Lengyelország bejelentése mindent megváltoztathat

Magyarország, Barátság, kőolajvezeték, kőolaj, vezeték, barátság, olaj
Kistompa, 2015. február 9. A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Lengyelország vámot akar kivetni a Barátság kőolajvezetéket használókra, Varsó emellett felmondaná a meglévő szerződéseket Oroszországgal. Az egyelőre kétséges, hogy a lengyeleknek sikerül-e ténylegesen megvalósítaniuk az ötletet. 
Vágólapra másolva!

A lengyelek vámot akarnak azoknak, akik tovább veszik az orosz olajat – írja a Mandiner a Portfoliora hivatkozva. Egészen konkrétan Varsó szankciókat szorgalmaz a vezeték északi szakaszára, valamint felmondanák a meglévő szerződéseket Oroszországgal és

egy vámrendszert dolgoznának ki azok számára, akik továbbra is hozzájutnak az orosz olajhoz a Barátság kőolajvezetéken keresztül.

Közben csak néhány hét van hátra addig, amíg Lengyelországnak teljesen le kell válnia az orosz olajról, legalábbis, ha be akarják tartani a vállalásukat.

„Véleményünk szerint a további szankciók bevezetéséhez, beleértve a Barátság kőolajvezeték északi szakaszát is, megfelelő uniós szintű szabályozásra van szükség, Lengyelország együttműködik Németországgal ebben a kérdésben” – közölte a lengyel klímavédelmi minisztérium a Bloomberggel.

Kérdéses, hogy Lengyelország terve kivitelezhető-e, hogy sikerül-e vámot kivetniük. Az ugyanakkor bizonyos, hogy

egy ilyen vám kivetése, plusz költséget jelentene, ami végső soron nagy drágulást eredményezne.

A kőolaj árának emelkedése az üzemanyagok és végül minden áru árának emelkedéséhez vezetne.