Duda: Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut

2022. augusztus 15. 17:21

A lengyel elnök kiemelte a hadsereg korszerűsítésének fontosságát is.

2022. augusztus 15. 17:21
null

Az ukrajnai háborúval Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut, eddig ugyanis semmilyen nagyhatalom nem indított nyílt támadást egy másik állammal szemben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban a lengyel hadsereg napja alkalmából rendezett ceremónián.

Az ukrajnai háborúra az államfő a hétfői lengyel állami ünnephez kötődő, az 1919-1920-es lengyel-bolsevik háború során a lengyelek győzelmét eldöntő varsói csata 102. évfordulójáról megemlékezve tért ki. A Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren rendezett központi megemlékezésen beszélve Duda úgy ítélte meg:

Kifejtette: a tabu lényege, hogy semmilyen nagyhatalom „nem támad meg frontálisan egy másik államot azért, hogy megfossza a szabadságától, a függetlenségétől, a területétől”, hogy kétségbe vonja az adott állam és nemzet létezését.   

Duda kiemelte a lengyel hadsereg korszerűsítésének fontosságát is. Az erre szánt kiadások szerinte azt szolgálják, hogy Lengyelországnak „olyan képességei legyenek, amelyektől tartanának az esetleges támadók”. A visztulai csodának is nevezett, 1920. augusztus 12-25. között vívott ütközetsorozatban Lengyelország megvédte az első világháború végén visszanyert függetlenségét, és

megakadályozta az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését.

Az ütközetsorozat emlékére augusztus 15-ét 1992-ben lengyel állami ünnepnek nyilvánították, a lengyel hadsereg napjaként ünneplik. Mateusz Morawiecki miniszterelnök az évforduló alkalmából a Facebook közösségi honlapon azt írta: a lengyelek Varsónál „megállították a bolsevikok előretörését Európában”.    

Zelenszkij szerint „csak együtt védhetjük meg államainkat a jövő nemzedékek számára”.

A lengyel ünnep alkalmából Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közzétett videoüzenetében megköszönte a lengyelek segítségét az ukrajnai háború során. Felidézte: a lengyel és az ukrán nemzet „hosszú utat tett meg, és végül történelmi megegyezésre jutottak az ukránok és a lengyelek számára legfontosabb ügyben – a szabadság ügyében”. Zelenszkij szerint „csak együtt védhetjük meg államainkat a jövő nemzedékek számára”. Augusztus 15-én hagyományosan felidézik a varsói csata során a lengyeleknek nyújtott magyar segítséget is, azt a 80 vagonnyi lőszerszállítmányt, amely 1920. augusztus 12-én érkezett meg. Hétfőn a varsói Lazienki Királyi Parkban

varsóiak tömegei tekintették meg a lengyel-magyar lovasbemutatót,

amelyen a budapesti Ludovika Egyetem magyar huszárjai vettek részt a lengyel államfő lovas őrségével együtt.    

A rendezvény programjában kardvívó műhely, történelmi ruha- és fegyverbemutató, valamint táncház is szerepelt. A Lazienki Királyi Park Múzeuma és a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet szervezte műsor végén a lovas díszőrség kíséretében megkoszorúzták a lengyel és a magyar szabadságharc hőse, Bem József (Józef Bem) tábornok Lazienkiben álló emlékművét.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2022. augusztus 16. 09:20
És ha felosztják Ukrajnát mi lesz az amerikaiak által felvásárolt földterületekkel? A lengyelek visszavásárolják tőlük, vagy megkapják ajándékba? Vagy közösen fognak gazdálkodni rajtuk? Mert azok úgy tűnik hozzájuk fognak kerülni.
szürkeSzarvas
2022. augusztus 16. 05:56
Nem igaz. Az usa tolta a proxi háborúkat.
Agnieszka
2022. augusztus 15. 22:18
Ez egy szégyenteljes beszéd volt. A mindenáron általában NEM helyes. Ennyire NEM kellhet Lemberg.
Saksafar
2022. augusztus 15. 21:54
"eddig ugyanis semmilyen nagyhatalom nem indított nyílt támadást egy másik állammal szemben" De. Méghozzá több tucat háborút. És semmilyen nagyhatalom nem próbálkozik jó száz éve pénzügyileg hámban tartani az egész bolygót, az összes országot maga alá rendelni? De. És ráadásul ugyanarról a nagyhatalomról beszélünk. Sok csillag van a zászlajában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik