A Gattyán-rejtély: mit akar a milliárdos a politikában?

Magyarország második leggazdagabb embere is beállt a sorba. Világ proletár milliárdosai, egyesüljetek!

2022. 01. 12. 21:42
Gattyán György Forrás: facebook.com/GattyanGyuri

Magyarország második leggazdagabb embere is beállt a sorba. Világ proletár milliárdosai, egyesüljetek!

Gattyán György, az ország második leggazdagabb embere úgy döntött, jövőre pártjával indul a parlamenti választásokon – s erre nem lehet azonnal legyinteni, mondván: egy dúsgazdag ember hóbortjáról van szó.

Ellenkezőleg, Gattyán és pártja (melynek már neve is van: Megoldás Mozgalom) indulását első körben komolyan kell venni.

Csak egyetlen példát hadd mondjak: Ross Perot multimilliárdos anno úgy döntött, hogy indul az 1992-es elnökválasztáson az Egyesült Államokban. Ross Perot az általa gründolt, elektronikus adatforgalommal foglalkozó cégével gazdagodott meg, melyet később, 1984-ben eladott a General Motorsnak. Innentől kezdve nem volt szüksége arra, hogy a két nagy párt mögé álljon be, függetlenként indult.

S mit ért el? Nem győzött, de megszerezte a szavazatok csaknem húsz százalékát! Ezzel pedig azt „érte el”, hogy a hivatalban lévő idősebb Bush elnök veszített Bill Clintonnal szemben, mert Perot-ra elsősorban a kiábrándult republikánus szavazók voksoltak át a bizonytalanokon kívül, vagyis, tulajdonképpen „nevető harmadikként” futott be a célba a demokrata Clinton.

Gattyán indulása is járhat tehát következményekkel, mert létezhet egy olyan, főleg fiatalokból és középkorúakból álló, fővárosi és nagyvárosi választói réteg, amelynek a milliárdos digitalizációval kapcsolatos programja vonzónak, modernnek és jövőbe mutatónak látszhat.

Ezért kellett feltenni a kérdést: cui prodest? Kinek az érdeke az ő indulása? S egyáltalán, mit akar ő valójában? Azaz, egyszerűen: mi van a háttérben?

Nos, Vona Gábor, a Jobbikot tönkretevő, ma már újdondász politikai elemző, „kolléga” még tavaly nekiveselkedett a közösségi oldalán a kérdésnek – mint ahogy sokan mások is –, s öt variációt is felvetett ezzel kapcsolatban.

  • Az első, hogy Gattyán indulása a Fidesz érdeke, szavazókat rabol el az ellenzéki összefogástól, de ő maga aligha jut be a parlamentbe, de ha be is jut, a kormánykoalíció oldalára áll. Nagyon sokan állítják a baloldalon, hogy Gattyánt már „megvette” a Fidesz.
  • A második, hogy a milliárdos indulása a balliberális ellenzék érdeke, mert szavazókat csábíthat el a nemzeti oldalról, olyan csoportokat, akik valamiért elégedetlenek a kormánnyal, de s egy új, független arc vonzó lehet számukra, Gattyán azonban végül a baloldallal fogna össze.
  • A harmadik: valójában nincs másról szól, mint hogy a vállalkozása felett megjelentek a sötét fellegek, piaci gondjai vannak, ezért más módon akar menekülni a lassacskán szorulttá váló helyzetéből.
  • A negyedik: Gattyánt zavarja, hogy valójában őt lenézik azért, amiből meggazdagodott (Live Jasmin erotikus videó-chatszolgáltatás), pornósnak tartják, s ezért vágyik arra, hogy kitörjön ebből a skatulyából, igazi elismerésre vágyik.
  • Az ötödik: miután gigantikus pénzügyi hatalommá vált, illetve félistenként néznek rá a cégbirodalmán belül, új kihívásra vágyik, s a dúsgazdag elit tagjainál ez nem lehet más, mint a pénzhatalom politikai hatalommá konvertálása, s a kettő egyesítése.

Nos, Gattyán nem hagyta sokáig bizonytalanságban sem Vonát, sem azokat, akik nem tudták eldönteni, hogy mit is akar valójában a milliárdos a politikában.

Világosan jelezte, hogy a baloldalhoz szívesen csatlakozik, ha akarják, de ennek feltételei vannak: bizonyos programpontjainak meg kell valósulnia.

Ezzel „bizonyította” azt a baloldali vádat, hogy ő „a Fidesz embere”…

És igazi nagy cápaként határidőt is adott az ellenzéknek: január 17-ig kell válaszolniuk a „felkérőre.”

Nem piskóta Gattyán, rögtön diktálni akarja a tempót – hiszen ehhez szokott hozzá, no meg ahhoz, hogy neki senki nem parancsol, ő viszont annál inkább másoknak.

Ami engem viszont ismét kiábrándít, az nem más, mint hogy ha valaki Magyarországon bejelentkezik a politikába, mint „függetlenobjektívsemleges” szereplő, akkor máris tudhatjuk előre, hogy az itthon jól ismert egyensúlyozási bizonytalanságok miatt rövid időn belül minden kétséget kizáróan balra fog eldőlni…

Gattyán is beállt a sorba. Világ proletár milliárdosai, egyesüljetek!

Borítókép: Gattyán György (Forrás: Facebook/GattyanGyuri)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.