Magyar találmánynak köszönheti Ferenc pápa csodálatos gyógyulását

Karácsonyi készülődés a Vatikánban, 2022
Vatikánváros, 2022. december 22. Ferenc pápa kerekesszékben érkezik a Vatikán közel háromezer egyházi és világi dolgozójának képviselőivel tartandó karácsonyi összejövetelre a pápai állam VI. Pál pápa termében 2022. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
Vágólapra másolva!
A napokban hatalmas örömmel számolt be róla Ferenc pápa, hogy közel egy év után fel tudott állni a kerekesszékéből, és bár segédeszközzel, de saját lábán közlekedik. Súlyos térdproblémáján többek közt a lágylézer terápia segített, amely igen komoly fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, a lágylézer terápia szakértője elmagyarázta, mi okozhatta a jelentős javulást.
Vágólapra másolva!

Egy magyar találmány, a lágylézer segített a pápa ízületi problémáján

A Sky News-nak nyilatkozó, rendkívül derűs Ferenc pápa hosszú hónapok után végre felállhatott a kerekesszékből, ugyanis beszámolója szerint sikeresek voltak a térdét gyógyító terápiák, elsősorban a mágnes- és a lágylézer terápia. A pápa állapota azért fordult súlyosra, mert a térdében lévő akut ízületi kopás és az ezzel járó gyulladás olyan helyzetet eredményezett, ami miatt nem tudott járni.

A pápa súlyos térdízületi problémái miatt tolószékbe kényszerült Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Azt, hogy a pápa képese volt ismét lábra állnai, jelentős részt az úgynevezett lágylézer terápiának köszönheti. A lágylézer-technológia akalmazása csaknem fél évszázados múltra tekint vissza az orvostudományban,

ami egy magyar orvos-kutató munkássága nyomán terjedt el világszerte a gyógyításban.

Mester Endre 1967-ben elsőként dokumentálta a lézerterápia sejtekre gyakorolt jótékony hatását.

Ferenc pápa ismét lábra tudott állni Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A magyar orvosprofesszor felfedezése alapozta meg azokat az 1960-as évek végén elkezdődött kutatásokat, amelyek egyre több területen, az általános sebészettől a bőrgyógyászatig bezárólag tették elterjedtté a lágylézeres terápiát. A lágylézeres kezelések klinikai alkalmazsában úttörő szerepet játszott a Mester professzor kezdeményezésére felállított Semmelweis Lézeres Kutatóközpont.

Mester Endre professzor, a légylézeres terápia magyar felfedezője Forrás: Wikimedia Commons

Mester Endre munkássága világviszonylatban is egyedülállónak tekinthető a lágylézeres terápia alapjainak kidolgozásában, amellyel kapcsolatban több mint száz tudományos dolgozatot, cikket publikált.

Csökkenti a fájdalmat, visszaszorítja a gyulladást és az ödémát

De hogyan segíthetett a lágylézer a mozgásszervi problémákon, hogyan csökkenthette a gyulladást? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalom Központ sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, szerint a lágylézeres terápia a hatását tekintve komplex gyógymódnak számít. Mindenek előtt csökkenti a fájdalmat, mert a lágylézer terápia több olyan ponton is hat a szervezet működésére,

amelyek a fájdalom enyhülését eredményezik.

Így többek közt fokozza az endorfin és az enkefalin hormonok termelődését, amivel fájdalomcsillapító hatás érhető el.

A lágylézeres terápiával jól csökkenthetők az ízületi problémák okozta fájdalmak és gyulladás Forrás: Fájdalom Központ

Másik jelentős pozitívuma, hogy visszaszorítja a gyulladást és az ödémát.

A lágylézer kezelés hatására kitágulnak az artériák és a nyirokerek, ezáltal az ödémát okozó felgyülemlett folyadék szabadabban el tud folyni. A rugalmasabb, tágabb nyirokerekben a nyirokkeringés is fokozódik – többek közt ezért is gyorsul fel a gyógyulási folyamat.

A lágylézeres kezelés visszaszorítja a túlzott hegszövetképződést is. Sérülések, műtétek után ugyancsak jól jöhet a lágylézer terápia, mert javítja az érintett terület vérállátását és fokozza a salakanyagok kiürülését.

Napjainkra szinte minden területen alkalmazzák már a lágylézeres terápiát Forrás: WebOrvos

Mindez pedig a hegesedés mértékének csökkentését eredményezi. A lágylézeres terápia az immunrendszer hatékonyságához is hozzájárul. A lágylézer ugyanis olyan kémiai, biológiai folyamatokat indít be az ATP (adenozin-trifoszfát) termelés fokozása által, amelyek hatékonyabbá teszik az immunrendszer működését.

Gyorsabban regenerálja a sejteket és a szövetket

Az idegek gyógyulásához szükséges idő lerövidítésével a lágylézer terápia jelentősen csökkenti az idegsérülések tüneteit, például a zsibbadást, az égő érzést, a bizsergést, a fájdalmat.

- Mindezek mellett a lágylézer kezelés egyik legfontosabb eredménye a biostimuláció, ami azt jelenti, hogy hatására a sejtek és a szövetek gyorsabb regenerációra lesznek képesek – ismerteti Arnold doktor. – Ez a hatás pedig számos probléma kezelésében segíthet. Ilyenek többek közt az izom- és ízületi sérülések, a lumbágó,

a gerinc- és ízületi fájdalmak, valamint az akut és krónikus gyulladások.

A lágylézer- készülék 0,05-4 J energia besugárzásával gyakorol pozitív hatást a sejtekre úgy, hogy gyorsítja az oxigénellátást, az erek újraképződését; serkenti az ellenanyag-termelést, így optimalizálja a szervezet védekezőképességét, és javítja a vérkeringést Forrás: Fájdalom Központ

A kezelések kombinálhatók

A lágylézer kezelések egyik nagy előnyét kiemelve dr. Arnold Dénes Arnold hangsúlyozza, hogy azokban az esetekben is igen hasznos, ha a gyógyszeres terápia kerülendő (például gyógyszerallergia vagy gyomorbántalmak miatt), illetve, ha a fizikoterápiás kezeléseket kell kizárni (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek okán).

Ferenc pápán is segített a lágylézer terápia Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

- például neurálterápiával, orvosi szegmentális akupunktúrával és akár injekciós terápiákkal is. Természetesen ennek az eljárásnak is vannak bizonyos kontraindikáció, de körültekintően alkalmazva komoly segítséget jelenthet a fájdalom és a gyulladás csökkentésében.