Mikor robbanhat ki a harmadik világháború?

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, cirkálórakéta, csatahajó, illusztráció
This grab taken from a footage released by the Russian Defence Ministry on March 28, 2023 shows a missile boat of the Pacific Fleet firing a Moskit cruise missile at a mock enemy sea target in the Sea of Japan during military exercises. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök addig tudja ezt az egész játékot játszani, amíg az amerikaiak mögötte vannak, és kapja a nyugati fegyvereket, támogatásokat – mondta el az Origónak adott interjúban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a helyzet egyre rosszabb, az orosz-ukrán háborús konfliktus csak tovább eszkalálódott. Nógrádi beszélt arról is, hogyan látja az elkövetkező hónapokat, és mi az oka, hogy Zelenszkij ukrán elnök minden béketervet elutasít.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjúban elmondta, hogy most a világpolitika súlypontja a Csendes-óceánon és az amerikai-kínai ellentéteken van, fókusza jelenleg Tajvan. Az orosz-ukrán háború kapcsán szerinte fontos kiemelni, hogy

a Nyugat továbbra is megosztott.

A szakértő emlékeztetett, hogy Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy nem hajlandók modern hadieszközöket adni az ukránoknak, Svájc pedig kijelentette – óriási szavazattöbbséggel –, hogy a svájci parlament nem járul hozzá – hagyományosan semleges országként –, hogy fegyvert szállítson egy olyan zónába, ahol háború folyik.

Nógrádi György a fennálló geopolitikai helyzet tisztázásaképp kitért arra is, hogy a NATO legutóbbi ülésén Anthony Blinken amerikai külügyminiszter egyértelművé tette, hogy újabb csomagot kap Ukrajna az Egyesült Államoktól. Ukrajnában pedig elkezdték az óvóhelyek ellenőrzését pontosan azért, mert meghalt egy nő és egy gyerek, mivel éppen zárva voltak az óvóhelyek. Kiderült, hogy Ukrajna egészében 4800 óvóhely van, ebből 252 volt zárva, és 893 alkalmatlan mindenre, a többi jó. Ez amúgy nem egy rossz arány, mert azt jelenti, hogy az óvóhelyek háromnegyede használható.

Zelenszkij nem akar békét

A szakértő hangsúlyozta, hogy legutóbb

az indonézek terjesztettek elő egy béketervet, de az ukrán fél ezt is elutasította. Azt válaszolták, hogy ez orosz béketerv, és tárgyalni sem hajlandóak róla.

Nógrádi kifejtette, hogy a németek azt is bejelentették, hogy jövőre két hadihajót fognak küldeni a Csendes-óceán térségébe az USA támogatására.

Egy BM-21 Grad többszörös rakétavető az orosz állások felé lő Bahmut térségében Forrás: AFP/Sergey Shestak

Hozzátette:

Most mi a helyzet Bahmutnál?

Nógrádi György kifejtette, hogy a várost döntően elfoglalták az orosz erők, ha úgy tetszik, a Wagner-csoport. Hozzáfűzte:

Most mind Lengyelország, mind Nagy-Britannia, mind az USA úgy áll ehhez hozzá, hogy ezek az emberek önként mentek harcolni, de ez nem igaz – tette hozzá. Nógrádi szerint az ukránoknak ígért F-16-os vadászgépekkel az az alapvető probléma, hogy az ukrán repterek alkalmatlanok, és kiképzett ukrán pilóták nincsenek.

A Nyugat azt ígéri most Ukrajnának, hogy ősztől megkapják ezeket a gépeket, és addig kiképeznek ukrán pilótákat is. Viszont közben az is kiderült, hogy ezeket a gépeket olyan nyugati pilóták fogják vezetni, akik elvileg otthagyták az angol, amerikai, francia stb. NATO-haderőket, és „önként" mentek át Ukrajnának segíteni, de ez sem igaz.

Tovább eszkalálódik a konfliktus

Nógrádi György szerint ami a legszembetűnőbb, hogy a háború tovább eszkalálódik, és az oroszok felmondták a SALT-szerződést, „cserébe" az amerikaiak bejelentették, hogy rengeteg orosznak, akik az USA-ban fegyverezett ellenőrzést folytatnak, bevonták az útlevelét, nem engedik a vízum meghosszabbítását. A szakértő leszögezte:

Meddig játszmázhat még Zelenszkij?

Nógrádi György úgy látja, hogy a Zelenszkij-féle béketerv olyan, ami csak a mesékben létezik.

Az ukrán elnök addig tudja ezt az egész játékot játszani, amíg az amerikaiak mögötte vannak, és kapja a nyugati fegyvereket, támogatásokat.

Szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy nem tudjuk pontosan, mennyi Ukrajna lakossága. A háború előtt még 47 millió főre becsülték, de fél éve 27 millióra, és ne feledjük, hogy naponta tízezer ember érkezik hazánkba is – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy