Kiderült Amerika újabb háborús terve

F-16, USA
A U.S. Air Force F-16 fighter jet flies during a public display at Luke Air Force Base near Phoenix, Arizona on Saturday, March 17, 2018. (Photo by Yichuan Cao/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint nem zárható ki az amerikai vadászgépek érkezése Ukrajnába - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Politico arról ír, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok között ugyan nem zajlottak magas szintű tárgyalások az F–16-osok átadásáról, de a jövőben nem zárható ki ilyen repülőgépek szállítása – erről amerikai tisztviselőkre hivatkozva ír a lap.

F-16 vadászgép Forrás: NurPhoto via AFP/Yichuan Cao/NurPhoto/Yichuan Cao

A kritikusok úgy vélekednek, hogy a szövetségesek vonakodása a vadászgépek és a nagy hatótávolságú rakéták átadásától megakadályozza Kijev nagyszabású offenzíváját és ukrán területek felszabadítását.

Hangsúlyozták: egy névtelenségbe burkolózó amerikai tisztviselő szerint „nem történt komoly, magas szintű megbeszélés az F–16-osokról". Amikor megkérdezték Joe Bident, hogy az Egyesült Államok küldene-e F–16-os vadászgépeket Ukrajnába, az amerikai elnök „nemmel" válaszolt.

A Politico most azt boncolgatja, hogy Biden válaszáról készült videófelvételből nem világos, hogy az elnök a „nem" alatt a „soha" vagy a „nem most" kifejezést értette.