel.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök aláírta az 1993. október 13-án Tokióban kötött szerződés felfüggesztéséről szóló rendeletet.

A döntést Moszkvában nem indokolták meg, csak azt közölték, hogy Oroszország értesíti Japánt a lépésről.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára sajnálkozását fejezte ki a tokiói kabinet nevében Oroszország lépése miatt. Felhívta a figyelmet, hogy Moszkva egyoldalú döntést hozott, a japán fél előzetes tájékoztatása nélkül.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A két ország kapcsolata megromlott az ukrajnai háború kitörése óta - amint erre az orosz külügyi tárca többször rámutatott -, miután Japán csatlakozott a nyugati országok által Oroszországra kivetett szankciókhoz, fegyvereket szállított Ukrajnának, és fokozta a katonai tevékenységet Washingtonnal Oroszország távol-keleti határainak közelében.

Oroszország még 1993-ban beleegyezett, hogy a Vlagyivosztokban állomásozó orosz Csendes-óceáni Flotta a továbbiakban nem ereszt radioaktív hulladékot a Japán-tengerbe,

cserében arra kérte a gazdag országokat, hogy nyújtsanak segítséget a nukleáris hulladék elföldeléséhez.

A szerződés megkötését követően Japán segített az orosz nukleáris fegyverek és atom-tengeralattjárók leszerelésében, de a folyamat megállt, miután Moszkva leállította a szükséges adatok továbbítását Tokiónak.