Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül akár minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban.

Pécs Löffler Péter Hungary GAZ Nemzeti dohánybolt egységes arculata portál felirat DN20130621
Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik. Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a Világgazdaság megkeresésére úgy számolt, szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami

20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz előbb a kevésbé káros termékek felé fordítva a fogyasztót, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérni, hogy végleg tegye le a cigarettát.

„A cigarettában négyezer hatóanyagot ismerünk, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású. A függő embert nagyon nehéz leszoktatni, és ha nem sikerül, akkor azt kell végig gondolnunk, képesek vagyunk-e olyan alternatívát mutatni, amelynek köszönhetően tovább élhet, mert nem visz be annyi káros anyagot a szervezetébe” – utalt lapunknak a hevített és elektromos dohánytermékekre dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, elismert kardiológus.

Egy európai tanulmány egyébként azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása még inkább a feketepiacot erősítheti, miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.