Közélet

Zelenszkij ígéri: megkímélik azokat az oroszokat, akik megadják magukat

Az ukrán elnök szerint a most besorozott oroszok jobban teszik, ha megadják magukat, amint kivitték őket a frontra.

Civilizált elbánásban részesítik azokat az oroszokat, akik megadják magukat az ukrán hadseregnek. Erről beszélt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a hét végén, arra reagálva, hogy a héten Vlagyimir Putyin elrendelte a részleges mozgósítást. Ennek alapján több százezer embert hívnak be Oroszországban harcolni, ami miatt sok fiatal rögtön a határok felé vette az irányt. 

Fotó: STR

Zelenszkij szerint – aki üzenetét oroszul mondta el – az oroszok jobban tennék, ha rögtön megadják magukat, amint kivitték őket a frontra, mert így nem tekintik majd őket háborús bűnösöknek, amint véget ér a konfliktus. Az ukrán államfő megígérte: minden orosszal, aki megadja magát nekik, a nemzetközi jogok által előírt módon bánnak, és megkímélik őket, sőt, nem adják ki Moszkvának sem, ha attól tartanak, hogy hazájukban büntetéssel kellene szembenézniük. 

Százával viszik be a sorozás ellen tüntetőket Oroszországban, majd kezükbe nyomják a behívót

Csak szombaton több mint 700 embert tartóztattak le a demonstrációkon 32 városban.

Márpedig a kedden elfogadott – és Putyin elnök által szombaton aláírt – törvény értelmében akár tíz év börtön is jár Oroszországban azoknak, akik megadják magukat az ellenségnek. 

Jobb megadni magatokat és ukrán fogságba kerülni, mint meghalni a fegyvereink által

– mondta a BBC szerint elszántan Zelenszkij. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hadifogoly orosz-ukrán háború Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek