A tehén különleges képességeit foglalta határozatba egy indiai bíróság annak a fiatal férfinak az ítéletében, akit életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek marhavágás miatt. Indiában a tehén szent állat és az elmúlt években a hatóságok ismét keményen fellépnek a szarvasmarhák ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

'Bach Baras' Festival In Ajmer Indian Women worship a cow, an animal held sacred by Hindu beliefs, to seek blessing for their child and family during ''Bach Baras'' festival in Ajmer, India 16 August 2020. (Photo by Himanshu Sharma/NurPhoto (Photo by Himanshu Sharma / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Himanshu Sharma

A nyugat-gudzseráti bíróság elé került egy muszlim férfi, akit azzal vádoltak, hogy egy teljes marhacsordát próbált kicsempészni az országból, hogy levágja őket. A férfit elkapták és végül Samir Vinodchandra Vyas tanácsvezető bíró hozott ítéletet az ügyében. Felháborító bűncselekménynek titulálta a fiatal férfi tettét és életfogytiglani szabadáságvesztésre ítélte. Az ítélet súlyosságát Samir Vinodchandra Vyas azzal magyarázta, hogy a tehénvágás világszinten jelentős problémává fajult, ami ellen kemény büntetésekkel kell fellépni – írta meg a Manila Times.

A világ minden problémája megoldódik azon a napon, amikor egy csepp tehénvér sem hullik a földre 

– írta a bíró a határozatában. A döntés még tavaly november végén született meg, azonban csak most hozták nyilvánosságra. Természetesen a bíró nem állt meg ezen a ponton a tehenek fontosságának taglalásában.

Tehénböfögésbe fekteti a pénzét Bill Gates

A milliárdos üzletember szeretné, ha tanulmányoznák a szarvasmarhák metánkibocsátását.

Az ítélete szerint tudományosan bebizonyított tény, hogy 

a tehén annyira fontos élőlény, hogy a trágyájából készült házak meg az atombombák sugárzásának is ellenállnak. Emellett kiemelte azt is, hogy a tehénvizelet fogyasztása a legtöbb gyógyíthatatlan betegség megoldása is egyben.

Az Indiában megerősödött nacionalista hindu csoportok kormányzati támogatással kampányolnak a szarvasmarhavágások ellen. Nem ritka a halálbüntetés ezekben az ügyekben. A muszlim tulajdonú vágóhidakat fokozatosan felszámolják és volt rá példa, hogy meglincseltek olyanokat, akik tehénvágásban közreműködtek.

Megtévesztő lehet az alacsony gázkibocsátást igazoló USA-marhahús-tanúsítvány

A marhák alacsony gázkibocsátását igazoló tanúsítvány körüli vita borzolja a kedélyeket az USA-ban, miközben kutatók már az „alapos étrendváltozásról” beszélnek.

A szarvasmarha-politikának viszont van egy nem kívánt következménye. A kóbor tehenek ellepik Indiát. 

Gyakoriak a forgalmi dugók az utakra tévedő gazdátlan tehenek miatt, illetve az utcákon is terjed az ürülékük. 

A kóbor tehenek túlnyomórészt már tejet sem adnak, ráadásul nem lehet őket szántóföldi munkára sem fogni.

Metánvita: egyes kutatások már rehabilitálták a szellentő teheneket

Érvek és ellenérvek sora áll szemben az ügyben, hogy vajon mennyire felelős a mezőgazdaság, illetve az állattenyésztés a globális felmelegedésért, a metán, egyáltalán az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásáért. A gazdálkodók állítják: az agresszív zöldek állításai csak nyomokban tartalmaznak valóságot.