Tízezrével menekítik az embereket a robbantás után Ukrajnában, atomkatasztrófa is lehet - videó

Vágólapra másolva!
Nyolcvan települést önthet el a víz, miután ma hajnalban felrobbantották a Nova Kakhovka-i vízerőmű gátját – írta a The Guardian. A körzetben szükségállapotot rendelt el a körzet vezetője, a robbantás miatt a közelben lévő zaporizzsjai atomerőmű is veszélyben van, de a helyzetet egyelőre kézben tartják - jelentette az ukrán Enerhoatom. Az áradás mintegy 22 ezer embert fenyeget, a lakosság egy részét evakuálják.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere

az ukránokat vádolta a víztározóból táplálkozó vízerőmű elleni támadással.

Az ukrán parancsnokság a Facebookon azt írta, vizsgálják a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek nagyságát.

A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon bejelentette, hogy a vízszint vélhetően néhány órán belül "kritikus szintet ér el, és hozzátette, hogy megkezdték az evakuálást a környékről. Hozzátette, hogy

a veszélyeztetett zónában mintegy 16 ezer ember él.

Prokugyin az orosz hadsereget vádolta a robbantással, melyet háborús bűncselekménynek nevezett.
Denisz Smihal ukrán belügyminiszter azt mondta, mintegy 80 települést fenyeget árvíz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést hív össze a felrobbantott gát ügyében - jelentette be a Twitteren Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

"A Nova Kahovka-i gát elpusztítása bizonyítja, hogy az orosz erőket Ukrajna egész területéről ki kell űzni" - fogalmazott Zelenszkij.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője súlyos környezeti pusztításnak nevezte a gát tönkretételét, és a Telegramon közzétett üzenetében azt is kiemelte: Oroszország műveletei a gát közelében lévő zaporizzsjai atomerőművet is veszélyeztetik. Hozzátette: mindent megtesznek a környéken élők biztonságáért.

Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies/-

Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte:

a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, a hűtővíztároló jelenleg tele van.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben - a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint - azt tudatta, hogy a létesítmény "nincs közvetlen veszélyben".
A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű teljesen tönkrement", és nem is lehet helyreállítani.

A gátat ért támadás hírét Nova Kahovka Moszkva által beiktatott polgármestere, Vlagyimir Leontyjev is megerősítette, de az orosz állami televíziónak adott interjújában ő azt mondta, hogy a gátat ukrán támadás pusztította el.

Nova Kahovka egy részét biztonsági okokból leválasztották az áramellátásról -

tette hozzá.

A RIA orosz hírügynökség arról is idézte Leontyjevet, hogy

az áradások Herszon 14 települését, összesen mintegy 22 ezer embert fenyegetnek.

A város vezetősége egyúttal tudatta, hogy a gát összeomlása miatt az Észak-Krími-csatornán keresztül biztosított édesvízellátás nem került veszélybe.