Porig rombolt városok, halottak, szenvedő emberek - felfoghatatlan felvételek a török földrengésről

2023. Február. 6., Földrengés, Törökország,
DIYARBAKIR, TURKIYE - FEBRUARY 06: A view of debris as rescue workers conduct search and rescue operations on a collapsed building after the 7.4 magnitude earthquake hits Diyarbakir, Turkiye on February 06, 2023. Omer Yasin Ergin / Anadolu Agency (Photo by Omer Yasin Ergin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn hajnalban Törökország középső részét, illetve Szíria északkeleti részét 7,8-as erősségű földrengés rázta meg, amelyben több mint 3500 ember meghalt, de rengetegen ragadhattak az összedőlő épületek romjai között is. Drámai felvételeket és részleteket mutatunk a megrázó természeti katasztrófáról.
Vágólapra másolva!

A török hatóságok jelentése eddigi jeletése szerint legkevesebb 2316 halottja van a hétfő hajnali földrengésnek, míg Szíriában legalább 1300-an haltak meg a tragédiában. A hatóságok viszont attól tartanak, hogy a halottak száma ennél jóval magasabb lehet, hiszen sokan a romok között ragadtak.

A török belügyminiszter szerint legalább tíz város volt érintett a természeti katasztrófában, a sérültek száma eddig meghaladja a 5300-at, de a mentőegységek folyamatosan dolgoznak a túlélők felkutatásán. Az alábbi felvételen az látható, ahogyan egy épület összeomlik a földrengés következtében:

Diyarbakir városában a helyi tudósító szerint az épületek mellett egy bevásárlóközpont is romba dőlt. Más városokban lakóházak semmisültek meg néhány pillanat alatt.

A földrengés olyan erős volt, hogy annak rezgéseit Cipruson és Libanonban is érezték.

A BBC Beirutban tartózkodó tudósítója szerint az épület legalább öt percen keresztül rázkódott. A török szakértők arról adtak tájékoztatást, hogy az első 7,4-es erősségű földrengést követően néhány percen belül egy második rezgéshullám is elérte a térséget.

Iszkanderun városa a földrengést követően leginkább egy háborús övezetre hasonlít:

Egy másik török városban szintén megdöbbentő képsorokat rögzítettek:

A The Guardian arról ír, hogy a katasztrófában legalább 900 épület semmisült meg. A menekülő emberek miatt az érintett régiókban Törökországban hatalmas közlekedési dugók alakultak ki, ami megnehezíti a mentőcsapatok helyszínre érkezését.

A földrengés epicentrumától alig 50 kilométerre fekvő Gaziantep városában még órákkal a földrengés kezdetét követően is érzékelni lehetett az utórengéseket. Bizonyos becslések szerint az áldozatok száma a romok átkutatása után Törökországban és Szíriában a 10 ezret is meghaladhatja majd. A mentést és a túlélést nehezíti az is, hogy számos térségben hóesésre és fagypont alatti hőmérsékletre számítanak.

Gaziantep eddig a legsúlyosabban érintett város Törökországban, itt a legnagyobb a halálos áldozatok aránya. A várost a 7,8-as földrengést követően egy 6,4-es, majd egy 6,5-ös erősségű is megrázta.

Diyarbakirban az egyik túlélő azt mesélte, hogy felesége ébresztette fel, mert minden rázkódott, majd még legalább két percig tartott a földrengés. Egy másik férfi egy összeomlott ház közelében beszélt arról, hogy barátját és gyermekét sikerült kimenteni, ők a legfelső szinten laktak, azonban a ház alsó részében nem volt sok esély a túlélésre, de még mindig lehetnek életben lévő emberek a romok alatt.

Ezen a felvételen például Törökországban emelnek ki egy kisgyermeket a romok alól:

Itt pedig a szír mentőcsapatok találnak rá egy másik gyermekre:

Törökország egyébként a világ egyik leginkább földrengéseknek kitett helye. Tavaly összesen 22 ezer rengést regisztráltak. Az eddigi legsúlyosabb 1999-ben történt, akkor egy 7,6-os, vagyis a mostanihoz nagyon hasonló földrengés következtében 17 ezer ember halt meg.

Dr. Haluk Özener a Kandilli földrengéskutató-intézet igazgatója szerint a térségben 24 éve nem volt ilyen erős földrengés. Eddig 100 utórengést mértek, közülük 53 volt 4-esnél nagyobb erősségű. Hozzátette, hogy arra számítanak, a földrengések az elkövetkező napokban is folytatódni fognak.

A hatóságok szerint a mostani földrengést különösen súlyossá tette, hogy olyan időpontban következett be, amikor az emberek nagy része aludt, otthonában tartózkodott. Szíriában teljes városok semmisültek meg. Az alábbi felvételen például az látható, hogy Hamim településből gyakorlatilag semmi sem maradt.

Tömegsírokat ásnak Szíriában a halálos áldozatoknak

Tömegsírokat ásnak Szíria északi részén a lakók a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések sok halálos áldozata miatt - közölték hétfőn szemtanúk.

A közösségi médiában erről videófelvételek jelentek meg.

Túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai és helyi lakosok egy összeomlott épület romjai között az észak-szíriai Azmarinban. Forrás: MTI/AP/Ghaith Alsayed

A 2011 óta polgárháború dúlta országban egész házsorok dőltek össze a rengésben, mert a bombázásokban a házak alapja már korábban megsérült. Legfrissebb adatok szerint csak Szíriában a halottak száma legkevesebb 1000, és 2200-nál is több a sérült.

Törökország hétnapos nemzeti gyászt hirdetett a földrengések miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt, amelyekben legkevesebb 1762 ember halt meg.

Erdogan egyúttal közölte, hogy február 12-én naplementéig országszerte és a külképviseleteken félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Röviddel Erdogan Twitter-bejegyzése előtt a dél-törökországi Hatay tartományban tartózkodó török miniszterek tartottak sajtótájékoztatót.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy legkevesebb 1762 ember halt meg, 11 ezer 119 pedig megsebesült a szerencsétlenségben.

Hulusi Akar védelmi miniszter jelezte, hogy a haditengerészet egyik hajója éjszaka sérülteket szállít Iskenderun kikötőjéből a szomszédos Mersin tartomány kórházaiba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt. Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

Egyúttal elmondta, hogy 17 repülőgéppel folyamatosan viszik a segélyszállítmányokat a legnagyobb városokból, Isztambulból, Ankarából és Izmirből a katasztrófa sújtotta térség két repülőterére, az adanaira és a gaziantepire.

A török katasztrófavédelem (AFAD) esti adatai szerint eddig 5606 épület omlott össze a földmozgásokban, miközben 6445 embert már kimentettek a romok alól.

Mehmet Özer török oktatási miniszter néhány órával korábban bejelentette, hogy február 13-ig az egész ország területén felfüggesztik az iskolai oktatást.

A Dél- és Délkelet-Törökországban zajló mentési munkálatokat nagyban nehezíti a térségben uralkodó hideg időjárás, amely éjszaka sokakat a fagyás veszélyével fenyeget.

Erdogan török államfő hétfőn korábban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Háromezernél is több a halálos áldozatok száma

A hétfő esti adatok szerint háromezernél is több halálos áldozatot követeltek eddig a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések.

A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban.

A szomszédos Törökország katasztrófavédelmi hatósága (AFAD) legfrissebb adatai szerint 2316-ra nőtt a halottak száma.

A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

Rommá vált épület a délkelet-törökországi Diyarbakirban. Forrás: MTI/EPA/Deniz Tekin

Mindemellett a katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgás során összeomlott épületek romjai alatt.

Az AFAD időközben további utórengésekre figyelmeztetett. A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől.

Több mint 5600 épület ugyanis már összeomlott. Szíriában több mint 200 házomlásól tudni.