A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb-magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták.

A helyiek beszámolói szerint a mentők folyamatosan szállítják a sérülteket, nem hivatalos adatok szerint legalább egy halottja is van az összecsapásnak.

Szerbiában jelenleg körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Fotó: AFP

Beszámolók szerint az utóbbi időben nőtt a nyomás a szerb-magyar határszakaszon, és arra is volt példa, hogy a tömeg megdobálta a határőröket.

A Magyar Szó arról ír, hogy az eset a Szabadkához tartozó makkhentesi erdőben történt. Nem megerősített információk szerint afganisztáni és pakisztáni menekültek támadtak egymásra. Az erdő felé vezető utat lezárták és a környéken lakókat arra kérték a rendőrök, hogy ne menjenek ki az utcára. A helyiek azt állítják, hogy nagyjából 150 bevándorló tartózkodik az erdőben.

A helyszínre érkezett Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is.

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatási ünnepségén arról beszélt, hogy a bevándorlás miatt egyre több veszély leselkedik Magyarországra.

Migránsok százezrei ostromolják Magyarország határait

- mondta a miniszterelnök az ünnepségen.

Erősnek, felkészültnek és egységesnek kell lennünk, mert a közösségünkre leselkedő veszélyeket csak így leszünk képesek elhárítani, a magyar emberek békéjét és biztonságát csak így tudjuk megvédeni

- tette hozzá a miniszterelnök.

Az év elején a Police.hu már arról számolt be, hogy egyre több atrocitás éri a magyar határt védő rendőröket és katonákat. A rendőrség honlapján februárban közzétett videóin az látszik, ahogy illegális bevándorlók botokkal, kövekkel és létrákkal felszerelve próbálnak átjutni a határon. A magyar kormány már ekkor jelezte, hogy egyre agresszívabb támadásoknak vannak kitéve a védők.

2015-ben a nagy migránsválság idején igazi ostromállapot alakult ki a Horgos 2 határátkelőhelynél