Elpusztíthatatlan aszteroida fenyegeti a Földet

itokawa
Vágólapra másolva!
Egy hatalmas űrszikla eltérítése lehet az egyetlen módja annak, hogy megmentsük bolygónkat egy katasztrofális becsapódástól, ami az emberiség végét jelentené. A NASA a tavalyi DART-misszióval már megmutatta, hogyan lehetne egy ilyen sziklát a Földdel való ütközési pályáról letéríteni úgy, hogy egy űrhajó beleütközik.
Vágólapra másolva!

De mi van akkor, ha egy műhold egyenesen egy aszteroidán keresztül zuhan, és nem tudja megváltoztatni az útvonalát? Sajnos egy új tanulmány azt állítja, hogy a nagyjából 500 méter hosszú Itokawa nevű aszteroidát "nagyon nehéz lenne elpusztítani", mivel ellenáll az ütközésnek.

Az Itokawa sziklák és kövek laza halmazából áll. Ezek az alkotórészek a gravitáció hatására összeálltak, de az objektum nagy része üres tér. Emiatt nevezik "törmelékhalom" aszteroidának, szemben az egyetlen tömbből álló, úgynevezett monolit kisbolygókkal.

Az Itokawa - annak ellenére, hogy mintegy 2 millió kilométerre van a Földtől - hivatalosan még mindig "potenciálisan veszélyesnek" minősül, amely nagy kárt okozhat, ha eléri a Földet.

Itokawa aszteroida Forrás: ISAS, JAXA

Az új tanulmányt az ausztrál Curtin Egyetem szakértői vezették, akik a Hayabusa japán űrszonda által gyűjtött és 2010-ben a Földre visszatért Itokawa-mintákat elemezték.

„A monolit aszteroidákkal ellentétben az Itokawa nem egyetlen szikladarab, hanem a törmelékhalmazok családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy teljes egészében laza sziklákból és kőzetekből áll, és csaknem a fele üres tér" - mondta a kutatás vezető szerzője, Fred Jourdan professzor.

"Röviden, azt találtuk, hogy az Itokawa olyan, mint egy óriási űrpárna, és nagyon nehéz elpusztítani."

Jourdan professzor a MailOnline-nak elmondta, hogy egy Itokawába csapódó űrhajó hatása olyan lenne, mintha egy kalapáccsal ütnénk egy homokkupacra.

"Nem sok minden fog történni, és a kalapács csak belecsapódik a homokba, a halom pedig nagyjából ugyanúgy néz ki, amikor végeztünk" - mondta. „Ez azért van, mert a becsapódási energiát az ilyen szerkezetek elnyelik."