Kulisszatitkokat is elárultak a magyar űrhajósjelöltek

Irány az űr
Budapest, 2023. június 5. Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám (b-j) űrhajósjelöltek a közmédia óbudai gyártóbázisán, Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorának felvétele előtt 2023. június 5-én A jelöltekkel készült műsor június 11-én kerül adásba. Az exkluzív beszélgetés egyben egy hosszú távú együttműködés kezdete a Hunor Program és a Kossuth Rádió, valamint a közmédia csatornái között, amelyben a rádió a következő két évben nyomon követi a felkészülés időszakát a kilövés pillanatáig. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Négy magyar űrhajósjelölt érkezett hétfőn a Kossuth Rádió stúdiójába. Az exkluzív beszélgetés egyben egy hosszú távú együttműködés kezdete a Hunor Program és a Kossuth Rádió, valamint a közmédia csatornái között, amelyben a rádió a következő két évben nyomon követi a felkészülés időszakát a kilövés pillanatáig. Irány az űr! címmel a Kossuth rendszeresen jelentkezik beszélgetésekkel, valamint más, tudományos és közéleti műsoraiban is kiemelten foglalkozik a témával, egészen a startig.
Vágólapra másolva!

A Kossuth Rádió és a közmédia csatornái a következő két évben a magyar űrkutatáshoz kapcsolódó szerteágazó tudományterületekről hoznak naprakész információkat a hallgatóknak. Az első beszélgetés felvételére hétfőn került sor a Kossuth Rádió vadonatúj 2-es stúdiójában, amelyet Veres András püspök szentelt fel.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar űripar és űrkutatás legkiválóbb szervezeteinek, intézeteinek képviselőit és szakértőit szólaltatják meg a küldetés kezdőnapjáig – emelte ki az első esemény kezdetén Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

A Hunor Program kommunikációs vezetője, Balázs Boldizsár hozzátette: mindenkinek, aki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesít szolgálatot, képesnek kell lennie nagy nyomás alatt is kimagasló színvonalon alkalmazni tudását és szakértelmét. „Nagy öröm számunkra, hogy ezeket a különleges képességű embereket megismerhetik a hallgatók, és közérthető formában adhatunk információt a magyar űrprogram gazdasági jelentőségéről és tudományos értékéről."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A beszélgetésben az űrhajósjelöltek, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András elárulták azt is, hogy milyen egészségügyi, tudományos és pszichológiai teszteken mentek keresztül. Ilyenek az általános IQ-tesztek, a multitasking, a megfigyelőképesség, a memóriagyorsaság, koordináció, koncentrációkészség, térlátás, irányérzék, időnyomás- és stressztűrés, csapatmunka, vezetői készségek vagy a szereprugalmasság. Emellett vizsgálták a tudományos munkaszínvonalat, valamint azt is, hogy képesek-e megtanulni a high-tech kísérleteket. A műsorból kiderül, hogyan fogadták a jelölést a családjukban, és hogy milyen út áll még előttük.