A britek egy részénél az üzemanyagárak rekordmagasságba emelkedése verte ki a biztosítékot, a hatóságoknál pedig az, hogy ez ellen tiltakozva számos angol és skót autópályán hétfőn nagy káoszt okozó tüntetéseket tartottak, két sávon lelassítva a forgalmat, és csak egyet hagyva szabadon. Magas rangú kormányzati források úgy tudják, Priti Patel belügyminiszter azt várja el a rendőrségtől, hogy éljen a frissen kapott jogosítványokkal, amelyeket a tüntető radikális zöldek ellen nemrég hatályba lépett jogszabály biztosít – írta a The Times. A kiszabható szankciók börtönbüntetést és korlátlan összegű bírságot is tartalmaznak. 

LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 02, 2022: Demonstrators protest outside Downing Street against rising household energy bills and inflation-driven rise in prices amid stagnant wages calling on the government to act to tackle the cost of living crisis on April 02, 2022 in London, England. From April households across the UK face a significant squeeze on their budgets as the energy price cap increased by 54% due to global fuel and energy crisis and National Insurace contribution went up by 1.25 percent combined with high rates of inflation driving up prices of everyday items. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Wiktor Szymanowicz / AFP

A benzin ára literenként 145 pennyről 191,5-re emelkedett az idén az Egyesült Királyságban. Ez több, mint 900 forintnak felel meg, az árstoppal biztosított 480 forintos magyarországinak majdnem a duplája, és az ár 45 százalékát az adók teszik ki. A tüntetők az további csökkentését szeretnék elérni, miután az idén öt pennyt már levett belőle a kormány, és nem zárt ki újabb lépést sem, csakhogy az őszi költségvetési felülvizsgálatnál nem előbb és a nagykereskedelmi árak alakulásától függően.

A FairFuelUK nevű mozgalom szerint – akik egyébként azt a brit szabályt is el szeretnék törölni, hogy 2030-tól már nem lehet benzin- és dízelüzemű járműveket eladni – legalább 20 pennys további adócsökkentésre volna szükség, és azt ígérték, hogy a tiltakozás nőni fog. Howard Fox alapító arra hivatkozott, hogy más európai országok, mint a németek, spanyolok és franciák, jelentősen csökkentették az üzemanyagokat terhelő adókat.

1241699650 COLCHESTER, ENGLAND - JULY 04: A fuel protester fixes an anti fuel price increase poster on his windscreen as he meets others at Colchester's Community Stadium before heading off onto the A12 southbound  on July 4, 2022 in Colchester, United Kingdom. Prices for petrol and diesel have risen steadily this year as the price of oil has climbed, due to post-pandemic demand and sanctions against Russia, one of the world's largest oil exporters. (Photo by Martin Pope/Getty Images)
Fotó: Martin Pope / Getty Images

A keddi tüntetéseket – amelyeket már 13 letartóztatás követett – egy másik, új csoport szervezte, a Fuel Price Stand Against Tax. Az eseményt meghirdető Facebook-oldalon arra hívták fel a briteket, hogy használják a személy- és teherautóikat és traktorjaikat országszerte útblokádok létrehozására, amíg nincs változás. A kormány a napilap szerint attól is tart, hogy a francia sárga mellényesekéhez hasonló, makacsul visszatérő tiltakozó akciókat szervező mozgalom születhet. 

Kapóra jön, hogy már áprilisban a királynő szentesítette a rendőrségi törvényt, amely a korábbinál szigorúbb büntetést szab ki az autópályák elzárására, például a hat hónapos börtönbüntetést és a felső korlát nélkül kiróható bírságot.

A kormány rengeteg jogosítványt adott a rendőrségnek, hogy kezelje az efféle ügyeket, és azt várjuk, hogy éljen vele

– mondta az egyik magas rangú kormányzati forrás.

Bár a büntetendő cselekmények az eredeti tervek szerint a radikális környezetvédők kivitelezte akciók voltak, miniszterek szerint a szabályokat a benzinár elleni tüntetőkre is alkalmazni kellene.

Az utolsó dolog, amit látni szeretnénk, hogy ezek a fajta tiltakozások folytatódjanak, és tönkretegyék az emberek nyári utazási terveit. Azt várjuk el a rendőrségtől, hogy betartassa a törvényt 

– tette hozzá a lapnak nyilatkozó hivatalnok.