Veszélyhelyzet a zaporizzsjai atomerőműben

háború, ukrán válság 2022, ukrajna, orosz-ukrán, orosz, konfliktus, zaporizzsja
(FILES) In this file photo taken on May 1, 2022, A Russian serviceman patrols the territory of the Zaporizhzhia Nuclear Power Station in Energodar. - Kyiv on August 8, 2022, called for the establishment of a demilitarised zone around the nuclear power station in east Ukraine, where recent fighting with Russian forces has raised fears of a nuclear accident. The Kremlin on August 8, 2022, accused Ukrainian forces of firing on the Zaporizhzhia atomic power plant, warning of potential "catastrophic consequences" for Europe. *EDITOR'S NOTE: This picture was taken during a media trip organised by the Russian army.* (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Dízelgenerátorok segítségével megkezdődött a „hideg leállás" az orosz felügyelet alatt álló zaporizzsjai atomerőmű két reaktorában, miután megszűnt az áramszállítás Ukrajnából, az orosz hálózathoz való csatlakoztatás pedig továbbra is lehetetlen az erőmű elleni ukrán támadások miatt. Ezzel rövid időn belül megszűnik a közeli Energodar hőellátása is. A részletekről Renat Karchaa, az üzemeltető orosz Roszergoatom konszern vezetője nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők másfél hónapos szünet után, néhány napja újraindították a támadásokat a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Ezt követően, szerdán Ukrajna leállította az erőmű áramellátását, az orosz hálózathoz való csatlakoztatása azonban technikailag továbbra is lehetetlen: ukrán lövések több kapcsolóberendezést is megsemmisítettek az atomerőmű környékén – tudatta Renat Karchaa.

Orosz katona járőrözik a Zaporizzsjai Atomerőmű területén Energodarban Forrás: AFP/Andrey Borodulin

Alekszej Lihacsev, a Roszatom vezetője azt nyilatkozta: vállalatának az a sürgető feladata – és erről állítása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával is tárgyalt –, hogy

megkezdjék a vezetékek helyreállítását, nemcsak Ukrajna, hanem Oroszország felé is.

Az atomerőmű a hideg leállás állapotában dízelgenerátoroktól kapja az áramot, amihez nagy üzemanyagkészletre van szükség, ám a Roszergoatom képviselője szerint ezzel kapcsolatban nem lesznek problémák.

A Zaporizzsjai Atomerőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – hat erőműblokkal rendelkezik, ezek közül már csak kettő üzemelt.