Putyin elmondta, meddig fog harcolni Oroszországgal a Nyugat

conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy 105 mm-es tarackból lövik az orosz állásokat Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Oroszországnak ennek megfelelően kell reagálnia – mondta az orosz elnök.
Vágólapra másolva!

"A Nyugat nem teheti meg, hogy Ukrajnát ne támogassa, annak fényében, hogy Oroszország nem egy hiteles nemzetközi szereplő, az összes nemzetközi egyezményt megszegte, saját ambíciói szerint Ukrajnát el akarja törölni" – értékelt a Mandinernek Ukrajna nyugati támogatása kapcsán Bartha Dániel kül- és biztonságpolitikai szakértő, az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány elnöke. A szakértő szerint

a Nyugat saját biztonsági érdekei miatt sem teheti meg, hogy azzal a feltétellel engedjen létrejönni egy tűzszüneti egyezséget, hogy a Nyugat a jövőben nem támogatja Ukrajnát.

Putyin: A Nyugat ágyútölteléknek használja Ukrajna népét

Érdekesség a szakértő felvetése kapcsán, hogy még Vlagyimir Putyin orosz elnök is rávilágított arra 2022 decemberében, hogy tisztában van a Nyugat törekvéseivel.

– idézte a Sky News az orosz elnököt, aki arról is beszélt, hogy

a Nyugat szándékosan súlyosbítja a nemzetközi konfliktusokat, illetve „kizsákmányolja Ukrajnát és ágyútölteléknek használja a népét".

Ukrán katonák egy 105 mm-es tarackból lövik az orosz állásokat Bahmut közelében Forrás: AFP/Aris Messinis

Az orosz elnök véleménye nem változott

Az Ukrajnába érkező nyugati támogatások kapcsán ráadásul az orosz elnök véleménye vélhetően nem is változott meg. Legutóbbi ezzel kapcsolatos beszédében kijelentette, számára


– mondta Putyin, felidézve, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei folytatják Ukrajna felfegyverezését, megemlítve Nagy-Britannia keddi bejelentését, miszerint szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket tervez Kijevbe küldeni.

„Ha mindez megtörténik, Oroszországnak ennek megfelelően kell reagálnia. Úgy értem, hogy a kollektív Nyugat már elkezdi használni a nukleáris komponensű fegyvereket"

– idézi az orosz elnököt a Yahoo.

Noha fenti kijelentését az orosz elnök nem részletezte, arra rámutatott, hogy szerinte Kína és Oroszország független külpolitikát követ, amely „demokratikus többpólusú világrenden" alapul, és úgy gondolja, hogy a nemzetközi kapcsolatoknak az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül kell futniuk – ahol mindkét ország vétójoggal rendelkezik a Biztonsági Tanácsban.