RETRO RÁDIÓ

Veszélyben a kutyák! Méhlegelőt csinált a főváros a népszerű kutyafuttatóból - Fotó!





Kiszáradt toklászmező veszélyezteti az állatokat a Várnegyedben. A főváros döntése értelmében 13 új helyen lesz méhlegelő Budapesten.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.19.
I. kerület kutya helyzet

Háborognak az I. kerületi kutyások, mivel az önkormányzat egy tollvonással, a helyi lakosok tudta nélkül „vadvirág étteremmé” minősítették át a Lovas út és a Várfal közötti kutyafuttatót. Ez azt jelenti, hogy a környékbeli kutyák 9 éve létező, póráz nélküli játszóhelye egy csapásra derékig érő, állatokra veszélyes toklászmező lett.

Miközben még Budapest legkisebb kerületében, a Várnegyedben is 800 regisztrált kutyát tartottak számon a tavalyi év végén, a Fővárosi Önkormányzat alá tartozó Főkert folyamatosan szünteti meg a kulturált, füves kutyafuttatókat, hogy ott „vadvirág éttermet” hozzanak létre. Ez ugyanis a tavaly óta rosszul csengő „méhlegelő” új neve.

Toklászmezővé vált a korábbi kutyafuttató a Lovas úton, miután méhlegelővé nyilvánította a Főkert Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Méhlegelővé nyilvánították a kutyafuttatót

Összesen 11 kutyafuttató található az I. kerületben, amiknek a nagy része – hasonlóan a Lovas útihoz – csupán egy néhány tucat négyzetméteres elkerítetlen hegyoldali rét. Mégsem talált a főváros ideálisabb helyet az új „vadvirág étterméhez”. Ráadásul a helyiek csupán az önkormányzat egy Facebook-hozzászólásából tudták meg, hogy mi történt.

Hivatalos tájékoztatás helyett egy Facebook-kommentből tájékozódhattak az emberek Fotó: Facebook

A Lovas úti rézsű Főkert fenntartású, a Főkert ebben az évben a területet méhlegelővé nyilvánította. A Főkerttel a szükséges egyeztetéseket elkezdtük, hogy a Lovas úti rézsű egy lankásabb részén a kutyások számára biztosítani tudjuk a kutyafuttatási lehetőséget” – írta az I. kerületi önkormányzat egy helyi lakos kérdésére, a válaszban említett új kutyafuttató azonban azóta sem valósult meg.

Már nem méhlegelő, hanem „vadvirág étterem” néven futnak a gazos területek a fővárosban Fotó: Facebook

A kutyák vannak a legnagyobb veszélyben

A Lovas úti egykori kutyafuttató helyén most lekaszálatlan gaz és toklászmező éktelenkedik, ami a méhek számára teljesen értéktelen. A helyszínről a szél által kifújt, elszáradt toklász belefúródhat a kutyák, cicák különböző testrészeibe, a tappancsukba, a fülükbe, vagy akár a szemükbe is. A torokba vagy az orrba kerülve pedig akár fulladást is okozhat. Egy-egy toklász kiszedése súlyos tízezrekbe kerülhet a gazdinak is, különösen, ha kedvence hosszú szőrű.

Tavaly Pufi úr és több társa is pórul járt egy toklászmező miatt Fotó: Facebook

Városszerte újabb és újabb méhlegelők létesülnek

A Fővárosi Önkormányzat idén 13 helyen hoz létre új méhlegelőket, dacára annak, hogy tavaly óriási tiltakozás volt amiatt, hogy ezeken a területeken a méheknek kedves virágok helyett többnyire csak a házi kedvencekre veszélyes toklász és a súlyos allergiát okozó parlagfű volt fellelhető. Néhány helyen végül a sorozatos panaszok miatt később lekaszálták a méhlegelőket.

Ilyen sérüléseket okoz a kutyusoknak a toklász Fotó: kisallatkorhaz.hu

Karácsony Gergely nagy kudarca volt a „méhlegelőprojekt”

2021. május elején a Metropol az elsők között számolt be róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat a Főkerttel karöltve Budapest-szerte 22 „méhlegelőt” hozott létre – ahelyett hogy elvégezték volna a gaz lekaszálását. Az említett helyszíneken azonban boldogan legelésző méhecskék helyett csupán térdig érő gyomot, kiszáradt növényzet, nagy mennyiségű parlagfüvet találtunk. Óbudán, a Flórián téren éktelenkedett olyan elhanyagolt területet is, ami annyira kiszáradt, hogy tűzveszélyessé vált. Máshol a kutyások által kedvelt parkokban jelent meg a „Nem gaz, méhlegelő” sárga táblája, tudatva, hogy ezután kutyával érdemes elkerülni a területet. Voltak olyan helyek is – például a XI. kerületi Bocskai úton – ahol csak addig díszelgett a méhlegelő tábla, amíg szükséges volt a helyi lakosok „megnyugtatása”, hogy nem a közterület-fenntartási feladatok elmaradásáról van szó – majd az alaposan elkésett kaszálás után a táblák rendre eltűntek.

 





Ezeket olvastad már?
Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás